Δηκτικά

20/10/2017 - 12:26

Όχι κατάληψη για την κατάληψη…

Η εφημερίδα αυτή στάθηκε πάντοτε κοντά στο πολύχρονο αίτημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης να αποκτήσει τη δική του στέγη. Γιατί ήταν ένα αίτημα δίκαιο και λογικό. Γιατί έπρεπε να έχει λυθεί την προηγούμενη δεκαετία, όταν υπήρχαν και λεφτά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Δυστυχώς όμως αυτοί που είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα περί άλλα τύρβαζαν. Και οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια αποδείχτηκαν κούφια. Τώρα το πράγμα έφτασε σε αδιέξοδο και το πρόβλημα ακούμπησε ή μάλλον έπιασε απ’ το λαιμό και το 5ο Γυμνάσιο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τις διαμαρτυρίες και τις πορείες των δύο σχολείων. Δεν καταλαβαίνουμε όμως τις καταλήψεις. Και κυρίως θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη τη χθεσινή κατάληψη, όταν την Τρίτη και μετά την πορεία είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος να φέρει το θέμα στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιατί λοιπόν οι μαθητές και των δύο σχολείων τα κράτησαν κλειστά; Είναι δυνατόν να φωνάζουν για χαμένες ώρες και την ίδια στιγμή να κάνουν κατάληψη 20-30 μαθητές; Δεν καταλαβαίνουν ότι τα κλειστά σχολειά προκαλούν ζημιά μόνο στους μαθητές και κανενός άλλου το αφτί δεν ιδρώνει; Και εντάξει τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν, οι καθηγητές τι κάνουν; Ποιος είναι ο ρόλος τους;

Απλά να πούμε ότι είναι θλιβερό να δεχόμαστε διαμαρτυρίες και καταγγελίες ότι καθηγητές των υπό κατάληψη σχολείων πίνουν καφέδες στην προκυμαία !!!

Α.Ω.

 

Η Νατάσα Παζαΐτη στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη εκτός απροόπτου θα έρθει η Νατάσα Παζαΐτη, ομιλήτρια σε ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον καρκίνο του μαστού, καλεσμένη της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, Πόπης Πρωτογεράκη-Γόμου. Η κ. Παζαΐτη έχει έρθει τουλάχιστον τρεις φορές στη Λέσβο, είτε για επιστημονική διάλεξη είτε για τουρισμό. Η πιο πρόσφατη είδηση για τη δράση της έρχεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η ελληνική συμμετοχή από το ιατρικό κέντρο της πρώην κυρίας Πρωθυπουργού και από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Βασταρδή, ο οποίος -όπως γράφει το πρακτορείο- «εικονοποίησε την ιδέα της κυρίας Παζαΐτη», κέρδισε την πρώτη θέση στον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό «Pink Glove Photo Competition».

Το Κέντρο Υγείας Μαστού-Νατάσα Παζαϊτη έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά, με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ). Το χρηματικό έπαθλο, σύμφωνα με την κ. Παζαΐτη, θα δοθεί για την ενίσχυση και υποστήριξη του νέου προγράμματος που προσφέρει νοσηλεία στο σπίτι στους ασθενείς με καρκίνο.

Με σύνθημα «Feel the (g)love - Νιώσε την αγάπη: Εμπιστεύσου την υγεία σου στα καλύτερα χέρια, εκείνα των εξειδικευμένων γιατρών και νιώσε την αγάπη» η ελληνική συμμετοχή κατέκτησε την πρώτη θέση φέτος στον διαγωνισμό.

Α.Ω.

 

11 εβδομάδες ανταλλαγής και προώθησης

H κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μοδούσα» συμμετέχει στο πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες», σε συνεργασία με την Asset Tec ως Εθνικό Σημείο Επαφής. Η πρώτη επιχειρηματίας που υποδέχτηκαν τα μέλη της, πριν από λίγες ημέρες, είναι η Cornelia Ungurean, βιοτεχνολόγος από τη Ρουμανία, με MSc ειδίκευση στη διαχείριση της ποιότητας των τροφίμων.

Μέσω του προγράμματος αυτού, για τους επόμενους δύο μήνες, η νέα επιχειρηματίας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους σκοπούς, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας μιας ελληνικής κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης παραγωγικού σκοπού και τους τρόπους συλλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά. Από την άλλη, η «Μοδούσα» θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει κάποια χαρακτηριστικά της ρουμανικής αγοράς, να έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και δίκτυα διανομής ελαιολάδου από τη Ρουμανία και να προετοιμάσει ένα νέο καινοτόμο προϊόν με τη βοήθεια της βιοτεχνολόγου. Όλα αυτά καταγράφονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα 11 εβδομάδων που έχει εκπονηθεί. Προς το παρόν, διακρίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική συνεργασίας και προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου.

Αν.Παζ.

 

 

Γιατί δεν ανακοινώνουν;

Το κέντρο της Μόριας επισκέφθηκαν  την Τετάρτη «ο ΓΓ Μετανάστευσης Μιλτιάδης Κλάπας και ο ΓΓ Υποδοχής κ. Γκουγκούλης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική» διαβάζουμε στην ΕΡΤ Αιγαίου και το ρεπορτάζ της Μυρσίνης Τζινέλλη. Αναρωτιόμαστε γιατί τα στελέχη δεν ανακοινώνουν την κατάσταση που είδαν ως ασφυκτική; Κι επί τη ευκαιρία γιατί δεν αφήνουν τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ να μπουν στο Κέντρο; Μόνο οι φωτογράφοι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και «επιλεγμένα» ΜΜΕ της αρεσκείας των αρμοδίων έχουν την τιμή να μπορούν να το επισκεφθούν;

  

Ρεκόρ μετά τη συμφωνία

Στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Χτες Πέμπτη, περίπου 120 άτομα αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου ενώ 150 άτομα έφτασαν στις Οινούσες της Χίου. Συνολικά τον Οκτώβριο στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 2.263 άτομα. Από αυτά 1.348 στη Λέσβο, 722 στη Χίο και 193 στη Σάμο.

  

1500 θα φύγουν

Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων στο Κέντρο της Μόριας- πράγμα το οποίο δεν είναι αναγκαστικά θετικό. Εξάλλου και άλλοι χώροι εντός του καταυλισμού που προορίζονταν για άλλες δραστηριότητες καταλήφθηκαν από σκηνές. Η λογική να δημιουργείται νέος χώρος, όχι για δραστηριότητες και για κανονικές συνθήκες διαμονής, αλλά για «πάστωμα» ανθρώπων έφτασε το Κέντρο της Μόριας  να ξεπεράσεςι τα όριά του και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Το θέμα είναι ότι οι μετακινήσεις συνεχίστηκαν και προχθές, αλλά και χτες βράδυ προς την ηπειρωτική χώρα και ότι μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσουν τις 1500 οι αποχωρήσεις ευάλωτων προσφύγων. Αυτή είναι ομολογουμένως μια καλή εξέλιξη , που μπορεί να αποτελέσει λύση στην αποσυμφόρηση των δομών και συνολικά του νησιού από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους .

Αν.Παζ.

 

Περί στήριξης Σπύρου Γαληνού

Αναφορά στις επερχόμενες εκλογές και ειδικά στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό δημοσίευσε χτες η ιστοσελίδα «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» (www.aftodioikisi.gr), που ασχολείται με θέματα αποκλειστικά αυτοδιοίκησης. Το δημοσίευμα ανέφερε τα εξής:

«Έντονες προσπάθειες καταβάλει για να λάβει το χρίσμα από τη “γαλάζια” παράταξη ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να ρίξει “γέφυρες” με τη ΝΔ, ώστε να είναι γίνει ο εκλεκτός της παράταξης για το μεγάλο δήμο της Λέσβου. Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι επιδιώκει να έρθει σε απευθείας επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχει “ασπαστεί” πλήρως τη γραμμή της ΝΔ για το προσφυγικό. Δεν είναι τυχαίο ότι με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στην Πειραιώς μαθαίνουμε ότι παρακολουθούν τη δράση του και την αξιολογούν. Αλλά για το χρίσμα είναι μάλλον νωρίς ακόμα…».

Το θέμα απασχολεί και την τοπική οργάνωση της ΝΔ, η οποία συνεδρίασε για το θέμα αυτό επιμένοντας στην αρνητική θέση της έναντι στήριξης στον νυν δήμαρχο. Πάντως ό,τι και να συμβαίνει, όσο και να το ξορκίζουν τοπικά στελέχη του κόμματος, το θέμα υφίσταται και συζητιέται και γι΄αυτό και ο σχετικός θόρυβος και οι διαρροές . Γι’ αυτό  οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι ας είναι έτοιμοι για όλα…

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey