Δηκτικά

24/06/2017 - 11:02

 

Όταν δεν θέλεις να... ζυμώσεις

Όταν οι κυβερνήσεις θέλουν να επιβάλουν φόρους και να θεσπίσουν μνημονιακά μέτρα, φθάνουν μέχρι του σημείου να εκδίδουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Όταν πρόκειται να δώσουν αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους σεισμοπαθείς, φταίνε οι νόμοι και αναζητούνται νομικές ρυθμίσεις που καθυστερούν από μέρες ίσως και εβδομάδες.

Τους νόμους τους φτιάχνουν και τους καταργούν οι κυβερνήσεις όταν έχουν συγκεκριμένη και σαφή πολιτική βούληση. Αν λείπει η πολιτική βούληση, τότε προκύπτουν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα. Και πολύ φοβόμαστε ότι και για την περίπτωση της σεισμόπληκτης Λέσβου, η ...γραφειοκρατία θα βρει πολλά εμπόδια!

Ν.Μ.

 

Στο πλευρό των σεισμοπαθών

Το «Ούζο Πλωμαρίου - Ισιδώρου Αρβανίτου» με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό κατοίκους του Πλωμαρίου και των γύρω χωριών, κινήθηκε άμεσα ώστε να τους υποστηρίξει με είδη πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, η Αποσταγματοποιία ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει στους πληγέντες, καθώς και στις δυνάμεις διάσωσης που επιχειρούν στην περιοχή, 8.000lt εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης.

Επίσης η εταιρία βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις τοπικές αρχές της περιοχής, προκειμένου να συνδράμει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

«Βεβαιώνουμε ότι οι άνθρωποί μας στο αποστακτήριο του “Ούζου Πλωμαρίου - Ισιδώρου Αρβανίτου”, στο Πλωμάρι της Λέσβου, δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα από τον σεισμό ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικογένειες τους. Επίσης, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Η Αποσταγματοποιία στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων της, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι του Πλωμαρίου, ενώ βρίσκεται σε εγρήγορση για να βοηθήσει όπου χρειαστεί, τους κατοίκους των γύρω περιοχών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Είναι γεγονός ότι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες και δείχνουν, μεταξύ άλλων, και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουν όσοι μπορούν προς τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Ελπίζουμε τέτοιες κινήσεις που ήδη έχουν κάνει και άλλες επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, να βρουν μιμητές γιατί δεν αρκεί μόνο η κρατική βοήθεια. Άλλωστε αν δεν σπεύσει τώρα να συμπαρασταθεί κάποιος που θέλει και μπορεί, πότε θα το κάνει;

Α.Ω.

 

Το πουγκί της αγάπης 

Μια πρωτότυπη, όσο και συγκινητική δράση, ανέλαβαν οι μαθητές μιας τάξης δημοτικού σχολείου του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς της Λέσβου.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι μαθητές έδωσαν τα χρήματα του χαρτζιλικιού τους για να τα διαθέσουν στους σεισμοπαθείς, μαζεύοντας σε ένα πουγκί γεμάτο με κέρματα, 37,60 ευρώ...

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής παρέλαβε το ποσό και θα τα προσθέσει στα 1.000 ευρώ που ήδη αποφάσισε να διαθέσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Το πουγκί της αγάπης, είναι μια κίνηση υψηλής αξίας των «μικρών» με τη μεγάλη καρδιά, που περιμένει μιμητές στο κόσμο των «μεγάλων»…

Α.Ω.

 

Δεν πήγε καλά η καρπόδεση

Η πολύ καλή ανθοφορία στον ελαιώνα της Λέσβου, δεν οδήγησε σε μια εξίσου καλή καρπόδεση. Οι πληροφορίες μας από πολλές περιοχές του νησιού, κάνουν λόγο για μέτρια καρπόδεση, ενώ σε αρκετές περιοχές υπάρχουν αναφορές για απώλεια του καρπού, που οφείλεται σε ασθένειες που πλήττουν τον ελαιώνα του νησιού. Τα λιόδεντρα της Λέσβου δείχνουν κουρασμένα και εξασθενημένα. Αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, η χρόνια έλλειψη λίπανσης, οι μειωμένες καλλιεργητικές φροντίδες και ασθένειες.

Ήδη υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί του νησιού που δηλώνουν ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί, είναι τόσο μεγάλες που θεωρούν ότι έχουν ήδη χάσει την χρονιά τους.

Ν.Μ.

 

Μας χρωστάνε, πήραμε, θα πάρουμε; (1) 

Όσο δεν υπάρχουν καθαρά «κατηγορώ» και εξίσου ξεκάθαρες εξηγήσεις στο κατά πόσο η κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά τη Λέσβο, στις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία διετία ελέω προσφυγικού, πλημμυρών και πλέον και σεισμών, θα εξακολουθούν να δημιουργούνται και λανθασμένες εντυπώσεις, στην εκτίμηση της οποιασδήποτε κατάστασης. Μέχρι τώρα, καταγράφοντας το ρεπορτάζ, έχουμε αναδείξει το αίτημα του Δήμου να ενισχυθεί από το κράτος με περίπου 5 εκ. ευρώ για τις αυξημένες ανάγκες του από την διαχείριση του προσφυγικού (σ.σ. το 2015), αλλά και την εκκρεμότητα που ακόμα θεωρεί ότι έχει από τις αποζημιώσεις των πλημμυρών του χειμώνα του 2016. Στο μεσοδιάστημα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί για το γεγονός πως δεν έχει πάρει τα χρήματα που έχει ζητήσει ο Δήμος, καυτηριάζοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση επιλέγει να χρηματοδοτεί την Περιφέρεια. Ακόμα και στο τετ α τετ του με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο δήμαρχος έριξε ξανά τις… «βολές» του για τη μη χρηματοδότηση του Δήμου του, ειδικά τώρα που είναι μπροστά σε μία νέα έκτακτη κατάσταση, αυτή του σεισμού. Στον αντίποδα, εκ μέρους της κυβέρνησης, βγαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια ανακοινώσεις υπουργείων, που μιλούν για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με την τελευταία ενημέρωση να αναφέρεται σε αύξηση από τα 1,5 εκ. ευρώ στα 6,5 εκ. ευρώ. Με στόχο -που δεν είμαστε πάντως σε θέση να το επιβεβαιώσουμε- να «αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης». Επίσημη εξήγηση πάντως για τον λόγο που δεν δίνονται χρήματα στον Δήμο, που πλέον έχει λαμβάνειν και για το επίδομα ενοικίου που προπλήρωσε για τους πληγέντες, αλλά και για το βοήθημα των 600 περίπου ευρώ για το μήνα Ιούνη, η κυβέρνηση δεν δίνει.

 

Μας χρωστάνε, πήραμε, θα πάρουμε; (2)

Και η Περιφέρεια που αποδεδειγμένα έχει πάρει (επιπλέον) χρήματα από την κυβέρνηση, δεν έχει μπει στη διαδικασία να απαντήσει ενδεχομένως  ή να εξηγήσει πού τα διέθεσε, ή πού σκοπεύει να τα διαθέσει. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα όμως, διαιωνίζεται αφενός η αίσθηση που υπάρχει περί «ψυχροπολεμικών» σχέσεων ανάμεσα στον Σπύρο Γαληνό και την Χριστιάνα Καλογήρου και αφετέρου χάνει (ακόμα περισσότερο) την αξιοπιστία της η σημερινή κυβέρνηση, που βάλλεται έτσι κι αλλιώς πανταχόθεν για τα πολλά «ήξεις - αφήξεις» της, ειδικά σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Επειδή όμως οι έκτακτες καταστάσεις συνεχίζονται, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Πάλλης και να μιλήσει γι’ αυτήν την «προβληματική» κατάσταση τοπικά. Και πολύ περισσότερο να πάρει και πρωτοβουλία να την σταματήσει. Σε τελική ανάλυση, τα χρήματα δεν αφορούν ούτε τον Γαληνό, ούτε την Καλογήρου. Για τους πολίτες υποτίθεται ότι πάνε και σε περιόδους μάλιστα που δεν προσφέρονται για «μικροπολιτική». Οταν όμως η δημοτική αρχή επιμένει ότι από τα χρήματα που έχει ζητήσει για το προσφυγικό, τη θεομηνία και τώρα για το σεισμό, έχει πάρει μόνο κάτι ...ψίχουλα, οφείλει η κυβέρνηση  αν πράγματι έχει ανταποκριθεί, είτε να διαψεύσει τη δημοτική αρχή, είτε αν τα έχει κατευθύνει προς τη Λέσβο μέσω Περιφέρειας, να το ξεκαθαρίσει και όχι να προσπαθεί μέσω διαρροών διαφόρων παραγόντων, να συσκοτίσει τα πράγματα και να θέλει να βγει και ...καθαρή ότι έκανε το καθήκον της!  

Μ.ΟΡΦ

 

 

Ο τελευταίος απολογισμός

Τα 1.061 έφτασαν τα μη κατοικήσιμα κτίσματα από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου μετά και τις χθεσινές αυτοψίες που ανέρχονται συνολικά στις 1.875. Από τα 1.061 μη κατοικήσιμα κτίσματα, τα 928 αφορούν κατοικίες.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, και όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν σημαντικά τόσο τα μη κατοικήσιμα σπίτια και κτήρια, όσο και εκείνα που χρειάζονται επισκευή.

Για να χτιστούν εκ θεμελίων ή να επισκευαστούν εκ νέου τα σπίτια και τα κτίρια αυτά, χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης, διότι ειδικά στις περιπτώσεις που πρόκειται για την πρώτη και μόνη κατοικία υπερήλικων ανθρώπων, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια αναμονής κι επιπλέον είναι βέβαιο ότι καμία τράπεζα δεν θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους, στεγαστικά δάνεια. Άλλωστε εδώ και χρόνια οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε σεισμοπαθείς.

Ν.Μ.

 

 

  

Συνάντηση με Σπίρτζη

Με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Υπάλληλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Μυτιλήνης και συζήτησαν μαζί του θέματα που τους απασχολούν. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι κανείς υπάλληλος του αεροδρομίου Μυτιλήνης δεν θα μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία ή εκτός νησιού. Και οι δεσμεύσεις αυτές του υπουργού έγιναν ενώ ήδη έχουν φθάσει στη Λέσβο, ειδοποιητήρια για μεταθέσεις υπαλλήλων της ΥΠΑ.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey