Δηκτικά

04/10/2017 - 12:17

Είμαστε τυχεροί, αλλά απαιτείται στήριξη

Έχουμε την τύχη να έχουμε έναν από τους πιο δραστήριους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων. Εκτός από τις τακτικές αιμοδοσίες που λαμβάνουν χώρα, πλέον σε όλο το νησί, χάρη στο συνεχές τρέξιμο και την ενημέρωση των εθελοντών, πλέον και η Λήμνος ζητά ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών από τον  λεσβιακό Σύλλογο. Επισημαίνουμε, όμως, ότι ό,τι βλέπουμε να κάνει ο Σύλλογος, το κάνει με ελάχιστες δωρεές -μάλιστα πρόσφατα ευχαρίστησε τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN για την οικονομική ενίσχυση- και κατά βάση με έξοδα των ίδιων των εθελοντών. Ο Σύλλογος δεν έχει ούτε αυτοκίνητο, ούτε βενζινάδικο, ούτε ταξιδιωτικό πρακτορείο για να συνεχίζει ακάθεκτος, αλλά και να επεκτείνει τη δράση του.

Μήπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, γνωρίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει το απαραίτητο προσωπικό και μάλιστα με γνώσεις για να συνδράμει όλα τα νησιά της αρμοδιότητάς της στα ευαίσθητα αυτά θέματα, μπορεί να  στηρίξει αυτήν τη δραστηριότητα,πέρα από την όποια άλλη στήριξη που παρέχει;

Αν.Παζ.

 

Μόνιμα βουλωμένες τουαλέτες

Σε υψηλό κίνδυνο για λοιμώξεις έχουν μετατραπεί οι σχολικές τουαλέτες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Οι γονείς ανάστατοι τηλεφωνούν εδώ και μέρες στους αρμοδίους, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουν. Όπως καταγγέλλουν, οι τουαλέτες είναι βουλωμένες μόνιμα, ενώ δεν υπάρχει ούτε χαρτί υγείας ούτε κρεμοσάπουνο για τα παιδιά του δημοτικού. «Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δύο μέρες είναι καθαρές οι τουαλέτες και 10 συνεχόμενες μέρες είναι βουλωμένες. Είναι τεράστιο θέμα υγιεινής», μας λένε.

Αν.Παζ.

 

Στους δρόμους οι Χιώτες μαθητές

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, χτες, βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διακόψει τη λειτουργία 3 ολιγομελών τμημάτων. Οι μαθητές με πανό και συνθήματα προχώρησαν στην εκ περιτροπή διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρική οδό της πόλης της Χίου και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χίου όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την άλλη οι γονείς του ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων ανακοίνωσαν ότι τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις μετά την απόφαση να λειτουργήσει το ένα από τα δύο ολιγομελή τμήματα. Μάλιστα αντιπροσωπεία Χιωτών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και εδώ στη Μυτιλήνης, στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Αριστείδη Καλάργαλη, την περασμένη Δευτέρα.

Αν.Παζ.

 

Αν ο  "βασιλιάς είναι γυμνός" θα δείξει!

Δεν  ξέρω  ποιος παίζει την …κολοκυθιά στην περίπτωση της χρηματοδότησης του Δήμου για  την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα του δήμου ,αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος, αλλά περιμένει για να μπορεί να το υλοποιήσει  μέσω του ΠΔΕ το αίτημα να ρθεί διά της νομίμου οδού ,δηλαδή μέσω της Περιφέρειας. Και ενώ ο δήμος με επανειλημμένες επισκέψεις στελεχών του στα υπουργεία  αναζητά πως θα χρηματοδοτηθεί για αυτά που ήδη έχει κάνει και έχει πληρώσει από τον προυπολογισμό του , αλλά και για αυτά που έπονται ,η κυβέρνηση παρά την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν …περιμένει το δήμο χωρίς να ανησυχεί τι θα γίνει με την αποκατάσταση των ζημιών. Λες και το θέμα αυτό αφορά μόνο τη δημοτική αρχή και όχι την κυβέρνηση. Αν δηλαδή ο δήμος εν προκειμένου δεν δείξει το ενδιαφέρον που απαιτούν οι περιστάσεις και δεν …τρέξει τις υποθέσεις η κυβέρνηση θα σφυρίζει αδιάφορη; Επειδή δεν είναι λογικά πράγματα όλα αυτά και επειδή κανείς δεν δικαιούται να παίζει τις …κουμπάρες στην πλάτη των πληγέντων του νησιού οφείλουν όλοι να σοβαρευτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ,ενδεχομένως  και τις ευθύνες των άλλων ,αν οι τελευταίοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Όταν ο …Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό ,πάει το …βουνό στον Μωάμεθ! Κάθε άλλη προσέγγιση γίνεται εκ του πονηρού και στοχεύει κατά τη γνώμη μας να «θολώσει» τα νερά και αποποιηθούν ευθύνες. Αν κοινός στόχος και βούληση όλων των εμπλεκομένων φορέων ,κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμος, είναι να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες ,θα πρέπει να μετακινηθούν από τα τυπικά κολλήματα και να πάνε στην ουσία ,που δεν είναι άλλη από την αναγκαία χρηματοδότηση που πρέπει επιτέλους να φθάσει στο δήμο που έχει και την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των …πληγών. Αν αυτή είναι η πρόθεση όλων και όχι η αναζήτηση δικαιολογιών  και η προσπάθεια του «διαίρει και βασίλευε» τότε όλα  μπορούν να γίνουν .Εκτός και αν ο …βασιλιάς είναι «γυμνός» και προσπαθεί να κωλυσιεργήσει για να μην εκτεθεί , εκθέτοντας όμως τους άλλους! Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να τραβήξουν σε μάκρος ,γιατί οι πραγματικές προθέσεις  αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν και τότε θα φανεί ποιος …έπαιζε καθυστέρηση!

Μα.Μ.

 

Ας το δει το Νοσοκομείο

Επειδή κάμποσες καταγγελίες, με αφορμή το ρεπορτάζ μας για τους νεφροπαθείς και την έλλειψη αγγειοχειρουργού έχουν γίνει στο «Ε» τις τελευταίες μέρες, πρέπει το πρόβλημα να λυθεί και η υπόθεση να κλείσει. Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στην εφημερίδα μας, κυριαρχεί κλίμα δυσπιστίας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από τους ασθενείς προς το προσωπικό.

Η καταγγελία που βαραίνει είναι αυτή του ταμία του Συλλόγου του Νεφροπαθών που κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά σε βάρος του. Μήπως θα πρέπει να εξηγηθεί επιστημονικά και αρμοδίως το τι συνέβη, πότε, ποιοι και αν φταίνε για να λήξει εδώ η υπόθεση και να μην περιφέρονται διάφορα,που μόνο κακό κάνουν; Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που προσφέρει ο κανονισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου και των δημόσιων υπηρεσιών, δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Αν.Παζ.

 

Για την κατεδάφιση και των «κόκκινων» 

Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και η Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει τον τρόπο χρηματοδότησης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Συντονιστή για το σεισμό στη Λέσβο, Βασίλη Τεντόμα, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές την κατεδάφιση θα αναλάβουν τελικά να διεκπεραιώσουν οι ιδιοκτήτες των προς κατεδάφιση σπιτιών και όχι το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών ,όπως μέχρι πρόσφατα λεγόταν.Βέβαια αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ΚΥΑ που θα προβλέπεται πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών για τη κατεδάφιση και με ποιές προυποθέσεις. Αλλο ένα φορτίο δηλαδή θα πρέπει να διαχειριστεί ο σεισμόπληκτος  που έχασε την περιουσία του ,με το αρμόδιο υπουργείο να παίρνει αποστάσεις από το όλο έργο ,παρά τις δεσμεύσεις του κ. Σπίρτζη ότι το υπουργείο του θα αναλάβει πολλά απ΄αυτά που σιγά -σιγά ...ξεφορτώνεται,τόσο καλά!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey