FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Πόσες προγραμματικές συμβάσεις έχουν κάνει;

Το ποιος έχει περισσότερο ή λιγότερο δίκιο, για τους λόγους που έχουμε φτάσει πλέον να καταγράφουμε χωρίς περιστροφές τη συγκρουσιακή σχέση του δημάρχου με την περιφερειάρχη, έχει μικρή αξία να σημειωθεί. Το πόσο αδικούν όμως τους ίδιους τους εαυτούς τους με αυτή τους τη στάση και κυρίως τον τόπο που υποτίθεται έχουν χρέος να υπηρετούν, είναι δεδομένο ότι θα τους χρεωθεί και θα το κουβαλάνε αμφότεροι όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης. Εξάλλου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να αποδειχθεί η ανύπαρκτη ή ελάχιστη «συνεργασία» των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης για δράσεις για τον τόπο. Φαίνεται από τον αριθμό των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ως σήμερα, μεταξύ δήμου και περιφέρειας… Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να σημειωθεί, ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που έπεσαν (και μαζεμένα) στη Λέσβο από το 2015 και τα οποία από ένα σημείο και μετά αποτελούν πεδίο τριβής και αντιπαραθέσεων μεταξύ  Καλογήρου και  Γαληνού, η λύση τους δεν είναι στην αρμοδιότητά τους. Αλλά παρ΄ όλα αυτά, είναι η μοναδική αφορμή της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και κατ΄ επέκταση με την κυβέρνηση! Το «Σάρλιτζα», το Κολυμβητήριο ή ο «Καλλικράτης» που πάνε (ή δεν πάνε καθόλου) στον αυτόματο, δεν προκαλεί την οργή ούτε του δημάρχου, ούτε της περιφερειάρχη κατά κανενός!

Μ.ΟΡΦ

 

Τέλος οι τζάμπα σακούλες

Επί πληρωμή θα γίνεται η διάθεση της πλαστικής σακούλας για τους καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου 2018. Για κάθε σακούλα θεσπίζεται ένα ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, μια ρύθμιση που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τον Αύγουστο, προβλέπει επιβολή τέλους ύψους 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1.1.2019. Το τέλος θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Από το τέλος εξαιρούνται οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Σ.Σ.

 

183 μετακινήθηκαν για Αθήνα

Σε διάφορες δομές φιλοξενίας της Αττικής, χτες το πρωί με πούλμαν, οι 183 πρόσφυγες, που έφτασαν από Χίο και Λέσβο στο λιμάνι του Πειραιά με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Σάμος". Στο πλοίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες από τη Χίο και 157 από τη Μυτιλήνη.

Πάντως οι συνθήκες διαβίωσης στις εγκαταστάσεις των νησιών επιδεινώνονται καθημερινά, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις από την Τουρκία. Ενδεικτικά, την Τρίτη έφθασαν 213 άτομα.

Στο μεταξύ επισημαίνεται από το Μαξίμου ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας (σ.σ. μόνο όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι μπορούν να μετακινηθούν). Συγκεκριμένα, από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς» επισημαίνεται.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου στα νησιά έχουν φτάσει 7.349 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, οι οποίοι προστέθηκαν σε όσους παραμένουν στα νησιά για μήνες.

Αν.Παζ.

 

 Ξύπνησαν από το λήθαργο τους!

Ενα «παράθυρο» από την Τουρκία για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να καταρρίπτεται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πρόκειται για ένα αίτημα που η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτό.Αλλά όπως είπε, «είναι πολύ πιθανόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να άνοιξε ένα παράθυρο στο αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους, χωρίς να χάνονται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και αν πάρουν άσυλο να μείνουν Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία». Μοιάζει σαν να ξύπνησε από λήθαργο ο κ. Μουζάλας και λέει αυτά που έπρεπε να έχει φροντίσει να πείσει τους συνομιλητές του να δρομολογηθούν εδώ και μήνες, γιατί αυτή ήταν η δουλειά του. Αυτά που ακούγονται τώρα λογικά είχε αρνηθεί να τα θέσει σε συζήτηση ο υπουργός στις παραινέσεις φορέων και οργανώσεων να βρεθεί εναλλακτικός δρόμος για να μη συνωστίζονται επί μήνες πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα των νησιών αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις για το άσυλο.

Ξύπνησαν από το λήθαργο τους! (2)

 Επρεπε η κατάσταση να φθάσει στο απροχώρητο και να ξεσηκωθούν ακόμη και οι φιλικά διακείμενοι στην κυβέρνηση, για να δεήσουν οι αρμόδιοι να πουν τα αυτονόητα, που πεισματικά και εμμονικά αρνούνταν τόσο καιρό. Ξαφνικά ανακάλυψαν και την πιθανότητα σύμπτηξης των διαδικασιών ασύλου , όταν όλοι ανεξαιρέτως σημείωναν ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρα και μπλοκάρει την όλη υπόθεση. Ας είναι όμως , έστω και τώρα ας φροντίσει ο κ. Μουζάλας και οι άλλοι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες να τρέξουν τις διαδικασίες και να μη μείνουν στις διαπιστώσεις απ΄τις οποίες έχουμε ...χορτάσει. Ας φροντίσει επίσης ο υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μη τις φορτώνει σε άλλους , όπως εν προκειμένου στους δημάρχους, οι οποίοι βλέποντας την αδράνεια των αρμοδίων, όταν ο τόπος τους καίγεται, αντέδρασαν και απ΄ότι φαίνεται η αντίδραση αυτή και των τοπικών κοινωνιών έφερε αποτέλεσμα, ανάγκασε την κυβέρνηση επιτέλους να ασχοληθεί με το θέμα και να πάρει αποφάσεις. Ελπίζουμε μόνο οι αποφάσεις αυτές να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης άμεσα, γιατί άλλος χρόνος ανοχής δεν υπάρχει!

Μα.Μ.     

 

Μήπως έβαλε το χεράκι της και η Κάπα Research;

Είναι σαφές πως ο δήμαρχος για να ξεσπαθώσει κατά της περιφερειάρχη χθες με αφορμή τις αποστάσεις που φέρεται να κράτησε εκείνη σε δηλώσεις της αναφορικά με τις τελευταίες κινητοποιήσεις γύρω από το προσφυγικό, είχε πολλά μαζεμένα μέσα του. Ωστόσο δεν αποκλείεται η έκρηξή του να διοχετεύτηκε ευθέως στον Τύπο, λόγω και της πρόσφατης δημοσκόπησης της Κάπα Research για το Βόρειο Αιγαίο, που στοιχεία της είδαν το φως της δημοσιότητας. Η οποία σε γενικές γραμμές έδειχνε πως οι πολίτες προβληματίζονται σε ποσοστό άνω του 70% από το προσφυγικό και ειδικότερα (ίσως και συναρτήσει αυτού) η αρνητική γνώμη της τοπικής κοινωνίας, αποτυπώθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προς το πρόσωπο του Σπύρου Γαληνού και όχι σε εκείνο της Χριστιάνας Καλογήρου. Εξού λοιπόν και η έκρηξη του δημάρχου, που υποστήριξε χθες μέσες άκρες, πως εκείνος κρίνεται (θετικά ή αρνητικά) για πρωτοβουλίες που πήρε και συνεχίζει να παίρνει και η περιφερειάρχης έμεινε «ατσαλάκωτη», παρακολουθώντας πιο διακριτικά τα πράγματα.

Μ.ΟΡΦ

 

Όλοι εναντίον όλων;

Το προσφυγικό σε μια από τις χειρότερες στιγμές του στη Λέσβο, αλλά και η συγκυρία δεν βοηθά. Από τη μια μία κυβέρνηση που συνεννοείται κατόπιν εορτής, από την άλλη εν βρασμώ οι κάτοικοι της Λέσβου. Και δεν είναι μόνο αυτό: η ευλογιά, ο ΦΠΑ, ο σεισμός του καλοκαιριού, η κρίση που βαθαίνει δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις, ακόμα και μεταξύ ομάδων ή φορέων που έως σήμερα συμβάδιζαν. Ενδεικτικό ήταν το προ εβδομάδων ξέσπασμα μεταξύ της Εργατικής Λέσχης και της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Καιρός για συναινέσεις και όχι για αντεγκλήσεις, γιατί στο τέλος θ’ αναγνωρίζουμε μόνο εχθρούς.

Αν.Παζ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top