Δηκτικά

17/10/2017 - 12:37

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Ο αρμόδιος συντονιστής για την επιχειρησιακή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας Μάρτιν Βερβέι πριν από ένα μήνα περίπου επισκέφθηκε τη Λέσβο όπου από τη μια πλευρά, αρκετά κυνικός, αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά από την άλλη άσκησε ιδιαίτερη πίεση να δεχθούν περισσότερους μετανάστες. Η λύση όμως του προβλήματος διαχείρισης της κατάστασης είναι αρκετά σύνθετη και η μία πλευρά πετά το μπαλάκι στην άλλη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μ. Βερβέι αρκέστηκε να πει ότι συνεχώς αναχωρούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά η επίσπευση των διαδικασιών είναι θέμα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν διάθεση εμπλοκής στην παρούσα φάση και γι' αυτό και δεν έχει υπάρξει ειδική σύσκεψη για το θέμα, ενώ ο Γ. Μουζάλας αρκείται να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατόν, μέσα σε αντικειμενικά δυσχερές περιβάλλον, και «δείχνει» αλλού για τις όποιες καθυστερήσεις.

Επί της ουσίας, επικρατεί η ρήση «από τον Άννα στον Καϊάφα» και όλοι «νίπτουν τα χείρας τους» ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, ενώ την ίδια στιγμή σε ένα τμήμα της κυβέρνησης υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Γ. Μουζάλα. Μάλιστα, λέγεται ότι ιδιαίτερα επικριτική για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση είναι και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία και κατείχε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Α.Ω.

 

Έσβησε ο ηλεκτρονικός πίνακας!

Μπλακ άουτ στο Κλειστό Νεάπολης, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να τίθεται εκτός λειτουργίας το Σάββατο, στη διάρκεια των δύο ημιτελικών Κυπέλλου στο μπάσκετ. Δεν είναι πρωτόγνωρο. Και πέρυσι υπολειτουργούσε. Πλέον, όμως, έσβησε οριστικά. Διαιτητές και γραμματεία έκαναν φιλότιμη προσπάθεια για να συνεννοηθούν με παίκτες και προπονητές, χρησιμοποιώντας χρονόμετρα χειρός. Οι δύο πάγκοι κρατούσαν τα φάουλ, μετρούσαν από μέσα τους τα δευτερόλεπτα, πού και πού φώναζαν και το σκορ προς την κερκίδα! Στο μοναδικό Κλειστό Γυμναστήριο του νησιού, πάντως, ο ηλεκτρονικός πίνακας δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι ομάδες παρακαλούν από την αρχή της σεζόν να τοποθετηθεί ένας υπάλληλος, που να κάνει τα στοιχειώδη, πέρα από το να ξεκλειδώνει το μεσημέρι και να κλειδώνει το βράδυ. Να καθαρίζει το παρκέ, τα επιβλέπει τα αποδυτήρια και γενικώς να έχει υπό την εποπτεία του το χώρο. Εις μάτην, μέχρι και προχθές, όλα αυτά τα εξυπηρετεί -άνευ τέτοιων αρμοδιοτήτων-  ο μισθωτής του  κυλικείου. Ο χώρος ανήκει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, που οφείλει άμεσα να δώσει λύσεις στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Ευθύνη έχει και η Αντιδημαρχία Αθλητισμού. Στο δια ταύτα, αφού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κατασκευή νέου σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου εντός πόλης, ας παρθεί επιτέλους η απόφαση για ένα γενναίο λίφτινγκ στην υπάρχουσα εγκατάσταση.

 Β.Παπ.

 

«Καθάρισαν» οι τουαλέτες του «Π. Σαλταμάρας»

Χρειάστηκε η καταγγελία γονέων μικρών αθλητών, που πήγαν τα παιδιά τους στο Γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας», απέναντι από τα Δικαστήρια, για να παίξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ένα δημοσίευμα του «SportLesvos.gr» και ένα σχόλιο του «Ε», για να λειτουργήσει ο μηχανισμός καθαριότητας του Δήμου Λέσβου και να καθαριστούν οι τουαλέτες. Μετά την ανάδειξη του προβλήματος, με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, το μεσημέρι της Παρασκευής ειδικό συνεργείο βρέθηκε στο γήπεδο και καθάρισε λεπτομερώς το χώρο, που είναι ξανά αξιοπρεπής και προσφέρει τις στοιχειώδεις ανέσεις. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο γίνονται καθημερινά προπονήσεις μικρών και μεγάλων, εξυπηρετώντας πάρα πολλές ομάδες. Ο ρόλος του Τύπου είναι και εποπτικός, ασκώντας μεταξύ άλλων και δημόσιο έλεγχο. Από μεριάς μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα αντανακλαστικά του Δήμου λειτούργησαν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, οπότε το σημαντικό είναι ότι η δουλειά έγινε. Με λίγο καλύτερο προγραμματισμό, θα αποφευχθούν ανάλογα δυσάρεστα περιστατικά. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Β.Παπ.

 

Παραμένουν στις διαπιστώσεις…

Μερικά πράγματα είναι ακατανόητα και προκαλούν εύλογες απορίες οι οποίες όσο δεν απαντώνται πειστικά δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία στην κοινή γνώμη για ένα θέμα  ,όπως αυτό του μεταναστευτικού- προσφυγικού ,που αντί να η διαχείριση του να βρίσκεται σε μια καλή αντιμετώπιση  ,μετά από δυο χρόνια συμβίωσης με αυτό , διαπιστώνουμε κάθε μέρα που περνά ότι οι αρμόδιοι συνεχώς αιφνιδιάζονται ! Και αντί να έχουν πλέον , μετά από τόσο καιρό πιο αποτελεσματικές λύσεις για την  αντιμετώπιση καταστάσεων  που μπορεί να είναι δύσκολες ,αλλά δεν παύουν να είναι προβλεπόμενες ,συνεχίζουν να …λειτουργούν με διαπιστώσεις ,που σ΄ αυτή τη φάση κάθε άλλο παρά είναι το ζητούμενο. Τους τελευταίους δυο -τρεις μήνες  η αυξητική τάση των ροών από τα απέναντι παράλια προμήνυαν ότι η κατάσταση  θα γίνει εκρηκτική , αφού οι δομές που λειτουργούν στα νησιά  και κυρίως στη Λέσβο έχουν παραγεμίσει , την ώρα που οι αναχωρήσεις από τα νησιά , είτε προς την ενδοχώρα , είτε πίσω στην Τουρκία  έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Αυτή η εικόνα ισχύει εδώ και μήνες , αλλά η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι παράγοντες παρακολουθούν τα πράγματα χωρίς καμιά παρέμβαση , περιμένοντας τον από …μηχανής Θεό να παρέμβει και να δώσει λύση !

Παρά τις εκκλήσεις

 Ετσι όμως τίποτα δεν προχωρά και γι αυτό η δημόσιες εκκλήσεις τόσο των δημάρχων των νησιών , τις προηγούμενες μέρες ,όσο και η χθεσινή  της περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου προς τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει επαναφέρουν με εκρηκτικό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα που όσο δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα , τώρα αν είναι δυνατόν, όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα τείνει να γίνει εφιαλτικό και οι τοπικές κοινωνίες πλέον δεν μπορούν να το αντέξουν. Οι κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν ρόλο και λόγο στην υπόθεση κατανοούν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά  ,γιατί εκεί κυρίως έχει περιοριστεί σε τέτοια ένταση , αλλά κάνουν σαν να μην τους αφορά , λες και δεν είναι αυτοί που πρέπει να δρομολογήσουν λύσεις , οι δε την αντιπολίτευσης ασκούν κριτική και βάλουν κατά του αναποτελεσματικού και ανεπαρκή Μουζάλα , θεωρώντας ότι με αυτά έκαναν το καθήκον τους και πέραν αυτών ουδέν. Όμως το μεταναστευτικό -προσφυγικό δεν είναι για κορώνες και πολιτικές αντιπαραθέσεις που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους και τις τοπικές κοινωνίες να …βράζουν. Χρειάζονται πρωτοβουλίες από κοινού που θα λύνουν θέματα και θα οδηγήσουν τα νησιά σε αποσυμφόρηση  πριν η κατάσταση σε αυτά ξεφύγει εντελώς  και τότε τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε!

Μα.Μ.

 

 

Η μη δέσμευση Μητσοτάκη, τα κάνει πολύπλοκα…

Είναι βολικό για κάποιους στη ΝΔ να ξεχνούν πως όταν επισκέφτηκε το νησί, πέρυσι τέτοιες ημέρες περίπου, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πήρε απολύτως καμία δέσμευση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτή η μη δέσμευση, είναι ουσιαστικά και ο λόγος της απουσίας μίας κοινής γραμμής διεκδίκησης της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών…

Μ.ΟΡΦ

 

Η κλήση μας σε αναμονή

Περιμένοντας ακόμα και σήμερα μια απάντηση από την πλευρά του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και με βάση το ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που αποκάλυψε ο Μαρίνος Ορφανός έκανε το γύρο των ελληνικών ιστοσελίδων το περασμένο Σαββατοκύριακο, απευθυνθήκαμε ξανά στη Μητρόπολη. Ας σημειωθεί ότι κανένας δεν απαντά στο γραφείο Μητροπολίτη εδώ και μέρες. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Καραμούζη, ρωτώντας τον ποια είναι η επίσημη ενημέρωση της Μητρόπολης για τα 150.000 δολάρια Αυστραλίας που δεν έχουν δοθεί ακόμα στους σεισμοπαθείς. Εκείνος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και μας παρέπεμψε στο γραφείο του Μητροπολίτη, όπου δεν το σηκώνει κανείς…Αναρωτιόμαστε ακόμη γιατί τέτοια σιωπή για ένα θέμα που πήρε τέτοια δημοσιότητα και εξέθεσε τη Μητρόπολη ;

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey