FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Έγραψαν και γράφουν ιστορία…

Χιλιάδες ήταν τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου μετά την ανακοίνωση της εξάμηνης διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό. Σχόλια που έλειπαν η αλήθεια είναι, την περίοδο που ενδεχομένως και να παιζόταν πραγματικά η υπόθεση της παράτασης του ειδικού καθεστώτος. Τα περισσότερο από αυτά όμως εστίαζαν στο εξάμηνο της παράτασης, λες και θα ήταν θαρρείς πανάκεια η ανακοίνωση της ετήσιας παραμονής του μειωμένου ΦΠΑ! Το πιο ανησυχητικό όμως που βγήκε από τα όσα ανακοίνωσε ή διέρρευσε η κυβέρνηση χθες ήταν άλλο και πέρασε στα ψιλά από τα εκατοντάδες σχόλια. Τονίστηκε λοιπόν από τους ιθύνοντες της ιστορικής από χθες κυβέρνησης που κατάργησε το ιερό μέτρο των νησιών, ότι το δεύτερο εξάμηνο τους 2018,  θα προχωρήσει στην εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου», που αποτελεί αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για δεκαετίες λες και πρόκειται για κάτι… πανεύκολο. Η κυβέρνηση που κατάφερε και έδωσε από τον Ιούνη ως σήμερα μόνο 586 ευρώ στους σεισμόπληκτους της Λέσβου, μετακυλώντας όλες τις ευθύνες της στην αυτοδιοίκηση και μόλις πριν λίγες ημέρες κατάφερε να απαλλάξει αυτούς που έχουν γκρεμισμένα σπίτια και από τον ΕΝΦΙΑ, θεωρεί πως μπορεί να γίνει πιστευτή ότι έχει σχέδιο να άρει μέσα σε ένα εξάμηνο, μία διαχρονική αδικία του νησιωτικού χώρου! Η κυβέρνηση που δεν τόλμησε (ή δεν θέλησε) να ψιθυρίσει έστω την αναγκαιότητα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ, (που αποδεδειγμένα δεν επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά της χώρας), λέει ελαφρά την καρδία πως μπορεί να ανοίξει σε ένα εξαμηνάκι το χρυσοφόρο ΠΔΕ για να διασφαλίσει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας! Αλλά και να αναπτύξει Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή! Το ξαναλέμε: Κάτι πολύ κακό μας έχει συμβεί σαν κοινωνία τα τελευταία χρόνια…

Μ.ΟΡΦ

 

Λήξη πυρών στη Χίο

Οικίσκους στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει από χτες το πρωί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με απόφασή του, που έγινε γνωστή χτες, το Ειρηνοδικείο Χίου απέρριψε τη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, που συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη, και η απόφαση εκδόθηκε εντός του αναμενόμενου χρόνου λόγω και του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η όλη υπόθεση.

Αν.Παζ.

 

Για την ποσόστωση ραστερ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την καθυστέρηση της εφαρμογής του άρθρου 36 του Ν. 4494/2017, με το οποίο τροποποιείται η ευνοϊκή διάταξη περί πρόβλεψης ειδικού ποσοστού (επιπλέον του αριθμού εισακτέων) για την εισαγωγή των υποψηφίων της Λέσβου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προσθέτοντας τις στρατιωτικές σχολές, τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας και τις σχολές ΑΕΝ Πλοιάρχων - Μηχανικών.

«Η δημοσίευση της ανωτέρω τροπολογίας χαροποίησε τους υποψηφίους των νησιών μας οι οποίοι είχαν ως όνειρο ζωής να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας ή να στελεχώσουν το Εμπορικό Ναυτικό της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η μη συμπερίληψή τους εξαρχής, στην ευνοϊκή διάταξη του Ν. 4485/2017, ο οποίος ήρθε ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου στη μη ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς και η καθυστέρηση της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας, οδήγησε τους νέους αυτούς σε ψυχολογική ομηρία», αναφέρει ο βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής του.

Αν.Παζ.

 

 

«Βρήκε και τα έκανε» η κυβέρνηση

Πρώτα ήταν η διάψευση της Κατερίνας Παπανάτσιου από τον ίδιον τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ως προς την «διαπραγμάτευση για τον μειωμένο ΦΠΑ» που προκάλεσε παγωμάρα. Ύστερα ήταν οι επισκέψεις στον πρωθυπουργό των φορέων από τα νησιά αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών που δεν συνοδεύονταν από δικές τους εκτιμήσεις επάνω σε αυτά που άκουγαν αρμοδίως, αλλά από ανακοινώσεις του… ΑΠΕ! Για να φτάσουμε παραμονές της ψήφισης του προϋπολογισμού για να μιλούμε με βεβαιότητα πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει μόνο στα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό. Ωστόσο το σοκ που προκάλεσε τελικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών χθες το απόγευμα, δεν ήταν καθόλου μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη κατάσταση. Με την κυβέρνηση να καταργεί με κυνικότητα τον μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά όπως η Λήμνος και ο Άη Στράτης και να ανακοινώνει την διατήρηση για έξι(!) μήνες του ειδικού καθεστώτος στα νησιά που φιλοξενούν χοτ σποτς! Τι συμπέρασμα όμως μπορεί να βγάλει κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις; Πρώτον ότι η κυβέρνηση σίγουρα δεν «διαπραγματεύτηκε» τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά εστίασε σε άλλα σημεία της περιβόητης «τεχνικής συμφωνίας» που έκρινε πως την «έκαιγαν» περισσότερο. Δεύτερον πως για πολλοστή φορά, ενέπαιξε -όπως παραδοσιακά κάνει με το προσφυγικό- τους νησιώτες. Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο που δεν μπορεί κανείς να λησμονεί. Η κυβέρνηση… «βρήκε και τα έκανε». Αφού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν καταγράφτηκε και καμιά σοβαρή ένσταση ή διαμαρτυρία στα νησιά επάνω στον δεδομένο κίνδυνο κατάργησης ενός κεκτημένου δεκαετιών.

Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top