Δηκτικά

05/09/2017 - 12:09

Στη Σάμο ξεφεύγει η κατάσταση

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Σάμο με το προσφυγικό. Οι συμπλοκές μεταξύ ομάδας μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και μάλιστα με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα, είχαν ως αποτέλεσμα 15 πρόσφυγες να διακομιστούν στο Νοσοκομείο της Σάμου το βράδυ του Σαββάτου.

Οι 14 εξ αυτών αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες (ράμματα και καθαρισμός των τραυμάτων) επέστρεψαν στο Κέντρο, ενώ ο 15ος νοσηλεύεται φρουρούμενος για περαιτέρω εξετάσεις, ο οποίος φαίνεται ότι είναι και ο πρωτεργάτης των επεισοδίων. Οι σκηνές γύρω από το Κέντρο φανερώνουν ότι έχει υπερπολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών και έχει γίνει μη διαχειρίσιμος.

«Άμεσα και γρήγορα χρειάζεται να μειωθεί σε πρώτη φάση ο αριθμός στο Κ.Υ.Τ τουλάχιστον κατά το ήμισυ λόγω του ότι αυτή την ώρα έχει αγγίξει ή έχει ξεπεράσει τις 4.000» διαπιστώνει ο Χάρης Ζαβουδάκης, ανταποκριτής της ΕΡα Αιγαίου.

Φαίνεται ότι το «μη διαχειρίσιμο» της κατάστασης αντανακλάται σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, μη εξαιρουμένης και της Λέσβου, στην οποία καθημερινά καταφθάνουν από απέναντι πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργώντας το αδιαχώρητο στις υφιστάμενες δομές που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους!

Α.Ω.

 

Η Μόρια είναι… «πρότυπο»! (1)

Χωρίς νερό πόσιμο ή για να πλυθούν, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, καταγγέλλουν πρόσφυγες και μετανάστες στο «Ε», ότι βρίσκονται στο Κέντρο της Μόριας εδώ και πολλές εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι ροές αυξάνονται και ο καταυλισμός έχει ξεπεράσει κατά περίπου 1.000 άτομα (!) τα όριά του. Φυσικά υπεύθυνος για να μιλήσει για την κατάσταση δεν εμφανίζεται κανείς και μόνη μας πηγή, οι ίδιοι οι διαμένοντες.

Το βλέμμα μας έπεσε στην προ ολίγων μηνών συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», ο οποίος λέει: «Αρχικά σχεδιασμένη ως κέντρο διέλευσης, η Μόρια είναι σήμερα κέντρο καταγραφής, πρώτη βαθμίδα για το αίτημα ασύλου και κρατητήριο όσων προορίζονται για απέλαση. Για κάποιους είναι σύμβολο απανθρωπιάς. Για την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση, η Μόρια είναι πρότυπο»!

Πρότυπο εγκλωβισμού;

 

Η Μόρια είναι… «πρότυπο»! (2)

Όπως λέει ο Έλληνας υπουργός, στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί και σχεδόν κανένας Ιρακινός ή Σύρος. Βέβαια άλλα λένε τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Γ. Μουζάλα, σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα και μετέφρασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ήταν η ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας και η κατάρρευση των Hot-spots υπό το βάρος των προσφυγικών ροών: «Τα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής. Δεν θα το αντέχαμε. Δεν θα το άντεχε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επωμιστούν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.», λέει ο κ. Μουζάλας και ασκώντας κριτική κυρίως σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, τονίζει ότι «δεν νοιάζονται αν λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής».

Να όμως που ξαναγίνονται τεράστια, όχι κέντρα «υποδοχής», αλλά εγκλωβισμού. Πόσα ακόμα πρωτοσέλιδα πρέπει να φιλοξενήσει ο τοπικός Τύπος για να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε νέα θύματα; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά πραγματικό και ζητείται υπεύθυνη απάντηση.

Αν.Παζ.

 

Νέος πλοίαρχος στο «Αριάδνη»!

Αλλαγή σκυτάλης στη θέση του καπετάνιου για το πλοίο «Αριάδνη» της «Hellenic Seaways», που συνδέει καθημερινά τη Μυτιλήνη με τη Χίο και τον Πειραιά. Στη θέση του Cpt Στέλιου Καρβέλη, ανέλαβε από χθες Δευτέρα (4/9) ο Cpt Γιώργος Πιτσικάλης. Πρόκειται για έναν πλοίαρχο που βρίσκεται εντός της εταιρείας την τελευταία πενταετία, ωστόσο είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του, που θα έχει την πλοιαρχία ενός τόσο μεγάλου καραβιού και μάλιστα χωρίς δεύτερο πλοίαρχο. Βρισκόταν μέχρι πρότινος στη γέφυρα του «Νήσος Ρόδος», ενώ έχει διατελέσει επίσης ύπαρχος στο «Εξπρές Πήγασος». Κατάγεται από τη Σαντορίνη και ασφαλώς θα γνωρίζει την αγαπημένη συνήθεια των νησιωτών, να ακούν την κόρνα των πλοίων τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση τους. Το επισημαίνουμε γιατί τελευταία το «Αριάδνη» ήταν από τα ελάχιστα πλοία της γραμμής που έφευγε αθόρυβα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 8 κάθε βράδυ, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση, σιδεροκέφαλος και καλοτάξιδος πλοίαρχε.

Β.Παπ.

 

Προνόησε ο Στρατής Τζιμής

Ιδιαίτερα καυστικός, αλλά παράλληλα και προσεκτικός στο οτιδήποτε μπορεί κάποιος να του… ανταπαντήσει, ήταν ο Στρατής Τζιμής στην δήλωση της ανεξαρτητοποίησής του. Αφού γνωρίζοντας τον ψυχισμό του δημάρχου, αλλά και το ότι η χρονική στιγμή που επήλθε (ουσιαστικά) η ρήξη με τον Σπύρο Γαληνό, ήταν η περίοδος του ανασχηματισμού του Φλεβάρη, προνόησε να θυμίσει πράγματα και καταστάσεις από… τότε. Σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά: «Ακόμη για άρση οποιασδήποτε κακόβουλης κριτικής, ότι δηλαδή, επειδή δεν λαμβάνω σήμερα κάποια αντιμισθία, αντιδρώ με αυτόν τον τρόπο, υπενθυμίζω σε όλους ότι, στον ανασχηματισμό του περασμένου Μαρτίου, από επιλογή μου “έμεινα εκτός” δημοτικής Αρχής, αλλά και ορισθείς, πριν από 3 χρόνια, ως διευθύνων σύμβουλος στην ΕΨΥΠΑΛ ή μέλος σε Δ.Σ. κάποιων φορέων του Δήμου άσκησα, μέχρι σήμερα, τα καθήκοντά μου αμισθί, φροντίζοντας την οικονομική τους βελτίωση. Γι’ αυτό οποιαδήποτε χαλκευμένη κατηγορία για ιδιοτέλεια, θα τύχει της αρμόζουσας απάντησης αλλά και της αρμόδιας αντιμετώπισης…».

Μ.ΟΡΦ

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής

Στον αντίποδα όμως, στη δημοτική αρχή πολλοί δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους από τα όσα (πολλά) είπε ο μέχρι πρότινος συνεργάτης τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν τα πιστεύει όλα αυτά, γιατί δεν βγήκε να τα πει όσο ήταν αντιδήμαρχος;». Από την Αθήνα τώρα, όπου ήταν χθες και έμαθε τα νέα της ανεξαρτητοποίησης του Στρατή Τζιμή, ο δήμαρχος, ήρθε άλλος ένας σχολιασμός, στο ίδιο ύφος με εκείνο της δήλωσης ανεξαρτητοποίησης: «Ο καημός του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου του, ήταν να έχει την Τεχνική Υπηρεσία». Με τον δήμαρχο, μιλώντας στους δημοσιογράφους να υποστηρίζει πως ουδέποτε έδειξε την «πόρτα» στον Στρατή Τζιμή, αντίθετα τού πρότεινε διάφορα πόστα, εξίσου σημαντικά με την Αντιδημαρχία των Έργων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η «επίσημη» απάντηση στα όσα έθιξε ο κ. Τζιμής με την δήλωσή του, θα έλθει πιθανά την Τετάρτη… άμα τη επιστροφή του δημάρχου από την Αθήνα.

Μ.ΟΡΦ

 

Οριακή πλειοψηφία

Οριακή είναι πλέον η πλειοψηφία (24) στην παράταξη της δημοτικής αρχής, αφού πλέον μετρά τέσσερις απώλειες: Τον Στρατή Τζιμή, τον Ιγνάτη Χατζηχρήστου, τον Μίμη Ακριώτη και τον Παναγιώτη Αλβανόπουλο. Την ίδια ώρα, είναι γνωστό πως ο «Καλλικράτης» είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην πλειοψηφία, με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, να είναι γνωστό ότι δεν διάγει τις καλύτερες των σχέσεων πια με τον δήμαρχο και πως έχει «δική του ατζέντα», ειδικά στο χωροταξικό του Δήμου. Ενώ από κοντά έρχεται και ο Μιχάλης Ταμβακέλλης, που έμεινε εκτός δημοτικής αρχής στον τελευταίο ανασχηματισμό και δεν είναι ιδιαίτερα «θερμός», αλλά και ο πρόσφατα επανακάμψας μετά την παραίτηση του, Γιώργος Κατζανός. Που μόνο ο ίδιος ξέρει το πώς παραιτήθηκε μέσα στον Αύγουστο και το πώς… συνεχίζει τελικά κανονικά στα καθήκοντά του σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος που ακολουθεί, είναι δύσκολη για την δημοτική αρχή για να μη βιώσει την εμπειρία της προηγούμενης δημοτικής αρχής Βουνάτσου

Μ.ΟΡΦ

 

Πέντε εκατομμύρια για τα πάρκα!

Το τεράστιο ποσό των πέντε εκατομμυρίων φιλοδοξεί να δαπανήσει η δημοτική αρχή για τα πάρκα! Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων Κώστα Κατσαρό, που έχει πέσει στα βαθιά και προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο, για καθένα από τα 153 πάρκα του Δήμου Λέσβου απαιτείται ένα ποσό περίπου 40.000 ευρώ. Ο Δήμος διαθέτει ήδη 1,5 εκατομμύριο, ενώ προσπαθεί τα υπόλοιπα να τα εκταμιεύσει από προγράμματα της κυβέρνησης, φιλοδοξώντας να ξεκινήσει σύντομα το μεγάλο αυτό έργο ώστε σταδιακά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2019. Παράλληλα, τρέχει το έργο της αποκατάστασης των σχολείων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην ερχόμενη σχολική σεζόν. Άρα μπόλικη δουλειά περιμένει τον Κώστα Κατσαρό, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση ώστε, όχι μόνο να παρακολουθεί την πορεία των έργων, αλλά και να επιλύει τα όποια προβλήματα εμφανίζονται.

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey