FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Μπράβο

Τη μνήμη του πολιτικού και αγωνιστή της Αριστεράς Ηλία Ηλιού τιμά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία με την αφορμή της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τον θάνατό του.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου (6.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη), συμπίπτει με την πρόσφατη κυκλοφορία της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, που έγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος και θα συμμετέχει στη συζήτηση για τη ζωή και το έργο του εμβληματικού πολιτικού, κοινοβουλευτικού και διανοούμενου της μετεμφυλιακής περιόδου.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Κατερίνα Λαμπρινού και η Ιωάννα Παπαθανασίου θα αναδείξουν καθοριστικές πτυχές του πολυδιάστατου βίου του Ηλία Ηλιού, που διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς, τις διεκδικήσεις και την αγωνιστική δράση της μεταπολεμικής περιόδου, την προσπάθεια για επαναφορά της Ελλάδας στον δρόμο της ομαλότητας, αλλά πρωτίστως από την πλούσια και καίρια κοινοβουλευτική του παρουσία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη. Η εκδήλωση μνήμης στον αγωνιστή Ηλία Ηλιού έχει μια ιδιαίτερη αξία και αποτελεί τιμή για το νομό μας, γιατί ο Ηλιού γεννήθηκε στη Λήμνο, ανδρώθηκε πολιτικά στη Λέσβο όπου πολιτεύτηκε εκλεγόμενος επανειλημμένως βουλευτής του νομού Λέσβου με την ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μετέπειτα πρόεδρός της.

Α.Ω.

 

Οκτώ αδήλωτοι μόνο στη Λέσβο

Κι ένα από τα καλά νέα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της έκθεσης του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», προκύπτει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η τελευταία σε παραβάσεις που αφορούν τη μαύρη εργασία με ποσοστό 1,45% -σε έλεγχο 3.026 επιχειρήσεων ή 223 αδήλωτοι εργαζόμενοι στους 15.403, όταν σε παραβάσεις είναι πρώτη η Αττική, με ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων 8,62%.

Σε επίπεδο νομών, η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί, ωστόσο αναφέρει τον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, τους αριθμούς των εργαζομένων τους και των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίστηκαν, μαζί με την αναλογία δηλωμένων και αδήλωτων εργαζομένων.

Έτσι στο Νομό Λέσβου έγινε έλεγχος 345 επιχειρήσεων, όπου βρέθηκαν 1.882 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι οκτώ μόνο αδήλωτοι ή σε ποσοστό 0,43%. Αν πάντως έγινε τόσος εντατικός έλεγχος ώστε στη Λέσβο να βρέθηκαν μόνο οχτώ εργαζόμενοι «μαύροι», τότε και τα πανελλαδικά αποτελέσματα που δείχνουν 31.930 εργαζόμενους αδήλωτους θα είναι… έγκυρα!

Αν.Παζ.

 

«Κριτήριό μας, το καλό του νησιού»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει πάντα να υποστηρίζει και να διεκδικεί ό,τι είναι καλό και συμφέρον για τον τόπο και την κοινωνία. Με αυτή τη βασική αρχή πορεύεται και η σημερινή Δημοτική Αρχή μακριά από εμπάθειες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και φυσικά από προσπάθειες οικειοποίησης ενεργειών άλλων», γράφει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ε» με τίτλο «ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φαντάσματα» που μεταξύ άλλων αναδείκνυε τον ανταγωνισμό που φαίνεται να υποβόσκει μεταξύ των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τις τοπικές αρχές. «Στόχος μας ήταν και παραμένει να γίνει έργο για το νησί μας και να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας όπου υπάρχει ανάγκη. Σ’ αυτή μας τη προσπάθεια είναι φυσικό να διεκδικούμε, πολλές φορές δυναμικά, για τον τόπο μας όσο περισσότερα γίνεται και να διαφωνούμε με κάποιες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Άλλωστε αυτή είναι η πεμπτουσία του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στη διαδικασία μιας στείρας αντιπαράθεσης γιατί σ’ αυτή την περίπτωση ο μόνος χαμένος είναι ο τόπος μας», συνεχίζει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για να καταλήξει, με διάθεση να αποφύγει προστριβές πως κατά την άποψή της: «κανένας ανταγωνισμός και καμία αντιπαλότητα δεν υφίσταται όταν το μοναδικό μας κριτήριο είναι πάντα το καλό του νησιού μας. Έχουμε αποδώσει τα εύσημα εκεί όπου λαμβάνουμε στηρίξεις και βοήθειες με τον ίδιο τρόπο που έχουμε διαφωνήσει και διαμαρτυρηθεί εκεί όπου αφεθήκαμε μόνοι ή εκεί όπου εφαρμόζονται λανθασμένες πολιτικές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον γιατί σημασία έχει μόνο όταν υπάρχει παραγωγή έργου και θετικό πρόσημο για τη Λέσβο και τους συμπολίτες μας». 

Α.Ω.

 

Απαιτούνται διευκρινίσεις

Με αφορμή τη διευκρινιστική επιστολή του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρο 63 του. Ν. 4430/2016 σύμφωνα με την οποία μέχρι τα τέλη του 2018 υπάρχει η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ επαναδιατυπώνει την πάγια θέση του για κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης .

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είμαστε στο πλευρό όλων όσων δούλευαν στο χώρο της καθαριότητας και της φύλαξης και δεν προσλήφθηκαν ή απολύθηκαν από τον εργολάβο. Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος ζητάμε από τη Διοίκηση να αναζητήσει λύσεις ώστε να βγουν άμεσα από το καθεστώς της ανεργίας» αναφέρουν.

Ωστόσο, επειδή οι εργαζόμενοι σε φύλαξη και καθαριότητα ζουν με το άγχος της ανεργίας καθημερινά, θα πρέπει τόσο ο Σύλλογος των Καθηγητών ΔΕΠ, όσο και η Πρυτανική Αρχή να διευκρινίσουν τι εν τέλει ισχύει από πλευράς υπουργείου, και αν θα προσληφθούν με συμβάσεις οι εργαζόμενοι.

Αν.Παζ.

 

Παραιτήθηκε ο Χιώτης διοικητής

Την παραίτηση του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ Θεόφιλος Τσιγκαλάκης.

Ο κ. Τσιγκαλάκης, ο οποίος είχε προσληφθεί στη θέση αυτή κατόπιν διαγωνισμού πριν λίγους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατήγγειλε σοβαρές πιέσεις, σε βάρος του, από τοπικούς παράγοντες, δεδομένου του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη Χίο.Η παραίτηση αυτή δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στις δομές των νησιών για τη διαχείριση του προσφυγικού και έρχεται να προστεθεί σε εκείνες πολιτικών στελεχών του υπουργείου κεντρικά για τις οποίες δεν δόθηκε  και καμιά εξήγηση.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top