Δηκτικά

29/08/2017 - 12:27

Ναι μεν, αλλά, για τη «Λευκή Παρασκευή»

Για να στεφθούν από επιτυχία τέτοιες πρωτοβουλίες, σαν τη «White Friday», είναι απαραίτητο να απευθύνονται μαζικά, στην πλειοψηφία των καταστημάτων. Για να συμβεί αυτό, όμως, οφείλει ο κάθε αρμόδιος φορέας, είτε πρόκειται για τον Εμπορικό Σύλλογο, είτε για το Επιμελητήριο, να μπορεί ουσιαστικά να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, μετατρέποντας μια ιδέα σε πράξη, απαλλαγμένος από αγκυλώσεις ή κάθε λογής στενόμυαλες νοοτροπίες. Σε αυτή την περίπτωση, κερδισμένοι μπορούν να είναι όλοι, είτε βρίσκονται στην πλευρά των εμπόρων, είτε σε εκείνη των καταναλωτών. Ακόμα και οι εργαζόμενοι, εφόσον πληρωθούν τις υπερωρίες τους, σε μια περίοδο που αυτές τείνουν να εξαλειφθούν. Διαφορετικά, εάν δηλαδή παρατηρούνται κάθε φορά διάφορες κωλυσιεργίες, που αποτρέπουν τη διοργάνωση τέτοιων δράσεων, πάντοτε θα βρίσκονται κάποιοι πιο δραστήριοι καταστηματάρχες, που θα προσπαθούν να καλύψουν το όποιο κενό, με μεμονωμένες ενέργειες, υπό τον κίνδυνο όμως να μην τύχουν ούτε της απαιτούμενης προβολής, ούτε της ανάλογης επιτυχίας.  

Β.Παπ.

 

Γιατί μόνο σε ΤΕΙ και όχι ΑΕΙ; (1)

Ένα ενδιαφέρον θέμα θίγει με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, γονιός αποφοίτου Επαγγελματικού Λυκείου της Λέσβου, αναφορικά με την ξεχωριστή ποσόστωση του Υπουργείου στους υποψηφίους της Λέσβου έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας.

Με λίγα λόγια, ο γονιός εξηγεί ότι η μία παραπάνω θέση που δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ Λέσβου λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου, αφορούσε μόνο θέση σε ΤΕΙ και όχι σε ΑΕΙ, παρόλο που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν θέση σε ΑΕΙ.

«Αναπαράγεται για άλλη μια φορά έμπρακτα και από καθέδρας η φιλοσοφία ότι τα ΕΠΑΛ είναι σχολεία “δεύτερης κατηγορίας”, οι μαθήτριες-τές των οποίων είναι λιγότερο ευφυείς/εργατικοί και τους αντιστοιχεί μια άρρητη “περιφρόνηση”. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, με την υπουργική σας απόφαση τούς “δείξατε για πού προορίζονται”, κλείνοντας κάθε συζήτηση για επιπλέον ενίσχυσή τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ», αναφέρει σχετικά η επιστολή.

 

Γιατί μόνο σε ΤΕΙ και όχι ΑΕΙ; (2)

«Τυγχάνει να είμαι μητέρα ενός από τα παιδιά αυτά που οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι, ώστε να έχει στερηθεί μια θέση στη σχολή ΑΕΙ της προτίμησής του ακριβώς λόγω της έλλειψης επιπλέον θέσης εισακτέου καθ’ υπέρβασιν, παρ’ ότι σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιας δεύτερης διαθέσιμης θέσης σε οποιαδήποτε από τις σχολές ΑΕΙ που συμπεριέλαβε στο Μηχανογραφικό του Δελτίο, μπορεί εύλογα να υποτεθεί σύμφωνα με τη λογική του μέσου νοήμονος ανθρώπου, ότι η βαθμολογία του θα εξαρκούσε για να την καταλάβει. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι απορρίπτω, ούτε ότι υποτιμώ τα αποτελέσματά του. Είμαι υπερήφανη για την επιτυχία του γιου μου και θα στηρίξω υλικά και ηθικά με όλες μου τις δυνάμεις, την προσπάθειά του να σπουδάσει με επιτυχία στη σχολή ΤΕΙ που εισήχθη. Το μόνο που δεν κατανοώ είναι ποιος ήταν εκείνος ο (σύννομος) λόγος, για τον οποίο έπρεπε να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να διαγωνιστεί με αντίστοιχους όρους και για τις σχολές ΑΕΙ στις οποίες στόχευε», επισημαίνει η μητέρα.

Πάντως εκτός από τη μία λιγότερη θέση που αντιστοιχούσε στα ΕΠΑΛ σε σχέση με τα ΓΕΛ, αλλά και εκτός του ότι αυτή προορίζονταν μόνο για ΤΕΙ και όχι για ΑΕΙ, και ο συντελεστής πρόσβασης ήταν χαμηλότερος για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Αν.Παζ.

 

Τέσσερις για το 1,4

Ο Σταύρος Βαληλής, η Μυρσίνη Κατσάνη και η Ζαχαρώ Λάσκαρη, μαθητές του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου, και ο Λισέν Μπουζί-Μαργαρίτης, μαθητής του ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, ήταν ως τις 12 του Ιουνίου οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τους κατοίκους της Βρίσας που είχαν τον υψηλότερο συντελεστή (1,4) για να πολλαπλασιάσουν τα μόρια εισαγωγής τους.

Ο Σταύρος Βαληλής πέρασε στη Σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Μυρσίνη Κατσάνη στη Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Αθήνα, η Ζαχαρώ Λάσκαρη επίσης κάτοικος της Βρίσας, πέρασε στη Σχολή Νοσηλευτικής στην Πάτρα και στο ΤΕΙ Πειραιά στη Σχολή Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών, θα περάσει και ο μαθητής του ΕΠΑΛ, Λισέν Μπουζί.

Αν.Παζ.

 

«Γυαλίζει» το μάτι τους και φαίνεται!

Λέγεται και έχει βάση, ότι «κακό χωριό τα λίγα σπίτια»! Και αυτή η παραδοχή προκύπτει καθώς αν και σε μια μικρή κοινωνία οι άνθρωποι θα έπρεπε να λειτουργούν συλλογικά και αλληλέγγυα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται αλλά και υπάρχουν, εν τούτοις παρατηρούνται αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που φθάνουν μέχρι και να κόβουν την «καλημέρα» μεταξύ τους γείτονες και συγγενείς. Και διαπιστώνεται ότι τέτοια σαν τα προαναφερόμενα φαινόμενα μπορεί κανείς να δει και σε χωριά που επλήγησαν από ένα καταστροφικό χτύπημα, όπως εν προκειμένω η Βρίσα με τον ισοπεδωτικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, όπου οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της ανοικοδόμησης του οικισμού, αρχίζουν και παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, που κάθε άλλο παρά χρειάζεται σ’ αυτή τη φάση, η τοπική κοινωνία. Κάποιοι εμφανίστηκαν με «άγριες» διαθέσεις για να...διαμελίσουν την ισοπεδωμένη Βρίσα και δεν το κρύβουν ότι «γυαλίζει» το μάτι τους! Όμως μετά από ένα τέτοιο χτύπημα σαν αυτό που υπέστη ο οικισμός και οι κάτοικοι του, αυτό που χρειάζεται είναι νηφαλιότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να υπάρξουν οι πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις για την μετά-σεισμόν εποχή. Στόχος πρέπει να είναι η έγκυρη ενημέρωση όλων των παραμέτρων ώστε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ένα σύνολο ανθρώπων να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του για την επόμενη μέρα. Γιατί το ζητούμενο είναι -ή πρέπει να είναι- να ανοικοδομηθεί το χωριό και να ξαναγίνουν τα σπίτια και όχι ποιός θα πάρει το έργο -μικρό ή μεγάλο- και ποιοι θα επωφεληθούν απ’ αυτό. Οι βιαστικές και προειλημμένες αποφάσεις και η εμμονή σε τετελεσμένα γεγονότα, δημιουργούν καχυποψίες και ανασφάλεια για τις πραγματικές προθέσεις των «εμπνευστών». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει συλλογική διαχείριση κάποιων πραγμάτων, αλλά όλα στην ώρα τους, με διαφάνεια και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σε τελική ανάλυση, όποιος νομίζει ότι απευθύνεται σε ...ιθαγενείς, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι πλανάται πλάνην οικτράν!

Μα.Μ.

 

Ντίσελντορφ - Μυτιλήνη από το 2018…

Οι νέοι προορισμοί από το Dusseldorf (σ.σ. Ντίσελντορφ) για την Ελλάδα είναι η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Κως, η Λέσβος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατικής». Αυτοί θα επιτευχθούν σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μέσω της αεροπορικής εταιρίας «Germania» και το 2018. Ειδικότερα η εταιρία «Germania» που ενισχύει τα δρομολόγια της από το Dusseldorf για διάφορους τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2018, παρουσιάζει ήδη σημαντική αύξηση, και στο ευρύτερο «πτητικό» της πρόγραμμα περιλαμβάνει και τους Κανάριους Νήσους, αλλά και την Κύπρο…

Α.Ω.

 

Μέσα από τη φυλακή…

Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο οι φορές που ο «εγκέφαλος» κυκλώματος που διακινεί ποσότητες ναρκωτικών στη Λέσβο, είναι κάποιος που κινεί τα νήματα μέσα από την φυλακή. Και προκαλεί εύλογους προβληματισμούς για το αν τελικά η σύλληψη και κατ’ επέκταση η εξάρθρωση των οργανώσεών που δραστηριοποιούνται κατά καιρούς, συντελούν πράγματι ουσιαστικό πλήγμα στην αέναη μάχη κατά των ναρκωτικών. Στην τελευταία «εγκληματική οργάνωση» που εξάρθρωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, «εγκέφαλος» ήταν πάλι ένας 42χρονος Αλβανός, που είχε περάσει από τη Λέσβο και εξακολουθούσε να «δρα» μέσα από το κελί της φυλακής του…

Α.Ω

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey