Δηκτικά

03/08/2017 - 15:10

Για το φόρο του κρασιού

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν από την έναρξη του τρύγου, ζητεί η ΕΔΟΑΟ και καλεί την κυβέρνηση, η οποία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να καταργήσει τον φόρο μέχρι το τέλος του έτους, να επισπεύσει τη διαδικασία ψηφίζοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Ήδη σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, αιτιολογώντας το αίτημα της οργάνωσης με την ανάγκη να μη ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά από τα αρνητικά φαινόμενα (παραοικονομία, παράνομη διακίνηση κ.λπ.) που εξαρχής από την εφαρμογή του συνοδεύουν τον συγκεκριμένο φόρο.

Ο κ. Αργύρης τονίζει στην επιστολή ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για τον κλάδο, προσθέτοντας ότι ο ΕΦΚ υπήρξε ατελέσφορος, καθώς, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο δημόσιο, αλλά απεναντίας έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος), με τεράστιο κόστος ταυτόχρονα για τον κλάδο και τα οινοποιεία.

Α.Ω.

 

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των κληρωθέντων για τον Κοινωνικό τουρισμό στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μέσω της διαδικασίας (www.oga.gr - ηλεκτρονικές υπηρεσίες - Αγροτική Εστία - κληρωθέντες δικαιούχοι) μπορούν να δουν αποτελέσματα, αναφορικά με τα προγράμματα του Κοινωνικού - Ιαματικού Τουρισμού, των 4ήμερων εκδρομών και των εισιτηρίων θεάτρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ ύστερα από τους πρόσφατους σεισμούς δημιούργησε ειδικό πρόγραμμα για τη Λέσβο. Όσοι από τους κληρωθέντες επιλέξουν ως προορισμό το νησί της Λέσβου, θα έχουν ειδικές παροχές:

- Επιδότηση του κόστους μετακίνησης με 50 ευρώ το άτομο για ολόκληρο εισιτήριο και 25 ευρώ για μειωμένο.

- Διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή θα έχουν δέκα διανυκτερεύσεις αντί για πέντε.

Την ίδια επιπλέον παροχή (10 διανυκτερεύσεις αντί για πέντε) θα έχουν και όσοι κάτοικοι της Λέσβου, δικαιούχοι Κοινωνικού τουρισμού, επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους εντός του νησιού μας (εκτός της πόλης ή του χωριού μόνιμης κατοικίας τους).

- Διαμονή εντελώς δωρεάν, καθώς ο ΟΓΑ πληρώνει ήδη από πέρυσι το συνολικό κόστος διαμονής, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου και τη συμμετοχή του δικαιούχου.

Από τον ΟΓΑ επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι που θα ταξιδέψουν στην Λέσβο, πρέπει να κρατήσουν τα αποκόμματα των εισιτηρίων τους, ώστε να αιτηθούν την ειδική επιδότηση εισιτηρίου από τον ΟΓΑ, μετά την επιστροφή τους.

Αν.Παζ.

 

Ασκήσεις ηρεμίας

Σε ασκήσεις ηρεμίας είναι έτοιμος να υποβάλλει τους στενούς του συνεργάτες, ο δήμαρχος προκειμένου να ξεκλειδώσει την παραίτηση του Γιώργου Κατζανού. Ως γνωστόν, το κλίμα μεταξύ του Σπύρου Γαληνού και του παραιτηθέντα αντιδημάρχου Καθαριότητας, έχει αλλάξει μετά τη μεταξύ τους συνάντηση και αυτό που λέγεται από το στενό τους περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες, είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα. «Ο Κατζανός είναι πια με το… ενάμισι πόδι, πίσω στη δημοτική αρχή». Ωστόσο απομένει το καθοριστικό ραντεβού που έχουμε ξαναγράψει ότι πρέπει να γίνει ανάμεσα στον δήμαρχο και τον Γιώργο Κατζανό. Και σε αυτό θα είναι παρόντες και οι Γιάννης Αμπουλός, Βασίλης Μαμώλης και Στέφανος Αποστόλου. Προκειμένου εκεί -παρουσία όλων που εμπλέκονται στη ΔΕΔΑΠΑΛ και στα έργα αυτεπιστασίας- να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις έχουν προκύψει ή τα όποια προβλήματα συνεργασίας και να επισφραγιστεί η επιστροφή Κατζανού στα καθήκοντά του…

Μ.ΟΡΦ

 

Δύσκολο το να βρεθεί «φόρμουλα» στα σχολεία

Δεν είναι απλή υπόθεση για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Λέσβο, να καταφέρουν να οργανώσουν το «ειδικό» πρόγραμμα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ως γνωστόν, πολλές σχολικές εγκαταστάσεις που επηρεάστηκαν από το σεισμό της 12ης Ιούνη, θα περάσουν από εκτεταμένες ή πιο περιορισμένες εργασίες και με δεδομένο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός λυόμενων αιθουσών, θα επιχειρηθούν συστεγάσεις σχολείων αλλά και κυλιόμενο ωράριο, πρωί-απόγευμα. Κάτι που ήδη σκοντάφτει σε αντιδράσεις συλλόγων γονέων, στις πρώτες «αναγνωριστικές» προσεγγίσεις των φορέων της Εκπαίδευσης. Για να δούμε πώς θα ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος, που ομολογουμένως δεν είναι και ο ευκολότερος, καθώς απαιτεί συναίνεση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία…

Μ.ΟΡΦ

 

Τρόφιμα για τους απόρους

Οι άποροι δημότες, κάτοχοι των νέων καρτών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λέσβου, μπορούν από σήμερα Πέμπτη και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, με την ταυτότητα και την κάρτα μέλους, να παραλαμβάνουν τρόφιμα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στη γνωστή διεύθυνση Αγίας Ειρήνης 10, στη Μυτιλήνη.

Αν.Παζ.

 

Βιωματικό παιχνίδι εν πλω

Το πρώτο Escape room εν πλω στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» εγκαινιάζει η «Hellenic Seaways». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνεργασία με το «Mystery Lab», η «Hellenic Seaways» διαμόρφωσε με κατάλληλο τρόπο, ειδικούς χώρους μέσα στο πλοίο έτσι ώστε η συγκεκριμένη δραστηριότητα να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική με τα στοιχεία της περιπέτειας και της ευχάριστης αξιοποίησης του χρόνου να κυριαρχούν.

Πιο συγκεκριμένα, το Escape room θα φιλοξενεί δύο concepts («Lost revises» και «Captain James secret») τα οποία θα χαρίσουν ιδιαίτερες συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για ψυχαγωγική δραστηριότητα που βασίζεται σε ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης.

«Ταξιδέψτε από 1/8/2017 με το “Νήσος Ρόδος για Πάρο, Νάξο, Πάτμο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα και ζήστε το μυστήριο σε ένα από τα escape rooms του πλοίου», λέει η ανακοίνωση.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey