FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Κινούνται σε παράλληλο ...σύμπαν!

 Δεν ξέρουμε αν έχουμε την πολυτέλεια σαν νησί οι διάφοροι φορείς να λειτουργούν για το ίδιο αντικείμενο και για τον ίδιο στόχο,σαν  να κινούνται σε παράλληλες γραμμές. Η περίπτωση της τουριστικής προβολής της Λέσβου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής που εδώ και χρόνια ταλανίζει τον τόπο μας και που δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχίζει στο ίδιο ...μοτίβο, αν να μη συμβαίνει τίποτα. Αφορμή για αυτές τις επισημάνσεις είναι το γεγονός ότι για την προβολή της Λέσβου βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο διάφορες δράσεις από διαφορετικούς φορείς, οι οποίες δεν συναντώνται! Ο νεοσύστατος φορέας τουρισμού του Δήμου παρουσίασε πριν από μερικές μέρες το νέο brant name του νησιού μας προτείνοντας και μια σειρά ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να το υποστηρίξει και συγχρόνως το ίδιο διάστημα και ο Φορέας τουρισμού Μολύβου παρουσιάζει τη δική του μελέτη για την προβολή του νησιού που είναι μάλιστα σε εξέλιξη καμπάνια στην αγορά της Γερμανίας , ενώ και η Περιφέρεια από τη δική της πλευρά κάνει τις δικές της κινήσεις και ενέργειες για τον ίδιο σκοπό. Είναι φανερό ότι παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί δάαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού για να συνενώσουν δυνάμεις , ιδέες και προφανώς χρήματα , ώστε να επιδιωχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Ομως έτσι σπαταλώνται δυνάμεις,  επικαλύπτοντας ο ένας τον άλλον και ενδεχομένως και στέλνοντας και λάθος μήνυμα προς τα ...έξω! Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν νομίζουμε ότι είναι η επιθυμητή και σχολιάζεται κατ΄ιδίαν από τους ίδιους τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων που ενώ καταλαβαίνουν το... παράλογο του πράγματος δεν κάνουν τίποτα για να το διορθώσουν. Απλά αφήνουν την υπόθεση να τρέχει έτσι όπως προέκυψε, περιμένοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά να βγει δικαιωμένος, αν είναι δυνατόν!

Μα.Μ.

 

Έξυσε «πληγές» του παρελθόντος... 

Τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στο «Ε» ο πρώην δήμαρχος Δημ. Βουνάτσος για τα παλιά αλλά και τις νέες εξελίξεις στο τοπικό σκηνικό της Λέσβου έχουν το ενδιαφέρον τους γιατί επαναφέρει στο προσκήνιο γεγονότα που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά και τις εκτιμήσεις του για τα μελλούμενα που μπορεί να διαδραματιστούν. Φυσικά τα λεγόμενα Βουνάτσου έχουν την υποκειμενική προσέγγισή του, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται και τα εκτιμά, αλλά δεν παύουν να «φωτίζουν» καταστάσεις που βιώσαμε στο νησί, όπως για παράδειγμα την προσπάθεια να σπάσει ο ενιαίος Δήμος Λέσβου την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την περιβόητη τροπολογία που τελικά δεν έφτασε στη Βουλή.

Δεν ξέρουμε αν αυτά του παλιού ουρανού τα... χαλάσματα έχουν κάποια αξία σήμερα -που έχουν- αλλά το ζητούμενο στις μέρες μας είναι τι γίνεται τώρα με τις εκκρεμότητες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος που επιτέλους θα πρέπει να λυθούν και να διορθωθούν για να πάμε παραπέρα... Οι πρωταγωνιστές του χθες έχουν τη δική τους συμβολή στις τοπικές υποθέσεις με τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά το μείζον είναι τι μπορούμε να αλλάξουμε για να πάνε τα πράγματα στον τόπο μας καλύτερα, με τους νέους πρωταγωνιστές που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις του νησιού μας. Δεν ξέρουμε αν τα όσα είπε ο πρώην δήμαρχος έξυσαν πληγές και προκάλεσαν αντιδράσεις. Το γεγονός πάντως ότι ειπώθηκαν κάποια πράγματα με το όνομά τους μας κάνει να αναμένουμε και αντίλογο, που καλό είναι να ακουστεί και δημόσια γιατί τα γραπτά μένουν! Τον όποιον λοιπόν αντίλογο είναι δεδομένο ότι θα τον φιλοξενήσουμε στο «Ε», θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλουμε στην πληρέστερη και πιο αντικειμενική ενημέρωση για τα διαδραματιζόμενα του παρελθόντος και του σήμερα στον τόπο μας.

Μα.Μ.

 

Τα εύστοχα #hashtags

Στην εποχή του διαδικτύου, με τη δύναμη που έχουν τα social media, κάθε έξυπνη καμπάνια προβολής μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη ακόμα και μέσα από μία φωτογραφία. Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, προφανώς και διαμέσου της μελέτης που ανέθεσε στο American College of Thessaloniki, αλλά και του δικτύου Lesvos «THEOTHERAEGEAN», έχει φροντίσει να διαδώσει τόσο στο facebook, αλλά κυρίως στο instagram διάφορα εύστοχα #hashtags που αναδεικνύουν τις σπάνιες ομορφιές του νησιού μας, αλλά και τη μοναδικότητα του. Το κύριο σλόγκαν είναι «Still Lesvos» (#stilllesvos), που μεταφράζεται ως «Ακόμα, η Λέσβος» και περιγράφει σε δύο μόλις λέξεις όλα όσα πρεσβεύει το νησί, παρά τις δυσκολίες που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη φράση συνοδεύεται με άλλους εύστοχους χαρακτηρισμούς όπως «Edgy» (τολμηρή), «Pristine» (ανέγγιχτη), «Authentic» (αυθεντική) και «Welcoming» (φιλόξενη). Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική που μπορεί να έχει ένα #hashtag, αρκεί να σκεφτεί το μέγεθος της κοινότητας που τα χρησιμοποιεί. Μόνο το instagram, εξάλλου, κατέγραψε μέσα στο 2017 περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο. Καλό είναι λοιπόν, είτε να συμφωνηθεί μια κοινή συνισταμένη προβολής από όλους τους φορείς, είτε ο καθένας μας προσωπικά να χρησιμοποιεί και να αναδεικνύει καθετί εύστοχο στα social media, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στο δρόμο προς την τουριστική ανάκαμψη του νησιού.

Β.Παπ.

 

2017… για κλάματα! (1)

Δεν άφησε και το καλύτερο στίγμα του το 2017 για τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους, όπως και για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς επιχείρησε να αναλύσει κατά την κοπή της πίτας του φορέα το περασμένο Σάββατο, την οικονομική κατάσταση: «Το 2017 δεν στιγματίστηκε μόνο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και από την κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρας μας έχει το πολιτικό μας σύστημα, η έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, το αναποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο που δομήθηκε, οι αξίες και οι αντιλήψεις που κυριαρχούσαν τόσα χρόνια. Η επιχειρηματικότητα δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση, η οποία με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις υπονόμευσε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν τεράστιες απώλειες. Η δραματική μείωση της ζήτησης, η αρνητική ψυχολογία στην αγορά, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την ανελέητη φοροκαταιγίδα δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή θέση και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν εναγωνίως να επιβιώσουν. Το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί πνίγει καθημερινά καταναλωτές και επιχειρηματίες και χωρίς υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Αν δεν έχουν πρόοδο οι επιχειρήσεις, πώς θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και πώς θα ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων χωρίς νέες επιχειρηματικές προσπάθειες; Απαραίτητος όρος είναι η προστασία του επιχειρείν, με την άρση όλων των εμποδίων»

2017… για κλάματα! (2)

Στο δικό του απολογισμό για το 2017, ο κ. Παπαρίσβας συνέχισε: «Οι τζίροι των επιχειρήσεων κινήθηκαν πτωτικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Το εμπόριο είναι το πρώτο θύμα της υπερφορολόγησης σε όλα τα επίπεδα τόσο γιατί εξανεμίζεται η κερδοφορία των καταστημάτων, όσο και γιατί οι καταναλωτές έχουν όλο και λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν για τις αγορές τους.»

Τελικά, καμία «κοινωνική τάξη», όπως θα έλεγε και το «Mega» δεν βλέπει την ανάκαμψη που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Αν.Παζ.

 

Με… μπλε άρωμα εκλογών

Εκτός από τις παρουσίες του πρώην δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου και του πρώην υπουργού, Νίκου Σηφουνάκη, και άλλες παρουσίες, αλλά και ομιλίες κατέστησαν σαφές στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου ότι έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, Στρατής Καραγεωργίου, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κύτελης, συνοδευόμενος από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Στρατή Δαγκλή.

Από την άλλη, με «μπλε» αποχρώσεις βάφτηκε η ομιλία του κ. Παπαρίσβα, κατά τον απολογισμό του 2017 για τον εμπορικό σύλλογο, ο οποίος υπερτόνισε τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και με τοπικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, για την απαξίωση των περιουσιών που φέρνει η μεταναστευτική κρίση και τον ΦΠΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών», πρόσθεσε. Για τη συνάντηση που είχε ο  Σύλλογος με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Παπαρίσβας σχολίασε: «Είναι πολύ όμορφο να συναντιέσαι με νέους ανθρώπους, να βλέπεις τις απόψεις τους και να βλέπεις πού θα στηριχτεί το μέλλον. Και είναι ευχάριστο όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι συγκροτημένοι». Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παπαρίσβας βλέπει στον ορίζοντα την έλευση του κ. Μητσοτάκη- το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο, ειδικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έγινε καθόλου σαφής σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top