Δηκτικά

02/09/2017 - 13:35

 Να ’χαμε να γράφαμε…

Πρώτα είναι ο «μικρός Νικολάκης» για τον οποίο μαζεύουν χρήματα εξαπατώντας εκατοντάδες κόσμου, μετά ότι δήθεν «άφησαν γυναίκα να γεννήσει στο δρόμο». Υπάρχει όμως και άλλο ένα σενάριο που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο. Με φωτογραφία από την κατασκευή νέων κτηρίων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, κάποιοι υπέθεσαν ότι μπορεί να πρόκειται για νέο hot spot για τους πρόσφυγες στην Παγανή. Και έως εδώ με το «κάποιοι», εννοώντας απλούς παρατηρητικούς πολίτες, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι ότι τοπική ιστοσελίδα, που καμώνεται για ειδησεογραφική, υιοθέτησε αυτό το σενάριο και -πάλι- καμώνονταν για αποκλειστική είδηση. Όταν εν τέλει διαλευκάνθηκε το μυστήριο, εκπρόσωπος της ιστοσελίδας έσπευσε να σχολιάσει στους ακολούθους της (που για κάποιο λόγο ανεξήγητο επιμένουν να κοινοποιούν παραδημοσιογραφικές σελίδες) για να διαλευκάνει το μυστήριο. Έγραψε λοιπόν ότι πρόκειται για κτήριο της «ΙΑΣΩ»!

Κι όμως εμείς «αποκωδικοποιήσαμε» τι εννοούσε: όχι το μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» της Αθήνας, αλλά το κτήριο της «EASO», δηλαδή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε εντός του κέντρου της Μόριας, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα από τις κατά καιρούς εντάσεις που προκαλούνταν εντός του συγκεκριμένου κέντρου λόγω κυρίως του συνωστισμού που υπήρχε από τους εγκλωβισμένους που φιλοξενούνταν σ’ αυτό και που ήταν πέραν από τις αντοχές που είχε σχεδιαστεί για να στεγάσει. Οπότε η αποκέντρωση από τη Μόρια κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη λειτουργία τής εν λόγω υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα στην εξέταση των αιτήσεων απονομής ασύλου!

Αν.Παζ.

 

Ντοκιμαντέρ για τη «Λεσβιακή Άνοιξη»

Σε πρώτη προβολή η «Cosmote TV» μεταδίδει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο «History Channel» το ντοκιμαντέρ «Εν Καρποφορία - Η Πνευματική Άνοιξη της Λέσβου», το οποίο είναι αφιερωμένο στο πνευματικό κίνημα που ονομάστηκε «Λεσβιακή Άνοιξη». Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας περίπου μίας ώρας, σε σκηνοθεσία της Λίνας Δαμασκοπούλου. Μέσα από συνεντεύξεις με συγγραφείς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πρωτοπόρο αυτό πνευματικό κίνημα που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πνευματική εξέλιξη ολόκληρης της χώρας, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικράτηση του δημοτικισμού και μας άφησε ως παρακαταθήκη ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Αξίζει λοιπόν όσοι είναι συνδρομητές του καναλιού να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ.

Σ.Σ.

 

700 ευρώ;

Είδαμε τις προάλλες άρον-άρον κάτι μετανάστες και πρόσφυγες να μαζεύουν σε κούτες τα πράγματά τους από ένα σπίτι. Μας είπαν ότι τους έδιωξε ο σπιτονοικοκύρης που νοίκιαζαν το σπίτι του. Ήταν πέντε άτομα σε ένα τριάρι, δηλαδή σε ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια. Κάποιοι από τους πέντε δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή του μεριδίου τους στο νοίκι και τους είπε να φύγουν.

Δεν στεκόμαστε όμως σε αυτό, αλλά στο ποσό των 700 ευρώ (!) που νοίκιαζε ο ιδιοκτήτης το τριάρι. Και βέβαια χωρίς απόδειξη.

Λέγαμε για τα χαράτσια ελέω προσφυγικού στις μπύρες και στη φόρτιση των κινητών το 2015. Δύο χρόνια μετά μπήκε κι άλλο χαράτσι, στο νοίκι!

Αν.Παζ.

 

215 νέες αφίξεις

Περισσότεροι από 215 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν την Παρασκευή στη Λέσβο. Σε πέντε περιστατικά αφίξεων περισυλλέγησαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex 10 άτομα, ανοικτά της Αγριλιάς, στη νοτιοδυτική Λέσβο, 68 άτομα στην Τσιχράντα, 21 άτομα από πλαστική βάρκα, ένα μίλι ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης και 116 άτομα από δύο βάρκες ανοικτά του αεροδρομίου. Στο σύνολό τους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.

Το γεγονός εντείνει την ανησυχία των τελευταίων ημερών, αφού ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο καθιστά τη διαχείριση του όλου ζητήματος δύσκολη. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο έφτασαν 3.015 άτομα, εκ των οποίων 1.053 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 1.228 στη Σάμο.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων τον Αύγουστο είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού του Ιουλίου (1.682 άτομα) και μακριά από τον μεγαλύτερο έως τώρα αριθμό αφίξεων ανά μήνα μέσα στο 2017, που ήταν 1.995 άτομα τον περασμένο Μάιο.

Α.Ω.

 

Θέλουμε. Μπορούμε όμως; (1)

Είναι πραγματικά αδιανόητο σε καιρό ολοένα αυξανόμενων περικοπών να εξασφαλίζονται κρατικά κονδύλια για τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και η Λέσβος, που τόσο πολύ έχει ανάγκη τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων της, να απορροφά κυριολεκτικά ψίχουλα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Μόλις 230.000 ευρώ θα «πέσουν» πάνω στο νησί από τα συνολικά 332,6εκ. ευρώ που αφορούν σε 176 έργα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παρεμβάσεις ουσιαστικά σε… 1,5 γήπεδο, αφού θα τοποθετηθεί «πλαστικό» χόρτο στην Άντισσα και θα αλλάξει επίσης ο τάπητας στο 5x5 του «Μιχαλέλλειου» Γηπέδου Πλωμαρίου.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού στη Λέσβο και τη συνάντησή του με τους αυτοδιοικητικούς και αθλητικούς μας φορείς, είναι τι ακριβώς «έτρεξε» όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε ο Δήμος Λέσβου και η τεχνική του υπηρεσία σε επίπεδο μελετών. Γιατί, όπως αποδεικνύεται από το μακρύ κατάλογο των έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η Λέσβος είναι ωσεί παρούσα σε αυτό, όταν παντού σε όλη τη χώρα γίνονται μικρά, μεγάλα και ακόμα μεγαλύτερα αθλητικά έργα!

 

Θέλουμε. Μπορούμε όμως; (2)

Με διαλυμένα τα ταρτάν στα δύο Στάδια του νησιού, Μυτιλήνης και Καλλονής. Με ένα προβληματικό Κλειστό Γυμναστήριο -το μοναδικό σε όλο το νησί- και οροφή που στάζει από τα πρωτοβρόχια. Χωρίς κολυμβητήριο εδώ και τέσσερα χρόνια! Και τώρα που φτάνει η στιγμή της απορρόφησης των κονδυλίων, οι αρμόδιοι φορείς της Λέσβου αδυνατούν να προτείνουν, καθυστερούν να συντάξουν μελέτες, «τσαλαβουτούν» στη γραφειοκρατία και μοιραία βλέπουν τα… τρένα να περνούν. Δε φτάνει μόνο να θέλουμε. Πρέπει και να μπορούμε. Αποδεικνύεται ότι υστερούμε και σε αυτό. Ειδικά στην πολυδιαφημισμένη ιστορία της κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, το οποίο δεν βρίσκεται καν, σε πρώτη φάση, εντός ΠΔΕ παρότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις κατά τις πρόσφατες επισκέψεις υπουργών, υφυπουργών και λοιπών πολιτευτών στο νησί μας, όπου καταγράφηκαν οι απόλυτα υπαρκτές ανάγκες σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν «μαχαιριά στην καρδιά», διαβάζοντας για την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στίβου στη Ζάκυνθο, ύψους 1 εκ. ευρώ, για νέο Κλειστό Κολυμβητήριο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης της τάξης των 2,9 εκ. ευρώ, αλλά και ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που έχει κοστολογηθεί στα 28,9 εκ. ευρώ!

Β.Παπ.

 

Ευχαριστίες Γαληνού στον Γαβρόγλου

Ευχαριστήρια επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου απέστειλε χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός «για την άμεση ανταπόκριση» του πρώτου στη δημιουργία νέων υποδομών και εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για την προσωρινή στέγαση των μαθητών μετά τον καταστροφικό της 12ης Ιουνίου 2017.

«Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών σας κα Έφη Φλώρου και τον Προϊστάμενο Τεχνικού τμήματος κ. Βασίλη Παύλου για την αμεσότητα των ενεργειών τους που είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκτελούνται οι απαραίτητες εργασίες και πολύ γρήγορα και έγκαιρα να λειτουργήσει το σχολείο της Βρίσας, μέχρι να αναγερθεί νέο κτήριο. Η συνεργασία του Δήμου Λέσβου με το Υπουργείο και με τα παραπάνω στελέχη θεωρώ ότι ήταν άψογη και αποτελεσματική. Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ θερμά», γράφει η επιστολή του δημάρχου στον Υπουργό. Η επιστολή στον Γαβρόγλου προηγείται της επίσκεψης Γαληνού στην Αθήνα και της συνάντησης του με τους Σκουρλέτη και Γαβρόγλου για το θέμα της αντιμετώπισης της κατάστασης με τα πληγέντα σχολεία και οι ευχαριστίες που διατυπώνονται έχουν τη σημασία τους για την ανταπόκριση που μπορεί να έχει η δημοτική αρχή από τους εν λόγω κυβερνητικούς παράγοντες!

Α.Ω.

 

Εργασίες στην Ελευθερίου Βενιζέλου

Η ΔΕΥΑΛ ανακοινώνει ότι, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης τομής οδοστρώματος στη συμβολή της οδού Ελ. Βενιζέλου με την οδό Καραπαναγιώτη τη Δευτέρα 4/09/2017 για το χρονικό διάστημα από 07.00 - 15.00, η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνεται ως εξής:

α) Τα οχήματα που κινούνται στην κάθοδο της οδού Καραπαναγιώτη θα κινούνται δεξιά προς την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση προς τον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης.

β) Τα οχήματα που κινούνται στην άνοδο της οδού Καραπαναγιώτη θα κινούνται αριστερά προς την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση προς τον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης.

γ) Η πρόσβαση από την οδό Ελ. Βενιζέλου προς την προκυμαία Μυτιλήνης θα είναι εφικτή μέσω της οδού Οδυσσέα Ελύτη ως κατωτέρω:

- Tα οχήματα που κινούνται προερχόμενα από το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης και Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης με κατεύθυνση την προκυμαία Μυτιλήνης, θα      εισέρχονται στην οδό Οδυσσέα Ελύτη και διασχίζοντας όλο το μήκος της θα εξέρχονται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, διαμέσου της οδού Μάνου Κατράκη.

Α.Ω

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey