Δηκτικά

17/11/2017 - 11:33

Έκαναν υπέρβαση και μπράβο τους

Η αλήθεια είναι πως δημοτική αρχή και Συντονιστικό Φορέων, έκαναν χτες μία μεγάλη υπέρβαση, προκειμένου να καθίσουν επί της ουσίας ξανά μαζί σε ένα τραπέζι και να συναποφασίσουν πλέον για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξέλιξη στο προσφυγικό. Είναι γνωστό εξάλλου πως η τελευταία τους απόπειρα πέρυσι το Σεπτέμβρη και όταν υπήρχε τότε η απειλή της «Λεμονού» από τον Γιάννη Μουζάλα, πως οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, αλλά πολύ σύντομα επικράτησε περισσότερο η μεταξύ τους… απόσταση. Με χαρακτηριστικές ανακοινώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που κατέγραφαν πια όχι απλά απόσταση, αλλά και «πολεμική», ειδικά από κάποιους εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων. Η τελευταία πρωτοβουλία όμως του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για δυναμικές στο εξής κινητοποιήσεις, έτυχε της ανταπόκρισης των φορέων. Οι οποίοι προς τιμήν τους, δεν μπήκαν στη διαδικασία να σταθούν στο… παρελθόν που τους χώριζε και να αναζητήσουν -εν μέσω κρίσης- ενδεχόμενες ευθύνες, αλλά προέταξαν το καλό της κοινωνίας και ένωσαν πρόθυμα της φωνή τους στο κάλεσμα του δήμου.

Μ.ΟΡΦ

 

Μια φωτογραφία με αναπάντητα ερωτήματα…

«Η Χίος υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση με θέμα «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη». Μ’ αυτόν τον τίτλο ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης ανέβασε τη φωτογραφία αυτή στο tweet του. Ποιους βλέπουμε στη φώτο; Στην πρώτη σειρά φυσικά ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίπλα του ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και πιο πέρα η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Και στη δεύτερη σειρά ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός! Η παρουσία του οποίου βέβαια δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη δεδομένου ότι του έγινε σχετική πρόσκληση. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν συναντήθηκε και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ούτε βέβαια τι είπαν. Σίγουρα όμως με την παρουσία αυτή θα αναζωπυρωθούν και πάλι οι φημολογίες περί στήριξης του από την Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, στη πιο πίσω σειρά δεξιά διακρίνεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Καραγεωργίου, ο οποίος και έδωσε το «παρών» εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης της Λέσβου.

Σ.Σ.

 

Αθώος ο Β. Μακρυπούλιας

Αθώο κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον Βασίλη Μακρυπούλια, πρώην διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του εισαγγελέα και απήλλαξε τον κατηγορούμενο, κρίνοντας την κατηγορία τόσο κατά νόμο αβάσιμη, όσο και επί της ουσίας. Δηλαδή, ότι ο κατηγορούμενος έπραξε επί μια πενταετία ό,τι έπρεπε για την ασφάλεια των μαθητριών του σχολείου που διηύθυνε, αναφορικά με τις καταγγελίες που του είχαν κάνει γονείς ότι ο μισθωτής του  κυλικείου του σχολείου τις παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι έλαμψε δια της απουσίας του ο βασικότερος μάρτυρας, Βασίλης Κοντάρας, πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη θητεία του οποίου έγιναν οι καταγγελίες (προ 5 ετών). Παρίσταντο, αλλά δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας και οι γονείς των εν λόγω μαθητριών.

Αν.Παζ.

 

Πιστός στη συμφωνία χωρίς παρέκκλιση...

Καμιά αναφορά στο αίτημα όλων των τοπικών φορέων των νησιών και των τοπικών κοινωνιών για αποσυμφόρηση  των νησιών από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν σε άθλιες συνθήκες, αφού οι υπάρχουσες δομές δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και να φιλοξενήσουν αυτόν τον υπερπληθυσμό, δεν έκανε ο αρχηγός της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο περιφερειακό προσυνέδριο  για το μεταναστευτικό. Υπερασπίστηκε την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας , θεωρώντας ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η συμφωνία αυτή , διατυπώνοντας προτάσεις που υπό την παρούσα κατάσταση που βιώνουν τα νησιά και κυρίως η Λέσβος μόνο ως ευχολόγια μπορούν να ακουστούν, δίνοντας και το άλλοθι στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο να μην κάνει απολύτως τίποτα στο όνομα της μη παραβίασης της συμφωνίας. Η υπόθεση για τη δημιουργία προαναχωρητικών κέντρων που υποτίθεται  ότι αποτελούν μια λύση για παραβατικούς και απορριφθέντες ασύλου λέγεται με μεγάλη ευκολία και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για να λειτουργήσει απαιτείται να υπάρχουν επιστροφές στην Τουρκία και εξέταση σε εύλογο χρόνο και των αιτήσεων ασύλου κάτι που δεν προκύπτει με βάση την  πραγματικότητα που βιώνουμε τόσους μήνες, γι αυτό και στερείται αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κατάστασης.

Δεν είπε τίποτα για αποσυμφόρηση

Και ο Κυριάκος δεν …απάντησε πως δεν θα εγκλωβιστούν τα νησιά από τον υπερπληθυσμό που καταφθάνει σ΄αυτά και πως σε τελική ανάλυση θα ανακουφιστούν από τη συνεχιζόμενη αυτή εικόνα που τα καθηλώνει  να παραμένουν νησιά -φυλακές για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες . Αλήθεια ποιο θα είναι το μήνυμα του Κ.Μητσοτάκη στην κινητοποίηση της Λέσβου για το μεταναστευτικό, να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για να μη θίξουμε τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας; Πολύ φοβόμαστε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για το φλέγον αυτό θέμα για τα νησιά μας πολύ βολεύουν τον κ. Μουζάλα που δεν κάνει τίποτα πέρα από τις συνήθεις διαπιστώσεις και την παραδοχή ότι τα πράγματα στα νησιά είναι δύσκολα! Δυστυχώς δεν γίνεται να πατά κανείς σε δυο βάρκες και με τους Ευρωπαίους και με τους νησιώτες που ασφυκτιούν, γιατί αν η κατάσταση γίνει εκρηκτική που θα γίνει αν οι ροές συνεχιστούν και ο καιρός αγριέψει,τότε θα είναι πολύ αργά για …δάκρυα! Και μάλιστα κροκοδείλια!

Μα.Μ.

 

Δηλαδή πως θα κυβερνήσει η ΝΔ;

Έχει έρθει η στιγμή που το «ο κακός ΣΥΡΙΖΑ» κάπως, κάπου πρέπει να τελειώνει σιγά σιγά. Η κριτική που μπορεί να κάνεις κάποιος στην κυβέρνηση, έχει πράγματι… απέραντο πεδίο, αλλά από ένα σημείο και μετά, ειδικά όταν μιλάμε για προβλήματα που δεν λύονται, αλλά παραμένουν έντονα, νόημα έχουν πια μόνο οι προτάσεις. Προτάσεις που μέχρι στιγμής ειδικά η ΝΔ που το οφείλει περισσότερο από όλους, δεν έχει κατορθώσει να τις αποτυπώσει για να δώσει ας πούμε και μία «πυξίδα» στους πολίτες. Ειδικά των νησιών που βρίσκονται στα... χαμένα. Το λοιπόν, το προσυνέδριο της ΝΔ χθες στη γειτονική Χίο, εκτός από το να συγκεντρώσει τις γνωστές αγωνίες φορέων και αυτοδιοίκησης, δεν καταλάβαμε στα αλήθεια τι προσέφερε. Η «αποσυμφόρηση» επί παραδείγματι έμεινε ως μία… αφηρημένη έννοια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν τόλμησε μάλιστα να την πιάσει ούτε σε «μέσες άκρες». Αφού το βασικό μέτρο για την επίτευξη αποσυμφόρησης των νησιών, μέσω της μετακίνησης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα (σ.σ. το οποίο έχει πάντως αναπτύξει εκτενώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου στα μέρη μας), δεν το ανέφερε καν! Όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, όταν επισκέφτηκε τη Λέσβο, δεν πήρε απολύτως καμία δέσμευση για τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ! Για το ότι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπαίνει στη διαδικασία να δεσμευτεί ουσιαστικά για τίποτα, ευθύνη έχουν και οι τοπικοί φορείς των νησιών. Οι οποίοι είναι και οι πρώτοι (ειδικά στη Λέσβο, που οι περισσότεροι εκ του Συντονιστικού Φορέων, ιδεολογικά είναι κοντά στη ΝΔ) που οφείλουν να απαιτήσουν από τον εν δυνάμει πρωθυπουργό καθαρές κουβέντες από τώρα και δεσμεύσεις.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey