Δηκτικά

02/11/2017 - 12:16

Το Δίκτυο Κοινοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ο πιο δραστήριος φορέας της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο , απέναντι σε όλα όσα αφορούν στην επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ήταν, είναι και θα είναι κατά πως φαίνεται, το Δίκτυο Κοινοτήτων της Λέσβου. Το οποίο ανέδειξε πριν από λίγους μήνες την λεπτή υπόθεση της σχεδιαζόμενης κατάργησης των τοπικών κοινοτήτων, καταφέρνοντας να το θέσει στα σοβαρά υπόψη των «μεταρρυθμιστών» και να του πιστωθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό η πρώτη σημαντική νίκη: που είναι η διατήρηση του θεσμού των τοπικών κοινοτήτων και στο νέο «Καλλικράτη». Η μάχη όμως του Συντονιστή του Δικτύου Προκόπη Σινάνη που ομολογουμένως κρατάει με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του «ζωντανές» τις επιδιώξεις (που για λόγους γνωστούς δεν έχουν την ισχύ που θα περίμενε κανείς από το σύνολο της αυτοδιοίκησης ενόψει αναθεώρησης) της Λέσβου από το νέο νόμο, συνεχίζεται. Και ειδικά σε ότι αφορά τις τοπικές κοινότητες, σήμερα στις 10 το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Δικτύου (θα συμμετέχει το προεδρείο που απαρτίζεται από τους κ.κ. Βιόλατζη, Μαμώλη, Καμμένο) στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον διευθυντή του γραφείου του Πάνου Σκουρλέτη, κατά την οποία θα τεθεί πια το ζήτημα και της ενίσχυσης του θεσμού των τοπικών κοινοτήτων. Με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ακόμα και πόρους, με βάση τη ρήτρα της νησιωτικότητας , αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τους νησιωτικούς δήμους, ο θεσμός των κοινοτήτων. «Δεν γίνεται να επιτρέψουμε να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και δε γίνεται να μην συμβάλλουμε με κάθε τρόπο για να γίνουν γνωστές οι ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης στα νησιά μας, στο κεντρικό κράτος των Αθηνών που νομοθετεί», είπε στο «Ε» ο Προκόπης Σινάνης. Που αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται εκ μέρους του Δικτύου να ζητήσει ενημέρωση σήμερα και για το χωροταξικό της Λέσβου. Ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς την προοπτική διάσπασης του δήμου Λέσβου.

Μ.ΟΡΦ

 

Ρεκόρ έτους!

Ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών για το 2017 σημειώθηκε στη Λέσβο τον Οκτώβριο. Συνολικά έφθασαν 2.216 άτομα (2.170 το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τα 1.053 τον Αύγουστο, τα 1.130 τον Ιούλιο, τα 940 τον Ιούνιο, τα 534 το Μάιο, τα 281 τον Απρίλιο, τα 336 το Μάρτιο, τα 252 το Φεβρουάριο και τα 456 τον Ιανουάριο). Τον Οκτώβριο στη Χίο πέρασαν συνολικά 1.069 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο μόλις 193, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2017. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Οκτώβριο πέρασαν 3.478 άτομα. Όλο τον Οκτώβριο, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι παρενέβη σε 61 περιστατικά μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Επαναπροώθησε δε στις τουρκικές ακτές συνολικά 2.729 άτομα. 

Α.Ω.

 

Βιβλίο του Ηλία Βουλβούλη

Δεν είναι πολύς ο καιρός που έφυγε από τη ζωή το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ Ηλίας Βουλβούλης. Μας άφησε όμως σαν παρακαταθήκη το βιβλίο του «Σουφλέλ - Η Ανταρτομάνα της Αγιάσου». Το βιβλίο, έκδοση του εκδοτικού οίκου «Σύγχρονη Εποχή», με 72 σελίδες, κυκλοφόρησε πρόσφατα και αφορά την ιστορία μιας απλής γυναίκας που έδωσε τα πάντα για μια άλλη Ελλάδα. Η οποία πρόσφερε στο βωμό του αγώνα τα παιδιά της, ενώ η ίδια και ο άντρας της, όπως και τα εγγόνια της, πέρασαν πολλά χρόνια σε φυλακές και στην εξορία. Ποτέ της όμως δεν λύγισε, ούτε όταν της σκότωσαν τα παιδιά της. Στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος της ζωής της για τα δικά της πιστεύω, για τις δικές της ελπίδες για μια άλλη Ελλάδα. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει κάποιος να το διαβάσει. Γιατί ό,τι και να πιστεύει ο καθένας, τέτοια βιβλία απεικονίζουν ανάγλυφα περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σ.Σ.

 

Να μη χαθεί η ευκαιρία!

Το μεγάλο ζητούμενο που θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος της συγκρότησης και της ενοποίησης της παράταξης της λεγόμενης κεντροαριστεράς ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής της είναι η προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες. Αν η προσέλευση είναι μαζική, τότε το καταρχήν στοίχημα θα έχει κερδηθεί, αφού θα δείξει τη δυναμικότητα του χώρου που αυτή τη στιγμή είναι πολυκερματισμένος και η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του εμφανίζεται... άστεγη και απογοητευμένη.

Για να συμβεί όμως η μαζική προσέλευση στις κάλπες, θα πρέπει και οι επίδοξοι αρχηγοί και διεκδικητές της ηγεσίας να βοηθήσουν με τη συμπεριφορά τους και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και οι τελευταίες δημόσιες αντιπαραθέσεις, με προσωπικές μάλιστα αιχμές, κάθε άλλο παρά δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον που θα κινητοποιήσει κόσμο να κάνει το βήμα να πάει στην κάλπη για να δηλώσει πρωτίστως τη συμμετοχή και το «παρών» του στο εγχείρημα και δευτερευόντως να επιλέξει τον επικεφαλής της αρεσκείας του!

Αν δεν γίνει κατανοητό από τους διεκδικητές και το περιβάλλον τους τι είναι το μείζον σ’ αυτήν τη φάση, πολύ φοβόμαστε ότι την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας ο νικητής θα έχει να διαχειριστεί τη μιζέρια των μηχανισμών και όχι την προσδοκία αναγέννησης του χώρου, που σήμερα είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να είναι ενωμένος και ισχυρός στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Αντί λοιπόν οι υποψήφιοι αρχηγοί να επιδιώκουν να πλήξουν τους συν-υποψηφίους τους, ας φροντίσουν το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για την αναγέννηση του χώρου, παρακινώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Ευκαιρίες για την ενοποίηση και αναγέννηση του χώρου δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, είναι κρίμα λοιπόν να χαθεί η παρούσα ευκαιρία!

Μα.Μ.

 

Ο Παναγιώτης Τσιράκης στηρίζει Καμίνη…

Να που οι διεργασίες για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς γίνονται το κίνητρο για την επαναδραστηριοποίηση γνωστών προσώπων του χώρου στη Λέσβο! Έτσι λοιπόν και ο γνωστός γιατρός Παναγιώτης Τσιράκης, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του θεατή, επανήλθε δυναμικά. Αλλά και δριμύτερα! Έκρινε τον Γιώργο Καμίνη ως τον καλύτερο αρχηγό του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, δίνοντας όχι μόνο τη στήριξη του, αλλά και όλες τις δυνάμεις του υπέρ του Δημάρχου Αθηναίων. Ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με φίλους του προκειμένου να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Καμίνη. Είναι βέβαιο ότι με τον πράο και ήρεμο τρόπο του, με δεδομένο βέβαια την εμβέλειά του στην παράταξη, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που κάνει ο Γιώργος Καμίνης.

Σ.Σ.

 

«Πού είναι τα κονδύλια;»

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  αναφορικά με τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς, για τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«H ερώτηση που έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι απλή, αλλά και αμείλικτη: Γιατί ο κ. Μουζάλας δεν αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα; Η Νέα Δημοκρατία τον καλεί να απαντήσει σήμερα. Όχι στο Κόμμα του, αλλά στους πολίτες που ζουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της κυβερνητικής ανεπάρκειας».

Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται και στο νησί μας  και να απορεί πάρα πολύς κόσμος , τι συμβαίνει με τα χρήματα και πώς απορροφούνται. 

Πρόσφατα ο φωτογράφος διεθνών πρακτορείων που επισκέπτηκε τη Μόρια ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στις 25 Οκτωβρίου: «Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στη Μόρια ήταν να βάλουν παλέτες κάτω από τις σκηνές. Αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο.» 

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey