Δηκτικά

17/05/2017 - 10:26

Η δεύτερη συνέντευξή της

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, για το έργο που έχει κάνει μαζί με τα στελέχη του, τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για τις εκδηλώσεις ανάδειξης των έργων που έχουν γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κι εκείνος, όμως από την πλευρά του, ευχαρίστησε την περιφερειάρχη «για την αμέριστη συμπαράσταση που έχουμε τα τρία τελευταία χρόνια που έχω έρθει στη Λέσβο. Χωρίς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και χωρίς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της, δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα».

Πάντως για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και κυρίως για την επικεφαλής της, την κ. Καλογήρου, οι εκδηλώσεις «Η Ευρώπη στην περιφέρειά μου», είναι πολύ σημαντικές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι είναι η δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη θητεία της, καθώς όπως θεωρεί η ίδια, θα πρέπει και οι ίδιοι οι νησιώτες να αντιληφθούν και να προβάλλουν τα ιστορικά και πολιτιστικά τους μνημεία.

Αν.Παζ.

 

Κρίσιμη συνέλευση

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της «Hellenic Seaways», η οποία έχει ζητηθεί από τις «Μινωικές Γραμμές». Μετά την ματαίωση της πώλησης του 40,44% των μετοχών που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς, η συνέλευση αποκτά άλλη σημασία. Οι «Μινωικές Γραμμές» είναι βέβαιο ότι θα στριμώξουν όσο περισσότερο μπορούν την σημερινή διοίκηση και πιθανότατα η γενική συνέλευση θα αποτελέσει την απαρχή μιας προσπάθειας δικαστικής διεκδίκησης της διοίκησης της εταιρείας.

Με δεδομένη την πίεση που ασκείται στην Τράπεζα Πειραιώς και σε όλες τις τράπεζες της χώρας, να πουλήσουν τις συμμετοχές τους σε εταιρείες που ασκούν δραστηριότητες ξένες προς τον τραπεζικό κλάδο, βλέπουμε σύντομα εξελίξεις στην «Hellenic Seaways».

N.M.

 

Κι όμως η συνεταιριστική ιδέα συγκινεί ακόμα

Μια μικρής σημασίας είδηση ήταν η ανακοίνωση για την λειτουργία παντοπωλείου - οπωροπωλείου από την «Μοδούσα», για την οποία γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η απήχηση που είχε η είδηση, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και τα θετικά σχόλια πάρα πολλά. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπήρχε τόσο θετική ανταπόκριση για αυτή την είδηση αν δεν έδειχνε ότι μια συνεργατική προσπάθεια που γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια στο νησί μας, κάνει βήματα ανάπτυξης.

Ν.Μ.

 

Ρεκόρ στις Γαλάζιες Σημαίες

Από τις επτά παραλίες του 2012 και της πρώτης εφαρμογής του «Καλλικράτη» στη Λέσβο, που έκανε την τότε δημοτική αρχή -ίσως και δικαιολογημένα- να χάσει τη… μπάλα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», φτάσαμε αισίως στο 2017, να έχουμε 11 παραλίες με το σύμβολο ποιότητας. Αριθμό ρεκόρ δηλαδή, που μας πάει πίσω στις εποχές των καποδιστριακών δήμων, που είχαν την ευχέρεια να ασχολούνται πιο επισταμένα με αυτές τις λεπτομέρειες. Ένα μπράβο λοιπόν, το αξίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νίκος Καρασάββας, για την επιστροφή της Λέσβου ουσιαστικά μέσα σε τρία χρόνια στο πρόγραμμα, με τελευταίο παράσημο, την βράβευση και της παραλίας της Σκάλας Ερεσού, που είχε χάσει μέσα στα προηγούμενα χρόνια, το σύμβολο ποιότητας της ονομαστής παραλίας της!

Μ.ΟΡΦ

 

Αυξημένες ροές (1)

Αυξημένες φαίνονται τις τελευταίες ημέρες, οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων των αφίξεων, να δείχνει ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων στις ακτές του Κουσάντασι, απέναντι από τη Σάμο, διώχνει τα κυκλώματα των διακινητών προς τα βόρεια όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι λιγότερες, άρα αυξάνονται οι ροές κυρίως προς τη Λέσβο.

Στη Λέσβο, το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε 8.830 από 8.546 στα τέλη του Απριλίου.

Ήδη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στη Λέσβο, έφθασαν 78 περισσότερα άτομα, από ό,τι όλο τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί, ξεπέρασαν και πάλι τις 3.000 παρά τις καθημερινές αναχωρήσεις και έφτασε τους 3.162 όταν την Πρωτομαγιά ήταν στους 2.990.

 

Αφρικανοί στην πλειονότητα (2)

Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν την καταγωγή όσων περνάνε στα νησιά. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα πλέον των ατόμων που φτάνουν στη Λέσβο είναι Αφρικανοί και κυρίως από κράτη της κεντρικής Αφρικής.

Πρόκειται για μετανάστες που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (THY), χωρίς έλεγχο, αφού δεν απαιτείται η έκδοση θεώρησης διαβατηρίου (visa) για όσους φτάνουν στην Τουρκία από τις συγκεκριμένες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που προέρχονται από αστυνομικές αρχές, στην ουσία πρόκειται για έμμεση «επιδότηση» των μεταναστευτικών κυρίως ροών προς την Ελλάδα από τις κεντρικοαφρικανικές χώρες.

«Όποιοι θέλουν με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια από τις χώρες καταγωγής τους και χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο και δηλώνοντας πως είναι τουρίστες, πάνε στην Τουρκία. Στη συνέχεια, έρχονται σε επαφή με κυκλώματα δουλεμπόρων που δρουν στην Κωνσταντινούπολη και μετά με λεωφορεία μεταφέρονται κυρίως στη βορειοδυτική Τουρκία απ’ όπου, τις τελευταίες μέρες κυρίως, περνάνε στη Λέσβο».

Τα σημεία αναχώρησης προς τη Λέσβο παραμένουν εδώ και δυο χρόνια τα ίδια: Η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί, λίγο νοτιότερα του Δικελί, απ’ όπου ξεκινούν όσοι φτάνουν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και η περιοχή του Μπεχράμ Καλέ της αρχαίας δηλαδή Άσσου απ’ όπου ξεκινάν όσοι φτάνουν στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Τα δυο αυτά σημεία αποτελούν για τις τουρκικές αρχές, όπως όλα δείχνουν, άβατα αφού μέσω αυτών διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Εδώ σημειώνεται ότι στις ελληνικές ακτές δεν γίνονται αποβάσεις, αφού οι επιβαίνοντες σε βάρκες συγκεντρώνονται σε σκάφη της Ακτοφυλακής ή της «Frontex» αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έχουν μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Να τονίσουμε εδώ ότι πρόσφατα οι ελληνικές αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν για τη σύλληψη Τούρκων διακινητών, οι οποίοι και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Περγάμου, 30 μόλις χιλιόμετρα από το Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, ενός δουλεμπορικού κέντρου διακίνησης κυρίως Αφρικανών μεταναστών.

Α.Ω.

 

Είναι και ηθικό το ζήτημα

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα του «Καλλικράτη», που δεν αφορούν στο χωροταξικό, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει μιλήσει πολλές φορές για τις επιπρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί το ασφυκτικό πλαίσιο των επίτροπων και των παραεπίτροπων, των πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών και το άγρυπνο μάτι της ΑΔΑ, που αποτελούν συμπερασματικά ανασταλτικό παράγοντα για μία αποτελεσματική διοίκηση του εκάστοτε δήμου. Και έχει δίκιο, αφού η γραφειοκρατία πολλές φορές αναδεικνύει σε πραγματικούς προϊσταμένους των δήμων, όχι τους αιρετούς δημάρχους ή αντιδημάρχους, αλλά κάποιους υπαλλήλους. Την ίδια ώρα όμως, η λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ εκ μέρους της δημοτικής αρχής Γαληνού στο… όριο της νομιμότητας, είναι το απόλυτο αντιπαράδειγμα. Ειδικά όταν μιλάμε για μία διαδημοτική επιχείρηση, κερδοφόρα με εκατομμύρια ευρώ τζίρο, που «μπήκε μέσα» ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ σε έναν χρόνο, εξ αιτίας της... πολιτικής που ακολούθησε η διοίκηση της με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής. Εγείροντας με αυτόν τον τρόπο πέραν των προφανών, και ζητήματα ηθικής τάξης, αφού μιλάμε για μία επιχείρηση που πληρώνεται από τα ανταποδοτικά των δημοτών… Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα για μία ακόμη σοβαρή συζήτηση περί ΔΕΔΑΠΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπει τέλος σ’ αυτήν την καταδικαστέα κατάσταση, που έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα και στη διαχείριση της εταιρείας και στην εικόνα της δημοτικής αρχής.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey