Δηκτικά

25/07/2017 - 12:36

Το έκτακτο βοήθημα για 104 πρώτους δικαιούχους

Την Παρασκευή θα πάρουν το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 580 ευρώ, οι σεισμόπληκτοι της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τον μεγάλο σεισμό των 6,3R στις 12 Ιουνίου, όπως είπε χθες στην «ΕΡα Αιγαίου» και στη Μυρσίνη Τζινέλλη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Τσουπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ραδιόφωνο ο αντιδήμαρχος, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί 104 δικαιούχων από τις 500 αιτήσεις που συνολικά έχουν κατατεθεί, καθώς αυτοί οι φάκελοι έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες. Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Τσουπή, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στη διόρθωση σφαλμάτων στα δικαιολογητικά που είχαν υποβάλει οι δικαιούχοι, οι οποίοι ωστόσο διαμαρτύρονται για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διήρκησαν υπέρ του δέοντος, με αποτέλεσμα, 1,5 μήνα μετά το σεισμό, να μην έχουν λάβει ακόμα το έκτακτο αυτό επίδομα.

Α.Ω

 

Επτά… και κάτι νύχτες

Συμβολή στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια (1967-1974) από την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, αποτελεί η έκδοση του νέου βιβλίου του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Εφτά και κάτι νύχτες», που κυκλοφορεί από τις 18 Ιουλίου.

Είναι η ιστορία ενός λοιπού οπλίτη του 1966, που υπηρετώντας τη θητεία του, γίνεται εκών άκων «επαναστάτης», ζει μέσα από τις τάξεις του στρατού τη Χούντα και αργότερα την ζει ως δημοσιογράφος και δικηγόρος.

Το περιεχόμενο των φακέλων της Ασφάλειας, οι αντιδράσεις των πολιτών, οι δίκες των στρατοδικείων, η καθημερινή ζωή, η συμπεριφορά ανθρώπων της Αριστεράς, η στάση των δικαστικών, τα δημοψηφίσματα και πολλά άλλα στοιχεία της τότε εποχής, σημειώνονται ή ιχνογραφούνται στις 195 σελίδες του νέου πονήματος του Μαυραγάνη. Το βιβλίο, το 7ο του συγγραφέα, κυκλοφορεί από τις θεσσαλονικιές εκδόσεις «Νησίδες».

Αν.Παζ.

 

Περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό

Αύξηση +1.7% κατέγραψαν τα έσοδα από τον τουρισμό το Μάιο, ενισχυμένα από τις αυξημένες αφίξεις τον ίδιο μήνα και από την άνοδο των δαπανών των Ευρωπαίων τουριστών κατά +2,8%. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων, τα έσοδα από τον τουρισμό τον μήνα Μάιο, ανήλθαν σε 1,1 δις ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, είναι κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία, διότι σηματοδοτεί την βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ν.Μ.

 

Προσφυγή εμπόρων για τις Κυριακές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει έμποροι προκειμένου να ακυρώσουν την υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 32 Κυριακές το χρόνο στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη της προσφυγής. Όμως ήδη το Δ.Ν.Τ. έχει ζητήσει, με την έκθεση του για την ελληνική οικονομία, να διασφαλιστούν νομικά οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ, οι δανειστές που έχουν τον τελευταίο λόγο, θα επιβάλουν και πάλι την βούληση τους.

Ν.Μ.

 

Θα αργήσει η πληρωμή των νέων αγροτών

Μαθαίνουμε ότι σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πλην του Βορείου Αιγαίου, έχουν ενεργοποιηθεί οι δομές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» προκειμένου να γίνει η αναγκαία εκπαίδευση όσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Νέων αγροτών. Η εκπαίδευση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταβληθεί στους νέους αγρότες, το πριμ πρώτης εγκατάστασης. Γιατί το θέμα αντιμετωπίζεται με τέτοια ραθυμία στο Βόρειο Αιγαίο την στιγμή που η υλοποίηση της δράσης αυτής θα έδινε μια μικρή αλλά σημαντική βοήθεια σε κτηνιάτρους και γεωπόνους της Λέσβου, που θα εργάζονταν ως εκπαιδευτές;

Ν.Μ.

 

Αλήθεια, ο Μουζάλας πού είναι;

Φαίνεται ότι η κατάσταση έπρεπε να φθάσει στο …αμήν για να δεήσει η πολιτεία διά των μηχανισμών της, να κάνει τα αυτονόητα στη διαχείριση του ασύλου στο Κέντρο της Μόριας. Έπρεπε να συμβούν τον τελευταίο καιρό, τα έκτροπα που συνέβησαν στη Μόρια, για να αποφασιστεί η παρέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσοι απορρίφθηκαν και σε δεύτερο βαθμό στην αίτηση ασύλου που υπέβαλαν. Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα και το συνομολογούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, είναι ότι οι απορριφθέντες ασύλου -που ήταν και το πιθανότερο ενδεχόμενο, αφού τους τελευταίους μήνες οι αφιχθέντες στη Λέσβο, στην πλειονότητα τους, δεν είχαν προσφυγικό προφίλ προερχόμενοι κυρίως από την Αφρική- εξαφανίζονταν μη περιμένοντας τις αποφάσεις, αναζητώντας παράνομους δρόμους για να διαφύγουν από το νησί για τη χώρα προορισμού τους. Έτσι όταν αναζητούνταν -χωρίς και καμιά πρεμούρα από τις διωκτικές αρχές- δεν βρίσκονταν ποτέ και περιφέρονταν στους χώρους φιλοξενίας συνωστιζόμενοι μαζί με τους νέους αφιχθέντες, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες μετριούνται σε αρκετές εκατοντάδες, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση στη Μόρια, που οδήγησε και στα δραματικά γεγονότα με τις φωτιές και τις συγκρούσεις. Τώρα αν από την χθεσινή επιχείρηση εντοπισμού της Αστυνομίας, προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του Κέντρου, θα φανεί από τις επόμενες κινήσεις, που θα πρέπει να έχουν συνέχεια και όχι να είναι για το θεαθήναι και για εντυπωσιασμό ένεκα και της προαναγγελθείσας κινητοποίησης των Μοριανών. Οι οποίοι με την ενέργεια τους αυτή, διατυπώνουν την αγανάκτηση τους για την στασιμότητα που παρατηρείται στην υπόθεση, που δεν πρέπει να επανέλθει σε παλιότερες καταστάσεις, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί... εξέλιξη! Αν το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει με συνέπεια τη δουλειά του -αλήθεια αυτός ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας υπάρχει;- και οι διωκτικές αρχές τη δική τους, πολλά μπορούν να μπουν σε ένα δρόμο που θα ελαχιστοποιεί το πρόβλημα και θα τείνει να είναι διαχειρίσιμο, όπως θα έπρεπε μετά από τόσο καιρό!

Μα.Μ.

 

«Έφυγε» η μητέρα του Χ. Αθανασίου

Τον θάνατο της μητέρας του, Ελένης Αθανασίου, θρηνεί από χθες ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, με τη ΝΟΔΕ, μέσω του προέδρου της, Στρατή Καραγεωργίου, να εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τον πρώην υπουργό. Τα συλλυπητήριά του εκφράζει προς τον κ. Αθανασίου και το «Ε».

«Ε»

 

Παραίτηση πρωτοκλασάτου αντιδημάρχου;

Έντονη φημολογία αναπτύχθηκε χθες από τα γραφεία των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, που έκανε λόγο για (προφορική πάντως) παραίτηση αντιδημάρχου του Σπύρου Γαληνού. Μάλιστα γινόταν λόγος για «πρωτοκλασάτο» αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής, με τη φημολογία να δείχνει σίγουρα πως ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, είναι προ των πυλών για τη δημοτική αρχή. Μένει σε κάθε περίπτωση, να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες το αν η παραίτηση αυτή έγινε ή όχι και κυρίως το αν έγινε και δεκτή!

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey