Δηκτικά

26/08/2017 - 13:40

Ο «επόμενος Τεριάντ»!

«Όπως ο Μυτιληνιός συλλέκτης και τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ έδωσε ώθηση σε νέους καλλιτέχνες της εποχής του, έτσι και ο συντοπίτης του, ο 27χρονος Νικόλας Βαμβουκλής, προσπαθεί 100 χρόνια μετά να κάνει το ίδιο». Έτσι ξεκινά το ειδικό αφιέρωμα της «Καθημερινής» για τον συντοπίτη μας Ν. Βαμβουκλή.

Μόνο που ο νεαρός Μυτιληνιός έχει διαλέξει ως πεδίο δράσης του τη Λέσβο. «Θέλω να φέρω στο νησί μου αυτό που στερήθηκα μικρός», λέει εξηγώντας τι τον οδήγησε να δημιουργήσει πριν από τέσσερα χρόνια την «K-Gold Temporary Gallery», μια πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που διοργανώνει εκθέσεις και δράσεις σε διάφορα μέρη του νησιού. Το 2014 η κινητή γκαλερί έκανε μια παρέμβαση σε ένα κλειστό κοσμηματοπωλείο στην παλιά αγορά της Καλλονής. Την επόμενη χρονιά φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Πέρυσι, το 2016, παρουσίασε μια ομαδική έκθεση σε μια ακατοίκητη οικία στην Αγία Παρασκευή, το χωριό των αλογάδων. «Μου έλεγαν τότε ότι είμαι τρελός να κάνω κάτι εκεί. Θέλουμε όμως να είμαστε σε κίνηση και να ενεργοποιούμε χώρους που έχουν πέσει σε αδράνεια».

Η «K-Gold Gallery» ξεκίνησε σαν ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Φέτος εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Το Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας (11/8-10/9). Η πλατφόρμα δίνει επίσης μεγάλη βαρύτητα στην καλλιτεχνική επιμόρφωση των νέων.

Αν.Παζ.

 

Πίσω στον… Γενάρη!

Επιστροφή στα δεδομένα των αρχών του 2017 για τη Λέσβο σε σχέση με τον αριθμό των εγκλωβισμένων στο νησί προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Λέσβο το βράδυ της Τρίτης ζούσαν 5.111 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Πρόκειται για αριθμό ανάλογο με αυτόν των Χριστουγέννων του 2016, ενώ ας σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο αντίστοιχος αριθμός είχε πέσει στους 2.990. Από αυτούς τους 5.111 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στη Λέσβο την εξέταση της αίτησης ασύλου που υπέβαλαν, οι 3.660 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, το οποίο επισήμως έχει υποδομές για 2.330 άτομα.

Α.Ω.

 

Η ποσόστωση και ο συντελεστής

Η ποσόστωση, δηλαδή οι παραπάνω θέσεις ανά σχολή που δόθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές για τους υποψηφίους, δεν ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά και είδαμε -και χαρήκαμε- πρώτους σε σχολές ανά την Ελλάδα τους δικούς μας υποψηφίους. Ο συντελεστής ήταν που έκανε τη διαφορά. Ο οποίος συντελεστής έδινε αβάντα στους Λέσβιους υποψήφιους που υπολόγιζαν το σύνολο των μορίων τους επί 1,2 (για όλο το νησί, πλην εκείνων της Βρίσας με 1,4), όταν η υπόλοιπη Ελλάδα πολλαπλασίαζε με συντελεστή 1. Έτσι στις «παραπανίσιες» θέσεις που αναλογούσαν στους σεισμόπληκτους η Λέσβος ουσιαστικά ανταγωνιζόταν τον εαυτό της!

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή η αβάντα θα φέρει στο νησί τόσους επιστήμονες όσους είδαμε εισακτέους σε περιζήτητες σχολές.

Αν.Παζ.

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Είναι γνωστό ότι μετά από κάθε πόλεμο ή μια μεγάλη καταστροφή πάντα ακολουθεί το έργο της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης των ζημιών που προκάλεσε μια πολεμική σύγκρουση ή των φυσικών καταστροφών που προκάλεσε ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ένας ισχυρός σεισμός, όπως εν προκειμένου στη Λέσβο. Δημιουργείται δηλαδή ένα οικονομικό αντικείμενο που χρήζει διαχείρισης και το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στο νησί, με πιο ακραία περίπτωση την ισοπέδωση της Βρίσας.

Δικαιολογημένο λοιπόν το ενδιαφέρον των μηχανικών, των κατασκευαστικών εταιρειών και κάθε λογής εμπλεκόμενου με το έργο της ανοικοδόμησης και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καθίσει εντελώς λόγω κρίσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε κάθε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η αρμόδια υπηρεσία, η ΔΑΕΦΚ, ο τεχνικός κόσμος του νησιού συμμετείχε μαζικά αποδεικνύοντας έμπρακτα το δεδομένο ενδιαφέρον που υπάρχει για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ανοικοδόμησης των κτηρίων που έπεσαν. Υπήρξε ξαφνικά και αναπάντεχα, όπως χτύπησε και ο σεισμός, ένα οικονομικό αντικείμενο που μπορεί να απασχολήσει κόσμο, να κινήσει τον κατασκευαστικό κλάδο και συνολικά την οικονομία του νησιού που στενάζει, αποδεικνύοντας ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού»!

Μα.Μ.

 

Άλλοι δύο για τη Συνεταιριστική

Ξεκίνησε χθες ο δεύτερος κύκλος των απολογιών των 53 κατηγορούμενων για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, με την ειδική ανακρίτρια να συνεχίζει στο ίδιο… «σκληρό» μοτίβο, επιβάλλοντας απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματικές εγγυήσεις μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δύο ακόμη μέλη προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας κλήθηκαν να πληρώσουν εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ το ένα και 5.000 ευρώ το άλλο, με την υποχρέωση να επισκέπτονται κάθε 15 ημέρες το αστυνομικό τμήμα, δεδομένου ότι τους επιβλήθηκε και η στέρηση του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα. Οι απολογίες συνεχίζονται σήμερα και την επόμενη εβδομάδα και φυσικά η υπόθεση της Συνεταιριστικής παραμένει (και θα παραμείνει για πολύ ακόμη) στην κορυφή της επικαιρότητας. Δεδομένου μάλιστα ότι οι επόμενες κλήσεις σε απολογία είναι και πιο σημαντικές, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι εξελίξεις.

Α.Ω.

 

Τι νέα από το ΠΑΣΟΚ;

Σε κεντρικό επίπεδο ΔΗ.ΣΥ, τα στελέχη του κορυφώνουν τη μεταξύ τους διαμάχη τελευταία σχετικά με το προς τα πού θα κλίνουν στο εγγύς μέλλον. Προς τα αριστερά δηλαδή ή προς τα δεξιά. Η διαμάχη σε γενικές γραμμές αναβιώνει από την (επανα)ενεργοποίηση του ενστίκτου του «παλιού ΠΑΣΟΚ», όπως εκφράστηκε από την πρόσφατη αντιδεξιά ρητορική του Κώστα Λαλιώτη και του Μιχάλη Καρχιμάκη και τη δυναμική επιστροφή των «εκσυγχρονιστών» που στο όνομα της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πώς θα κριθεί αυτή η διαμάχη και ποια τάση θα επικρατήσει είναι ακόμα άγνωστο. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο και μπροστά στην προοπτική των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα παλαιά αλλά και τα ενεργά ως τα σήμερα στελέχη της πάλαι ποτέ κραταιής παράταξης φλερτάρουν ανοιχτά με το ενδεχόμενο «σύμπραξης» με τη ΝΔ. Μιλώντας χωρίς… φόβο και πάθος στα τηλέφωνά τους με επιφανή τοπικά στελέχη της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζυμώνοντας αυτοδιοικητικές παρατάξεις και μιλώντας για (κοινούς) υποψηφίους.

Δείχνει άραγε κάτι αυτό για την έκβαση της διαμάχης σε κεντρικό επίπεδο ΔΗ.ΣΥ ή μήπως απλά τα τηλέφωνα από τα δεξιά βρίσκουν ευήκοα ώτα επειδή αυτό το μικρόβιο της εξουσίας ή μιας καρέκλας ακόμα δρα μέσα στον ΠΑΣΟΚικό οργανισμό; Μήπως είναι όμως ώρα ο νεαρός, αλλά ιδιαίτερα δραστήριος γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο Παναγιώτης Χριστόφας να «δοκιμαστεί» σε πραγματικές πολιτικές καταστάσεις, που απαιτούν πυγμή και να βγάλει ένα στίγμα για αυτό που θέλει να δείξει το ΠΑΣΟΚ στο εξής; Μήπως είναι και η ώρα το ΠΑΣΟΚ (ή αυτός ο χώρος της «κεντροαριστεράς») να αναμετρηθεί πραγματικά με τον ίδιο του τον εαυτό, πριν ξαναβγεί σε οποιαδήποτε άλλη μάχη; Δεν είναι καιρός να ξέρει τουλάχιστον αυτή η παράταξη (που ένας Θεός ξέρει αν έχει απήχηση πέραν του 5% σήμερα) ποιοι είναι ΠΑΣΟΚ και να τελειώσει μια και καλή (προς όφελος και της κοινωνίας) με εκείνους που εξακολουθούν να δηλώνουν «επάγγελμα ΠΑΣΟΚ»;

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey