Δηκτικά

24/10/2017 - 12:20

Χρειάζεται αμεσότητα

Πώς το είπε ο πρωθυπουργός αγγλιστί; «Τη φάγαμε την καμήλα και μας έμεινε η ουρά»… ή κάτι τέτοιο ήθελε να πει και πλέον κυκλοφορούν στα αγγλικά μεταφρασμένες όλες οι λαϊκές παροιμίες, που βέβαια δεν βγάζουν νόημα αν μεταφραστούν λέξη προς λέξη για τους αγγλόφωνους.

Σε αυτό περίπου το σημείο βρισκόμαστε και με το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, τον φάγαμε τον γάιδαρο με την πώληση του Κατσάνειου, με την απόφαση στήριξης του Δήμου του αιτήματος των μαθητών για μεταστέγαση, αλλά και με το φως που βρίσκεται στο τούνελ. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών έφεραν στο προσκήνιο του δημοτικού συμβουλίου το πρόβλημα, ζητώντας λύσεις. Φυσικά και αναμενόμενα υπήρξε αντίλογος από το 5ο ΓΕΛ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κάτσουν να σκεφτούν λύση. Η προσπάθεια είναι καλή, το αποτέλεσμα όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έρθει άμεσα. Και ίσως έχει σημασία η επιτροπή να μην κωλυσιεργήσει και συμφωνήσουν οι πλευρές ότι… διαφωνούν.

Ναι μεν το 5ο ΓΕΛ υποστηρίζει ότι δεν έχει τις αίθουσες για να το καλύψουν, αλλά και το Μουσικό να κάνει πρόβες στις τουαλέτες δεν είναι ό,τι καλύτερο! Οπως δεν είναι και το καλύτερο οι όποιες λύσεις να αναζητούνται μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όχι από πριν , που οι όποιες λύσεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν πιο εύκολα. 

Αν.Παζ.

 

Όλοι πήραν θέση!

Μπορεί να πρόκειται για παρασκηνιακά ζητήματα, για πολιτικές σκοπιμότητες, για στείρα καταγγελιολογία οτιδήποτε προσάπτει ο καθένας αυτές τις ημέρες για τις ανακοινώσεις που βγαίνουν για το Μουσικό Σχολείο και το πρόβλημα στέγασής του. Ένα είναι όμως σίγουρο, ότι η κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης από τους μαθητές του Μουσικού, ενωμένους με αυτούς του 5ου Γυμνασίου, ανάγκασε τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθεί στο πρόβλημα.

Ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό το ενδιαφέρον θα φέρει και τη δρομολόγηση στέγης για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου του νησιού μας, γι’ αυτή τη γενιά που ποντάρει στην τέχνη, που έβαλε τα μουσικά όργανα και έκανε τις σχολικές τουαλέτες χώρο συναυλιών κόντρα στη μιζέρια και την κρίση. Το ζητούμενο είναι, πέρα από τις διαπιστώσεις και τις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, να βρεθεί και να δρομολογηθεί λύση που θα στοχεύει ότι το στεγαστικό του Μουσικού δεν θα παραπέμπεται στις καλένδες. Να υπάρξουν δηλαδή συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι αοριστίες για τις εντυπώσεις.

Αν.Παζ.

 

Γεύμα στους απόρους

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης της Φτώχειας, στις 18 Οκτωβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Διοικητής της 98 Α.Δ.Τ.Ε., Υποστράτηγος Σταύρος Τσερπές, παρέθεσε γεύμα για τους απόρους εγγεγραμμένους στο συσσίτιο του Δήμου Λέσβου.

Εκ μέρους του Δημοτικής αρχής παρέστη η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη, ενώ παραβρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε σχετική δήλωσή του ευχαρίστησε θερμά τον Διοικητή της 98 Α.Δ.Τ.Ε και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που δείχνει εμπράκτως την αγάπη, την προσοχή, τον σεβασμό και την στήριξη εκ μέρους της 98 Α.Δ.Τ.Ε. προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, ευελπιστώντας η ενέργεια αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, την άριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία Δήμου Λέσβου - Στρατού. 

Α.Ω.

 

Απάντηση μέσω... Αυστραλίας!

Δεν γνωρίζουμε γιατί θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν με πολύ απλό και καθαρό τρόπο κάποιοι φορείς, όπως εν προκειμένω η Μητρόπολη Μυτιλήνης, αφήνουν να πάρουν τέτοια έκταση, όπως με την περίπτωση της οικονομικής βοήθειας της εκκλησίας της Αυστραλίας στους σεισμοπαθείς του νησιού. Στα εύλογα ερωτήματα των φορέων και της κοινωνίας της Βρίσας για την τύχη της βοήθειας αυτής, αντί η Μητρόπολη να δώσει τις δικές της διευκρινίσεις για το πού θα διαθέσει αυτά τα χρήματα, σιώπησε προκλητικά, προφανώς γιατί ενοχλήθηκε από την εμμονή των Βρισαγωτών και τις ενέργειες που έκαναν -παρέμβαση στον Αρχιεπίσκοπο και δημοσιότητα όλων αυτών- και εδέησε να απαντήσει μετά από τρεις μήνες μέσω... Αυστραλίας.

Δηλαδή μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την τεράστια δημοσιότητα που πήρε η σιωπή της Μητρόπολης και η αδιαφορία της να απαντήσει σ’ ένα αίτημα των φορέων της Βρίσας -στο οποίο απάντησαν ωστόσο και η Περιφέρεια και ο Δήμος- έσπευσε στις 13 Οκτωβρίου, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, να στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας όπου διευκρινίζει ότι τα 150.000 δολάρια Αυστραλίας (100.000 περίπου ευρώ) θα δοθούν σε σεισμόπληκτες εκκλησίες της Μητρόπολης Μυτιλήνης και σε τέσσερις εκκλησίες της Μητρόπολης Μηθύμνης.

 

Απάντηση μέσω... Αυστραλίας! (2)

Η κίνηση αυτή να δώσει διευκρινίσεις μέσω... Αυστραλίας μόνο ως «τιμωρητική» μπορεί να εκληφθεί για τους αποστολείς του αιτήματος για την τύχη της δωρεάς και απαξιωτική έναντι όλων εκείνων -και του Τύπου- που ασκώντας κριτική και ελέγχοντας τη Μητρόπολη ζητούσαν το αυτονόητο, να απαντήσει η Μητρόπολη που ήταν ο αποδέκτης αυτής της δωρεάς πού θα κατευθύνει τα χρήματα της δωρεάς, δεδομένης της σύστασης των ομογενών μας να δοθεί στους σεισμόπληκτους του νησιού.

Δεν γνωρίζουμε αν η Μητρόπολη θεωρεί ότι την υπόθεση αυτή τη διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο και με τον αναγκαίο σεβασμό έναντι και των δωρητών αλλά και των σεισμοπαθών, στους οποίους υποτίθεται ότι κατευθυνόταν η βοήθεια. Η Μητρόπολη τελικά επέλεξε η δωρεά των ομογενών της Αυστραλίας, αντί να πάει υπέρ των σεισμοπαθών του νησιού, σύμφωνα με την ευχαριστήρια επιστολή της Μητρόπολης Μυτιλήνης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, αυτή να πάει υπέρ των σεισμοπλήκτων ναών! Και η απόφαση αυτή ασφαλώς και κρίνεται.

Με την ευκαιρία πάντως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι όταν ασκούμε κριτική ή ελέγχουμε και εκκλησιαστικές αρχές για λάθη ή παραλείψεις τους, αυτό όμως γίνεται όχι γιατί έχουμε κάποια εμμονή, αλλά γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου. Η Εκκλησία και οι άνθρωποί της δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, είναι ξεχωριστοί θεσμοί της κοινωνίας και ως τέτοιοι κρίνονται!

Μα.Μ.

 

Οι μαθητές της Γέρας κοντά στη UNICEF

Αν και διανύουμε δύσκολους καιρούς, η ανθρωπιά δεν απουσιάζει. Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Γυμνάσιο Γέρας, έλαβε χώρα μια τέτοια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Πρωταγωνιστές στάθηκαν τα ίδια τα παιδιά με την αρωγή και καθοδήγηση δύο καθηγητριών τους των κκ. Κατσούρη Ειρήνη και Σπανέλλη- Φωτεινού Μαρία. Οι μαθητές της Β΄και  Γ΄ Γυμνασίου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της UNICEF, «Tα σχολεία υπερασπιστές των παιδιών», ανέλαβαν με την βοήθεια των οικογενειών τους, να ετοιμάσουν στα σπίτια τους, εδέσματα (γλυκά και αλμυρά), τα οποία στη συνέχεια, διέθεσαν στους συμμαθητές και καθηγητές τους. Τα έσοδα που συγκέντρωσαν οι μαθητές, από την εκδήλωση αυτή αλλά και από όσες ακολουθήσουν στο μέλλον, αποφάσισαν να τα αποστείλουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό UNICEF, για να τον ενισχύσουν οικονομικά στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει, χρόνια τώρα, σε αναξιοπαθούντες πολίτες όλης της υφηλίου. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου και ο σύλλογος των διδασκόντων συγχαίρει  θερμά τους μαθητές, τους κηδεμόνες και τις καθηγήτριες γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey