Δηκτικά

29/06/2017 - 12:25

Από Σεπτέμβρη το Δημοτικό Σχολείο Βρίσας

«Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο στη σεισμόπληκτη Βρίσα» δήλωσε στην «ΕΡα Αιγαίου», ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης. Σύμφωνα με τον κ. Καλάργαλη, «το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι προκάτ αίθουσες διδασκαλίας, άρτια εξοπλισμένες, θα τοποθετηθούν σε χώρο που θα υποδειχθεί από τους μηχανικούς στη Βρίσα, έτσι ώστε τα παιδιά του χωριού, περίπου 60 στον αριθμό, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στον τόπο τους».

Παρόλ’ αυτά και σύμφωνα με την ανακοίνωση των «Κτιριακών Υποδομών» ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων είχε από το 2006 επισημάνει τα κτηριακά προβλήματα του σχολείου στον τότε Δήμο Πολιχνίτου, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τόσο από πλευράς εκπαίδευσης, όσο και από πλευράς αυτοδιοίκησης. Εξηγήσεις τις οποίες αναμένουμε, γιατί η «βόμβα» που έριξε η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» δεν μπορεί να περάσει έτσι!

Αν.Παζ.

 

Νέα απεργία πείνας

Νέα απεργία πείνας ξεκίνησε χτες στο Κέντρο της Μόριας από 15 πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν να απεγκλωβιστούν από τη Λέσβο, αλλά και από την κλειστή πτέρυγα που κρατούνται. Πέραν της παρατεταμένης παραμονής στο Χοτ-Σποτ έως την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, προφανώς και οι συνθήκες καύσωνα δεν ευνοούν τη διαμονή των άνω των 2.500 ατόμων του Κέντρου. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία, δεδομένου του κακού προηγούμενου που άφησε ο χειμώνας, αυτή τη φορά θα έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση του καύσωνα…

Αν.Παζ.

 

Ευχαριστείς μόνο εάν στηρίζεις κιόλας… (1)

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου, το οποίο ευχαριστεί θερμά όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για το ότι ΔΕΝ συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου! Πιο συγκεκριμένα γράφει: «Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Γιώργος Κατζανός, ευχαριστεί θερμά όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λέσβου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου τους και επιδεικνύοντας υψηλή επαγγελματική - κοινωνική ευαισθησία και ευσυνειδησία, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν στη Λέσβο από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στηρίζοντας εμπράκτως και αποτελεσματικά τους πληγέντες συμπολίτες μας και γενικότερα τον τόπο μας».

 

Ευχαριστείς μόνο εάν στηρίζεις κιόλας… (2)

Αν και δεν αμφισβητεί κανείς το αγνό των κινήτρων της ανακοίνωσης αυτής, δεδομένου ότι όλη η Ελλάδα, πλην της Λέσβου, αντιμετώπισε στις πόλεις της, τεράστια προβλήματα από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, δεν παύει πάντως να είναι «φάουλ» η -σε… παγκόσμια πρωτοτυπία- φιλοφρόνηση για τη μη συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, στην απεργία. Αφενός για τους προφανείς λόγους που δεν επιτρέπουν σχολιασμό στο δικαίωμα της κάθε επαγγελματικής ομάδας να διεκδικεί εκείνα που θεωρεί δίκαιά της, αφετέρου για κάτι πιο ειδικό που αφορά τους εν Λέσβω εργαζομένους. Και δεν είναι άλλο από το ότι το νησί μετά το σεισμό -που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο Δήμος- κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκ των πραγμάτων έθεσε σε επιφυλακή τους εργαζομένους του. Οι οποίοι μπορεί να μη συμμετείχαν στην απεργία, αλλά έχοντας έλθει σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία τους νωρίτερα, υποστήριξαν την κινητοποίηση και πολλοί εξ αυτών γνωρίζοντας πως είναι με το ένα πόδι εκτός της εργασίας τους. Η επαγγελματική τους ευσυνειδησία και η κοινωνική τους ευαισθησία, δεν αποδεικνύεται το λοιπόν από τη συμμετοχή τους ή όχι στην απεργία. Είναι δεδομένη και ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που μας έφερε και η 12η Ιούνη. Ως εκ τούτου, το όποιο «ευχαριστώ» έχει να πει κάποιος για το ότι η πόλη της Μυτιλήνης και το νησί μας, δεν γέμισε σκουπίδια, στη δύσκολη μετά σεισμόν εποχή, σίγουρα δεν έχει λόγο να το πει η δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή θα είχε νόημα να δημοσιοποιήσει τις ευχαριστίες της για τη μη συμμετοχή των συμβασιούχων αλλά και των μόνιμων υπαλλήλων του Δήμου στην απεργία, εάν αυτές συνοδεύονταν και από δύο γραμμές υποστήριξής της στη μάχη να μη χάσουν τις δουλειές τους. Και μιλάμε για δύο έστω «γραμμές», γιατί στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή, με τους «εργολάβους», αλλά μεροκαματιάρηδες πάντως, της ΔΕΔΑΠΑΛ, έχει να διαχειριστεί άλλες εργασιακές σχέσεις στην καθαριότητα απ’ αυτές που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και απ’ αυτήν την άποψη μιλάμε για πανελλαδική πρωτοτυπία, που οι απεργοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι απέναντι!

Μ.ΟΡΦ

 

Τα παράπονα του Δήμου...

Τα παράπονα του Δήμου Λέσβου για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση στα κατά καιρούς αιτήματα του, για το προσφυγικό και την κακοκαιρία, είναι δικαιολογημένα και δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα στα οικονομικά του, αλλά και δυσκολίες στην επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, η κακοκαιρία τον περσινό χρόνο. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε και ο σεισμός για να διογκώσει το πρόβλημα και να κάνει ακόμη πιο αναγκαία τη χρηματοδότηση του. Όταν λοιπόν τα αιτήματα του Δήμου δεν έχουν ικανοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση -την κυβέρνηση δηλαδή- είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό -για να μη πούμε τίποτε βαρύτερο- να βγαίνουν κάποιοι ανεπισήμως, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ η ίδια σιωπά, και να διαρρέουν ότι χρήματα δόθηκαν στο νησί, αλλά τα πήρε η Περιφέρεια. Δηλαδή αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και για το προσφυγικό και για τις πλημμύρες, αλλά τα χρήματα τα πήρε η Περιφέρεια η οποία... έριξε το Δήμο κρατώντας όλες τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Αν όμως είναι έτσι, γιατί δεν βγαίνει η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών της, να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει την όποια παρεξήγηση, αλλά αφήνει τη δημοτική αρχή να ζητά και να ξαναζητά χρήματα, όπως και προγραμμάτιζε, με επίσκεψη κλιμακίου της στα υπουργεία πριν από δεκαπέντε μέρες, η οποία αναβλήθηκε λόγω του σεισμού;

 

Και το ...κρυφτούλι της κυβέρνησης

Το γεγονός ότι η Περιφέρεια πράγματι πήρε κάποιους επιπλέον πόρους από το ΠΔΕ για συγκεκριμένες δράσεις, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να μείνει ανικανοποίητος για τις δικές του απαιτήσεις από την κυβέρνηση. Εκτός κι αν στάλθηκαν πιστώσεις μέσω της Περιφέρειας για το Δήμο και αυτές δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και υπάρχει κάποιος που σοβαρά μπορεί να το ισχυριστεί και να το τεκμηριώσει; Επειδή όμως γύρω απ’ αυτήν την υπόθεση τον τελευταίο καιρό γίνεται ...παιχνίδι, που τις τελευταίες μέρες πήρε και επίσημη έκφραση με τις επιστολές δημάρχου και περιφερειάρχη, οι οποίες δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο αυτοδιοικητικών αρχών και μάλιστα σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η σύμπνοια και η συνεργασία, νομίζουμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία που μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να το «παίζει» …Πόντιος Πιλάτος, αφήνοντας κάποιους να μιλούν για λογαριασμό της και να θεωρεί ότι έτσι είναι στο απυρόβλητο! Οφείλει με στοιχεία να πει τα πράγματα με το όνομα τους και κυρίως να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο νησί και για το προσφυγικό και για τις πλημμύρες και το χιονιά και τώρα με το σεισμό. Όμως είναι τουλάχιστον άστοχο την ώρα που θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης -και συνεργασίας ασφαλώς- των τοπικών αρχών από την κυβέρνηση, να εμφανίζονται αυτές «σκοτωμένες» και σε αντιπαράθεση. Επιτέλους ας μπουν τα μαχαίρια στις θήκες γιατί δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε ο τόπος για ...αλληλομαχαιρώματα!

Μα.Μ.

 

Περισσότεροι τουρίστες από την Αυστρία

Με ρυθμό 130% αυξάνονται φέτος οι αφίξεις Αυστριακών τουριστών με προορισμό την Λέσβο, σύμφωνα με δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων. Τα παραπάνω δημοσιεύματα, με τις πολλές υπερβολές που περιλαμβάνουν, αναπαράχθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και από πληθώρα ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Το ποσοστό αύξησης των αφίξεων προς την Λέσβο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όμως αυτό που δεν λέει ο συγκεκριμένος αριθμός, είναι η βάση εκκίνησης. Δηλαδή πόσοι ήταν πέρυσι οι Αυστριακοί τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί. Αν ήταν 10 και έγιναν 23, ναι έχουμε αύξηση 130%. Δεύτερον, οι Αυστριακοί επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους σε φθηνούς προορισμούς, διότι έχουν γερμανικές καταναλωτικές συνήθειες, είναι αυτό που λέμε «price killer» -σκοτώνουν τις τιμές. Κατά συνέπεια η προτίμηση τους προς την Ελλάδα, δεν πρέπει να μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτά για όσους άκριτα σπεύδουν να υιοθετήσουν ό,τι διαβάζουν στον αθηναϊκό Τύπο.

Ν.Μ.

 

Θετική αντιμετώπιση

Με πολλά θετικά σχόλια αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Μολύβου, την άφιξη των πρώτων Τούρκων τουριστών στο λιμάνι της Πέτρας. Σχόλια που δείχνουν ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, έχουν ανάγκη μιας θετικής είδησης. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της πύλης εισόδου της Πέτρας, που μπορεί να προσελκύσει πλοία κι από άλλες περιοχές της Τουρκίας, όπως επίσης μπορεί να προσελκύσει και κρουαζιερόπλοια.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey