Δηκτικά

04/07/2017 - 11:13

Κρίμα!

Τα συγχαρητήρια που δέχεται συνέχεια για το υψηλό επίπεδο που κρατούν τα περιφερειακά μουσεία ανά την Ελλάδα από διακεκριμένους ανθρώπους, τόνισε στη χτεσινή σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου: «Βλέπουν πόσο φροντισμένα είναι τα μουσεία και τις καλές μουσειολογικές τους μελέτες. Μπορεί να μην έχουμε το προσωπικό που θα θέλαμε γιατί είναι η εποχή αυτή που μας δυσκολεύει. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και έχουμε και μεγάλα παράπονα γιατί αν οι χώροι ήταν ανοιχτοί, θα είχαμε και περισσότερα έσοδα και ανάδειξη αυτών των χώρων. Είναι ένας παράλογος περιορισμός και προσπαθούμε συνεχώς να διεκδικούμε κι άλλους φύλακες. Ωστόσο το ότι έχουμε αυτό το επίπεδο, το οφείλουμε και στους εφόρους και στη συνεργασία μας με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και την Περιφέρεια και μπορούμε να είμαστε λίγο υπερήφανοι γι’ αυτό».

Παρόλ’ αυτά όταν ρωτήθηκε η κ. Κονιόρδου για τα συγκεκριμένα βήματα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Μουσείου Τεριάντ, η απάντησή της δεν ήταν καθόλου σαφής. Ματίς, Μπρακ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ και άλλοι μεγάλοι δημιουργοί, είναι και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα η παρέα του ενός και μοναδικού φύλακα του Μουσείου Τεριάντ και βέβαια και του διευθυντή του. Κρίμα!

Κρίμα για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, για τα εγκαίνια 2,5 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την ίδια την τελετή των χτεσινών εγκαινίων.

Αν.Παζ.

 

Τούρκοι τουρίστες (1)

Διαβάζαμε στο διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, ότι ο σεισμός της 12ης Ιουνίου οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις επισκέψεων από Τούρκους τουρίστες. Ήρθαν τα στοιχεία και απέδειξαν ότι οι πιθανές ακυρώσεις κρατήσεων ήταν περιορισμένες και δεν είχαν επίπτωση στις  συνολικές αφίξεις. Το περιστατικό αυτό δείχνει την άγνοια πολλών δημοσιολογούντων των οικονομικών ζητημάτων, που καλούνται να χειριστούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, η άγνοια συνδυάζεται με προσπάθειες εντυπωσιασμού, με αποτέλεσμα να βγαίνουν δημοσιεύματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ν.Μ.

 

Τούρκοι τουρίστες (2)

Όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν για την Λέσβο, θα σωθεί από τους Τούρκους τουρίστες. Ενδέχεται μάλιστα τα συνολικά έσοδα για το νησί, να είναι στα επίπεδα πριν την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη. Ωστόσο θα ήταν τραγικό λάθος να αφεθεί η τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου, μόνο στα όσα προσφέρει η τουρκική αγορά. Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις για την προσέλκυση τουριστών από τις βασικές αγορές της Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία Φιλανδία), και ταυτόχρονα βέβαια να καλλιεργηθεί περαιτέρω και η τουρκική αγορά. Η στήριξης της τουριστικής ανάπτυξης σε πολλές αγορές, την καθιστά πιο ισχυρή και με περισσότερες προοπτικές μακροημέρευσης.

Ν.Μ.

 

Προσφυγικό κύμα τον Ιούνιο

Τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, σε σχέση με αυτούς των υπολοίπων μηνών του 2017, είχε η Λέσβος τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, έφτασαν στο νησί 940 άτομα, όταν τον Ιανουάριο είχαν περάσει 456, τον Φεβρουάριο 252, τον Μάρτιο 336, τον Απρίλιο 281 και το Μάιο 534.

Αντίθετα, μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των αφίξεων στη Χίο. Αφίχθησαν 309 τον Ιούνιο, όταν τον Ιανουάριο είχαν περάσει 324, το Φεβρουάριο 275, τον Μάρτιο 824, τον Απρίλιο 505 και τον Μάιο 948. Χαμηλός παρέμεινε ο αριθμός των αφίξεων στη Σάμο με 249 τον Ιούνιο όταν τον Ιανουάριο είχαν περάσει 232, τον Φεβρουάριο 172, τον Μάρτιο 247, τον Απρίλιο 243 και τον Μάιο 249.

Συνολικά σήμερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο ζουν σε καταυλισμούς και άλλες δομές, 3.886 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 3.685 και στη Σάμο 2.065.

Συνολικά σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ζουν 9.636 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν στην αρχή της χρονιάς ζούσαν 11.078, στα τέλη Ιανουαρίου 10.123, στα τέλη Φεβρουαρίου 9.209, στα τέλη Μαρτίου 8.604, στα τέλη Απριλίου 8.546, και στα τέλη Μαΐου 9.170. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Ακτοφυλακής, τον Ιούνιο υπήρξαν 39 επεμβάσεις και επαναπροωθήθηκαν στις μικρασιατικές ακτές συνολικά 1.454 άτομα. Από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν 159 επεμβάσεις και επαναπροώθηση συνολικά 6.453 ατόμων.

Α.Ω.

 

Λαϊκισμό έδωκες, λαϊκισμό θα λάβεις… (1)

Με την δυσκολία της κατάστασης που βιώνουμε άπαντες, να είναι στο μη παρέκει, σήμερα το έβδομο σωτήριο έτος των μνημονίων, θα έλεγε κανείς πως ο λαϊκισμός -που οι περισσότεροι συμφωνούμε πως πρέπει να εκλείψει από την πολιτική σκηνή- θα κόπαζε. Ή εν πάση περιπτώσει θα έδινε τη θέση του, σε ψυχραιμότερες και σίγουρα πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις (και διαφωνίες) στον πολιτικό λόγο. Ωστόσο όταν διαβάζει κανείς στο περιεχόμενο της ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας, όλες τις «πληροφορίες» των παραδημοσιογραφικών sites που έλεγαν ούτε λίγο - ούτε πολύ πως όλοι κοιμούνται στο δρόμο ή στην καλύτερη σε… καλύβες, αναρωτιέται εύλογα ξανά αν αυτός ο φαύλος κύκλος του λαϊκισμού, θα τελειώσει πράγματι ποτέ. Και δυστυχώς εδώ, πρέπει να πούμε για την τοπική ΝΔ, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ταυτίζεται με τέτοια δημοσιεύματα, αφού κατά το πρόσφατο δύσκολο παρελθόν του προσφυγικού και του διχασμού, πολλές «ειδήσεις» των ιδίων (παρά)μέσων, υιοθετήθηκαν ακρίτως ως είχαν, απλά και μόνο γιατί θεωρήθηκε ότι με αυτά τα «στοιχεία» ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

 

Λαϊκισμό έδωκες, λαϊκισμό θα λάβεις… (2)

Αδιαφορώντας για τη μεγάλη εικόνα και για το κακό που προκαλεί αυτή η περίφημη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», την οποία κατά τα άλλα ο ίδιος ο κ. Αθανασίου, ως υπουργός Δικαιοσύνης, έθεσε τις βάσεις να παταχθεί. Με το γνωστό νόμο που ακόμα περιμένουμε να εφαρμοστεί και να παραδειγματίσει τους δικούς μας εδώ στο νησί, ανεγκέφαλους των πληκτρολογίων, που ηδονίζονται, θαρρείς, να δημιουργούν εντυπώσεις. Βέβαια οι αναφορές της ΝΔ για «200 σεισμόπληκτους στο δρόμο, χωρίς τροφή κτλ.», που προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα ανήκαν με την ίδια ευκολία στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν εκείνος σήμερα αντιπολίτευση. Εξάλλου η σημερινή κυβέρνηση, στην πορεία της προς την εξουσία από το μακρινό 2010, ευθύνεται κύρια για την εισαγωγή αυτών των υπερβολών στον πολιτικό λόγο. Από την εποχή που επικαλούνταν τις αυτοκτονίες συμπολιτών μας (εδώ και δύο χρόνια μάλλον τις συνήθισαν;) λόγω των δυσχερειών που προκαλούσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην οικονομική πολιτική και προανήγγειλαν το τέλος των μνημονίων και των «γερμανοτσολιάδων». Ως εκ τούτου ας μην υπερβάλλουν και τα τοπικά του στελέχη στις αντιδράσεις τους για τα… «σημεία και τέρατα» που επικαλείται σήμερα ο πρώην υπουργός στην ερώτησή του στη Βουλή. «Εκεί που είσαι ήμουνα και εκεί που είμαι, θα ‘ρθεις», λέει η σοφή παροιμία.

Μ.ΟΡΦ

 

Κόντρα… κατόπιν εορτής

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, «την παράνομη κατάληψη μικρής μερίδας (αναρχικών) συλλογικοτήτων/σχημάτων στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δε νοείται, μια μειοψηφία για ακόμη μία φορά -εν μέσω εξεταστικής- να αφήνει το Ίδρυμα ακέφαλο χωρίς βέβαια την απόφαση ή έστω τη συγκατάθεση των Φοιτητικών Συλλόγων. Ξέρουμε και γνωρίζουμε, ότι οι συγκεκριμένοι επαναστάτες (!!), “παίρνουν” την κατάσταση στα χέρια τους κατά το δοκούν».

Η ανακοίνωση που κάνει λόγο για «μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων», καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους σε κινητοποίηση για να λήξει η κατάληψη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενάντια στην κουλτούρα βιασμού, η κατάληψη έληξε.

Αν.Παζ.

 

Δώρον… άδωρον

Αν και για το γεγονός πως δεν χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Λέσβου για τις ζημιές που υπέστη αλλά και για τα αυξημένα έξοδά του κατά την περίοδο του προσφυγικού, θα έπρεπε να απαντήσει μάλλον το Υπουργείο Εσωτερικών και εκείνο της Μετανάστευσης, η έμμεση απάντηση του Αλέξη Χαρίτση με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας, αποκωδικοποιείται θα έλεγε κανείς, ως εξής: «Έχουμε αυξήσει τους κωδικούς, έχουμε δώσει πολλά λεφτά τα τελευταία τρία χρόνια στο Βόρειο Αιγαίο, καθίστε επιτέλους και ο δήμαρχος και η περιφερειάρχης και συνεργαστείτε». Το περιεχόμενο της αποκωδικοποίησης, μπορεί βέβαια να είναι… ισοπεδωτικό, αλλά ενόψει και της αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού, δεν χωρά άλλα «νάζια» και γκρίνιες, ούτε από τη μεριά του δημάρχου, ούτε από εκείνη της περιφερειάρχη. Σε τελική ανάλυση, το Υπουργείο ανακυκλώνει τις ίδιες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες απαντούν εν μέρει στα ερωτήματα που διατυπώνει κυρίως η δημοτική αρχή, αλλά δεν λέει καθαρά και ξάστερα από τα κονδύλια που ζητά ο Δήμος τι τελικά θα φθάσει στα ταμεία του για έργα και παρεμβάσεις, πέρα ασφαλώς από το πολύφερνο Ειδικό Αναπτυξιακό στο οποίο θα χωρέσουν κάποια έργα, αλλά μέχρι εκεί. Κοινώς το δώρο μοιάζει πολύ με… άδωρο αν δεν αναλογιστούν οι κυβερνώντες τις αντικειμενικές δυσκολίες της αυτοδιοίκησης, σε μία ευαίσθητη περιοχή που έχει ανάγκη για μία άλλη αντιμετώπιση.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey