FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Αγνωστες οι βουλές της κυβέρνησης!

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

 Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

 Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό για το ίδιο θέμα και όχι προφανώς για το νησιωτικό ΦΠΑ που διέρρευσε, ως συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης των τεσσάρων βουλευτών με τον κ. Τσακαλώτο. Αυτά σημειώνει δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου , χωρίς  περαιτέρω  αναφορές για τις αποφάσεις που προέκυψαν από τις συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο υψηλότατο επίπεδο και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Επειδή όμως οι αποφάσεις και για το προσφυγικό και για το ΦΠΑ μας καίει εδώ στα νησιά θα θέλαμε να μάθουμε αρμοδίως και επισήμως ποιές είναι τελικά οι βουλές της κυβέρνησης για τα δυο αυτά ζητήματα που είναι κάτι περισσότερο από μείζονα για τα νησιά μας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι απ΄αυτές τις συσκέψεις  θα βγούν καλές ειδήσεις , γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, όσο κι αν ...χρυσωθούν!

Μα.Μ.

 

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων σε δράση...

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων σκοπεύει στο αμέσως επόμενο διάστημα να ασκήσει αγωγές για τις ενεργές αστικές αξιώσεις του κατά κατηγορουμένων εμπλεκομένων με τη Συνεταιριστική Τράπεζα (8 μέλη της τέως διοίκησης της Τράπεζας, 2 υπηρεσιακά στελέχη και 2 δανειολήπτες) και καλεί όλους τους μεριδιούχους να επικοινωνήσουν άμεσα με το σύλλογο προκειμένου να στείλουν τα στοιχεία τους καθώς και τον αριθμό των μεριδίων που κατέχουν (μπορούν να ζητήσουν βεβαίωση από τη Συνεταιριστική Τράπεζα). Ο σύλλογος φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στην υπόθεση και να αναλαμβάνει δράση υπερασπιζόμενος του μετόχους της τράπεζας και παρεμβαίνοντας με κάθε τρόπο για τις αξιώσεις κατά των κατηγορουμένων.

Α.Ω.

 

Ο Πάνος Πίτσιος για το «δέντρο» της Σαπφούς

Μια φορά δεν ασχολήθηκε ο Πάνος Πίτσιος με τα Χριστούγεννα και μας προέκυψε το φοβερό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Σαπφούς, που από την περασμένη Παρασκευή συγκεντρώνει τα επικριτικά σχόλια μεγάλης μερίδας κατοίκων της Μυτιλήνης.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης, δέχθηκε δεκάδες τηλέφωνα μέσα στο σαββατοκύριακο από πολίτες που του γκρίνιαζαν για το δέντρο-πύραυλο και αναγκάστηκε με τοποθέτησή του να ξεκαθαρίσει πως δεν είχε καμία εμπλοκή στο όλο θέμα! «Έχω τονίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι προσωπικά δεν επρόκειτο να ξαναεμπλακώ σε όλη την οργανωτική δομή, διότι πολύ απλά δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με την κάθε λεπτομέρεια και διότι, όπως προείπα, είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης. Στο πνεύμα αυτό ορίστηκε και η Επιτροπή του "Χριστούγεννα 2017 - 18: Η Μυτιλήνη ... στα γιορτινά της", στην οποία πέραν όλων των άλλων υπήρχαν και εξειδικευμένα πρόσωπα στη διακόσμηση των διαφόρων χώρων. Προφανώς η Επιτροπή αυτή ουδέποτε εκλήθη να συντονίσει και να λάβει αποφάσεις», γράφει ο κ. Πίτσιος πετώντας το «καρφί» του προς τη δημοτική αρχή στο τέλος: «Αναφορικά με το δέντρο, αν και περί αισθητικής μπορεί να υπάρχουν πολλές απόψεις, προσωπικά το θεωρώ το λιγότερο αταίριαστο με το όλο περιβάλλον. Αν τα χρήματα που διαβάζω ότι δαπανήθηκαν, τα διαχειριζόταν η ορισθείσα επιτροπή των Χριστουγέννων, πιστεύω θα έκανε θαύματα. Ο υπόλοιπος στολισμός των κεντρικών δρόμων της πόλης, αν και πάλι δεν ερωτήθηκε ούτε η Κοινότητα, ούτε η Επιτροπή, πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικός, τηρουμένων των αναλογιών (και εν πάσει περιπτώσει ωραιότερος και πιο πλούσιος από όλες τις άλλες χρονιές). Πιστεύω στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν οι συντονιστικές επιτροπές εθελοντών»!

Α.Ω.

 

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα του μικρού Άγγελου 

Τα Χριστούγεννα είναι  η καλύτερη εποχή  για τα παιδιά που κάθε χρόνο τα περιμένουν πως και πως για να ζήσουν την μαγεία τους. Ο Άγγελος που νοσηλεύεται από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα στο Ογκολογικό του Παίδων θα περάσει τα πρώτα του Χριστούγεννα, μακριά από φίλους και συγγενείς. Το τραγικό στην ιστορία είναι πως ο μικρός δεν έχει τους τελευταίους μήνες ούτε τον πατέρα του κοντά, αφού μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση, παραμένοντας τους τελευταίους 5 μήνες κλινήρης στο Ιπποκράτειο. Μέσα σε όλα αυτά, η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει και την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το μοναδικό έσοδο των τελευταίων μηνών τα επιδόματα ανεργίας των δυο γονέων  τελείωσαν, και η μοναδική πηγή πλέον είναι η βοήθεια από συγγενείς και κάποιους φίλους. Οι γονείς του Άγγελου παρά την ψυχολογική και οικονομική κατάρρευση προσπαθούν και παλεύουν καθημερινά για να μείνουν όρθιοι και να στηρίξουν τον γιό τους. Αυτές τις Άγιες ημέρες που έρχονται, ο Άγγελος έχει  πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από αγάπη και φροντίδα. Έχει ανάγκη να νιώσει πως δεν είναι μόνος και πως όλοι εμείς εδώ πίσω στο νησί, νοιαζόμαστε και τον περιμένουμε να γυρίσει γερός και δυνατός, ευχόμενοι αυτά να είναι τα  πρώτα και τα τελευταία του Χριστούγεννα μακριά από τους φίλους του. Ας κάνουμε φέτος μια μεγάλη αγκαλιά για τον μικρό Άγγελο στηρίζοντας την οικογένεια του.  Φέτος τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο ζωής στον εαυτό μας…

Α.Ω.

 

Δε μας νοιάζει καθόλου τι λένε… 

Τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στενάζουν μέσα στο κρύο και κάτω από άθλιες συνθήκες στη Μόρια, συνεχίζεται να διεξάγεται αυτός ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Ο πρώτος, (που μεταξύ άλλων, με φοβερή κυνικότητα, εκτίμησε πως είναι πιθανό να έχουμε ξανά νεκρούς στο χοτ σποτ το χειμώνα), συνεχίζει να στέλνει μέσα στον Δεκέμβρη(!) οικίσκους χωρίς να ενημερώνει κανέναν από τις τοπικές αρχές και ο δεύτερος, πραγματοποιεί συνεχή «μπλοκαρίσματα» στα καράβια που φέρνουν κοντέινερς. Αυτό όμως που δεν έχουν καταλάβει απ΄ ότι φαίνεται αμφότεροι, είναι ότι εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, ελάχιστους αν όχι κανέναν, ενδιαφέρει το αφήγημά τους για το «ποιος φταίει». Θα ήταν λοιπόν πολύ χρησιμότερο, οι εκατέρωθεν επιστολές και δηλώσεις τους, να περιορίζονταν σε κάποια τηλέφωνα ουσιαστικής επικοινωνίας για τις επόμενες κινήσεις. Να ξέρει δηλαδή η τοπική κοινωνία το που πάνε οι οικίσκοι (και για ποια χρήση) και να ξέρουν και οι τοπικές αρχές για τις ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης. Τα παιχνίδια εντυπώσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή, συμβάλλουν μόνο σε έναν σκοπό: στην ενίσχυση (μέχρι και νομιμοποίηση) των ακροδεξιών φωνών.

Μ.ΟΡΦ

 

Ναι μεν… (1)

Στην απάντησή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Δημοτική Αρχή, μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Οι απαράδεκτες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι αποτέλεσμα της αδράνειας του Υπουργείου αλλά και του ίδιου του Υπουργού τον οποίο έχουμε προειδοποιήσει μέσω επιστολών από τις αρχές του καλοκαιριού. Στην κατανομή των ευθυνών ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμαρχος Λέσβου και ο λαός της Λέσβου βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων μόνοι μας, γι’ αυτό το υπ’ ευθύνη μας Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ λειτουργεί υποδειγματικά, γι’ αυτό φτάσαμε στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό Επίπεδο προτείνοντας λύσεις, γι’ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε για το συμφέρον του τόπου μας.»

… αλλά (2)

Το ότι η δημοτική Αρχή επισημαίνει τις ευθύνες του υπουργού και μάλιστα λίγες μέρες μετά τις απίστευτες δηλώσεις του τελευταίου ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε» είναι απόλυτα θεμιτό. Όπως και κάθε έγγραφή διαμαρτυρία του. Επίσης έχει καταστεί σαφές ότι ο κ. Μουζάλας έχει πολύ καιρό να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο, αλλά και ειδικότερα να ενημερώσει για το πόσους οικίσκους περιμένουμε, αλλά και ότι αυτοί θα εγκατασταθούν στη Μόρια- ώστε να μην υπάρχει και αναστάτωση, αλλά και φημολογία για δημιουργία νέου καταυλισμού. Ωστόσο, επειδή και ο ίδιος ο δήμαρχος γνωρίζει καλά τις άθλιες συνθήκες της Μόριας, εντός και εκτός καταυλισμού, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οικίσκοι είναι απαραίτητοι όσο ποτέ. Και βέβαια έφτασαν με καθυστέρηση. Μήπως την κακή συνεννόηση και ανεξήγητη μέχρι παρεξηγήσεως στάση του κ. Μουζάλα, να μην «πληρώσουν» με το «μπλόκο» στα κοντέινερ οι πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν κάθε νύχτα;

Αν.Παζ.

 

Βρήκαν τους φταίχτες!

Ακατανόητη η συμπεριφορά ανδρών της αστυνομίας κατά τη φύλαξη του Κέντρου της Μόριας, την περασμένη Κυριακή με τη βραδινή βάρδια να ξεφεύγει. Ακόμα και το περπάτημα εξωτερικά του κέντρου έγινε με πολλές παρατηρήσεις από την Αστυνομία, ώστε να μη βγουν φωτογραφίες.

Είναι σαφές ότι οι αστυνομικοί εκτελούσαν οδηγίες, ώστε να μη βγει καμία φωτογραφία από το Κέντρο της Μόριας. Αλλά αυτό έγινε κατόπιν εορτής: ολόκληρο συνεργείο με κάμερες του βρετανικού BBC και της Telegraph, η γαλλική Liberation και το πρακτορείο Reuters, όπως και το γερμανικό Spiegel έχουν μεταδώσει σε όλη την υφήλιο αυτό που συμβαίνει στο Κέντρο της Μόριας, πολύ απλά, μπαίνοντας τις προηγούμενες εβδομάδες μέσα από τις τρύπες του καταυλισμού!

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιχειρήσαμε εμείς που αφενός δεν έχουμε ακόμα πάρει άδεια (ένα χρόνο μετά την υποβολή του αιτήματος για είσοδο στο Κέντρο) και που αφετέρου εργαζόμαστε σε απόσταση πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο από τον καταυλισμό.

Αυτό όμως που ήταν ακατανόητο ακόμα και από τη διοίκηση του Κέντρου ήταν η στάση  αστυνομικού, που βασιλικότερος του βασιλέως προσπάθησε να κατηγορήσει την υπογράφουσα ως «συνυπεύθυνη» και «συνεργό» σε παράνομη πράξη, γιατί βρίσκονταν δίπλα σε ξένο φωτογράφο που απαθανάτιζε το Κέντρο! Μια κατηγορία που έκανε έναν δικηγόρο χαριτολογώντας να αποκαλεί… «τοπική δικονομία»!

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο αστυνομικός δεν ήταν ντόπιος ούτε γνώριζε τη Μυτιλήνη, ήταν όμως ένθερμος και… ακατανόητος!

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top