Δηκτικά

14/07/2017 - 13:06

Αποχαιρετισμός σ’ έναν άξιο υπηρέτη του τόπου

Ήταν όλοι εκεί για να αποχαιρετήσουν τον δήμαρχο που ταυτίστηκε με την εικόνα του Μολύβου ως τουριστικού προορισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα οποία αποτελούν πόλο προσέλκυσης ντόπιων και ξένων και σήμερα. Ήταν εκεί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, παλιότεροι και σημερινοί, επώνυμοι και ανώνυμοι, άνθρωποι που ήρθαν για το κατευόδιο στον Κώστα Δούκα, που έφυγε στα 88 του πλήρης ημερών, με την εκτίμηση στο πρόσωπό του διάχυτη απ’ όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή στην εκκλησία του οικισμού και κυρίως από τους συνδημότες του που τον ανέδειξαν για τέσσερις συνεχείς τετραετίες δήμαρχο.

Ζεστά τα λόγια του αποχαιρετισμού από τον μητροπολίτη Μήθυμνας Χρυσόστομο, που συνεργάστηκε μαζί του και είχε και προσωπική γνώση για τη συμβολή του ανδρός, αλλά και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Θαν. Ανδριώτη, που έβγαλε συναίσθημα στον επικήδειο λόγο του, αλλά και του δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού, που εξέφρασε την εκτίμηση του δήμου και της κοινωνίας για το έργο και τους αγώνες του δημάρχου που άφησε τη σφραγίδα του στον τόπο που υπηρέτησε τόσα χρόνια. Ενώ και ο αποχαιρετισμός του γαμπρού ήρθε να δώσει και κάποιο προσωπικό τόνο στην όλη τελετή.

Ο Μόλυβος και η Λέσβος αποχαιρέτησε όπως του άξιζε έναν σπουδαίο δημόσιο άνδρα που υπηρέτησε τη γενέτειρά του και το νησί μας με υπευθυνότητα και δημιουργικό πνεύμα, αφήνοντας το στίγμα του!

Α.Ω.

 

Πρόγραμμα για βιοθρυμματιστές

Μια πολύ καλή ιδέα είναι οι ελαιοπαραγωγοί να μην καίνε τα κλαδιά από τα δέντρα τους, αλλά να τα θρυμματίζουν και να τα χρησιμοποιούν για τη λίπανση των χωραφιών τους, είτε με άμεση εδαφοποίηση, είτε με κομποστοποίησή τους. Με αυτό το πνεύμα προτάθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δράση για απόκτηση βιοθρυμματιστών από τους ελαιοπαραγωγούς. Μόνο που εμάς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάς θυμίζει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και έδινε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να αποκτήσουν αρμεκτήρια.

Υπάρχουν πολλές υποψίες που δείχνουν ότι το πρόγραμμα απόκτησης βιοθρυμματιστών, που πράγματι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, θα έχει την ίδια τύχη με το πρόγραμμα απόκτησης αρμεκτηρίων. Μακάρι αυτές οι υποψίες που διαρρέουν να διαψευστούν και το πρόγραμμα να λειτουργήσει ευεργετικά για τον ελαιώνα!

Ν.Μ.

 

Διευκρίνιση από το ΓΕΛ Καλλονής

Διευκρίνιση μάς έδωσε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Καλλονής Κώστας Χαλιός ότι δεν έδωσε τα στοιχεία των πρώτων σε βαθμολογία υποψηφίων την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, αλλά την επομένη. Δυστυχώς, όμως, αυτό που προέκυψε και επισημαίνουμε επανειλημμένως είναι ότι δεν έχει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλα τα στοιχεία για να υπάρξει σαφής εκτίμηση για το πώς κινήθηκαν οι υποψήφιοι του νομού.

Αν.Παζ.

 

Με αφορμή ένα λάθος

Το να κάνει ένας δημοσιογράφος ένα λάθος είναι πολύ συνηθισμένο πράγμα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι κάνει τραγικά λάθη και στις δημοσιεύσεις του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συμβαίνουν αυτά και δεν πρέπει να μας παραξενεύουν. Αν ασχοληθήκαμε με το λάθος στον υπολογισμό των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Λέσβο τον Ιούνιο είναι γιατί δημιουργεί μια εντελώς πλασματική εικόνα, την οποία πολύ εύκολα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι θέλουν να κλείσουν τα αφτιά τους στα αιτήματα για μέτρα στήριξης του νησιού και κύρια στο αίτημα να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Περιμένουμε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση του λάθους του.

Ν.Μ.

 

Κατέσχεσαν σεισμοπαθή!

Φιλοξενούμενος σε άλλο χωριό με τη μητέρα του, αφού το σπίτι του έπαθε μεγάλη ζημιά στον μεγάλο σεισμό της Βρίσας Λέσβου τη 12η Ιουνίου, ο Κώστας Κωστάκης, μοναδικός υπάλληλος του μουσείου Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, διαπίστωσε χτες ότι η Εφορία τού κατέσχεσε τα τελευταία του χρήματα!

«Εγώ είχα ακούσει εξαγγελίες για πάγωμα των κατασχέσεων στους σεισμοπαθείς ή εν πάση περιπτώσει ευνοϊκότερη μεταχείριση, όταν όμως πήγα στην τράπεζα για να πάρω το 15ήμερο, διαπίστωσα ότι υπήρχαν διαθέσιμα 9,94 ευρώ!» λέει ο παθών Κώστας Κωστάκης στο «Ε». Ο φοροτεχνικός του ζήτησε να γίνει ακατάσχετος ο λογαριασμός του, αλλά τα χρήματα δεν μπορεί να τα πάρει πίσω!

Αν.Παζ.

 

Μπράβο για το «Καραπαναγιώτη»

Ήταν ένα πάρκο φάντασμα και ένας… βραχνάς για κάθε δημοτική αρχή τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, ειδικά την περίοδο που η βλάστησή του πύκνωνε και το μετέτρεπε σε άβατο ακόμα και για τους περιθωριακούς τύπους που σύχναζαν εκεί. Μπορεί η χρηματοδότηση από ΜΚΟ για την αναβάθμισή του να προκάλεσε γκρίνιες, όμως εδώ και λίγες ημέρες που η παρέμβαση ολοκληρώθηκε δεν μπορεί κανείς να μην αποδώσει τα εύσημα στη δημοτική αρχή.

Και αυτό γιατί το «πάρκο Καραπαναγιώτη» έγινε ξανά… πάρκο και γέμισε από κόσμο και εκατοντάδες παιδάκια, που απολαμβάνουν καθημερινά τα απογεύματα το παιχνίδι τους στο γρασίδι σε έναν χώρο που η αλήθεια είναι ότι δεν τον συναντάς εύκολα σε δήμο. Μπράβο, λοιπόν, στους εμπνευστές αυτής της παρέμβασης, γιατί κανένα μικρολίφτινγκ σαν και τα πολλά που έγιναν στο παρελθόν δεν επρόκειτο ποτέ να κάνουν ξανά το «Καραπαναγιώτη» στέκι και ένα πάρκο που να το χαίρεσαι.

Μ.ΟΡΦ

 

Το πρώτο 300άρι του Υπουργείου ισχύει;

Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει 300.000 ευρώ για να καλυφθεί το βοήθημα προς τους σεισμόπληκτους, αλλά έχει υποτίθεται δώσει (σ.σ. εγκρίνει) και άλλες 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό σε δημοτικές υποδομές. Τούτων δοθέντων, το ερώτημα είναι αν το πρώτο 300άρι του Υπουργείου ισχύει και θα δοθεί στον Δήμο Λέσβου κανονικά ή άλλαξε η χρηματοδότηση με το 300άρι που πιστώθηκε από προχθές να καλύπτει το βοήθημα.

Το σημειώνουμε γιατί ζημιές σε δημοτικές υποδομές, τουλάχιστον σοβαρές και σε έκταση, δεν υπήρχαν από τον σεισμό και ο δήμος δεν θα μπορούσε να το διαθέσει, αν και είχε άλλες ανάγκες όπως οι εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη για την άρση επικινδυνότητας των κτισμάτων που επλήγησαν από τον σεισμό.

Μ.ΟΡΦ

 

Μαθαίνουν γρήγορα

Πολύ γρήγορα δείχνει η κυβέρνηση να προσαρμόζεται στις πρακτικές που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας την ανέθεσε στις Περιφέρειες αντί να την εκπονήσει η ίδια διά των αρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα σχέδια αυτά στην ουσία θα μοιράσουν τις βοσκήσιμες εκτάσεις στους κτηνοτρόφους και θα οδηγήσουν σε απώλεια επιδοτήσεων για κάποιους απ’ αυτούς. Έτσι πετάει την καυτή πατάτα στις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2019, δηλαδή πριν από τη λήξη της θητείας των σημερινών Περιφερειακών Αρχών. Επίσης, το 2019, είτε τον Μάη, είτε το φθινόπωρο, αν πάνε λίγο πίσω όπως προαναγγέλλεται, θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων Περιφερειακών Αρχών. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει ο συνδυασμός των δύο γεγονότων.

Ν.Μ.

 

Βοήθεια από τη Νέα Υόρκη!

Τις θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Μυτιληνιών Νέας Υόρκης για την οικονομική του συνδρομή σε 12 άπορες σεισμοπαθείς οικογένειες του Δήμου Λέσβου εκφράζει η Δημοτική Αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου επικοινώνησαν με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συνδράμουν οικονομικά 12 άπορες οικογένειες σεισμοπαθών με 500 ευρώ για καθεμία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί του Οργανισμού, μετά από κοινωνική έρευνα, παρέδωσαν λίστα με 12 άπορες οικογένειες στις οποίες τα μέλη του Συλλόγου θα παραδώσουν το εν λόγω βοήθημα.

«Άλλη μια πράξη του Συλλόγου Μυτιληνιών Νέας Υόρκης που αποδεικνύει πως η πατρίδα της καρδιάς τους ήταν, είναι και θα είναι η Λέσβος μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς», σχολίασε η Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λέσβου.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey