Δηκτικά

12/10/2017 - 11:15

Θα ήταν λάθος και αποφεύχθηκε

Τελικά δεν κηρύχθηκε το νησί σε έκτακτη ανάγκη λόγω της ευλογιάς, όπως ήταν στις προθέσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ύστερα από την προχθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας με θέμα την αντιμετώπιση της ζωονόσου, γιατί επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και γιατί οι επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου και όχι μόνο από μια τέτοια κίνηση θα ήταν «ολέθριες». Μάλιστα, πολλοί γνώστες του θέματος χαρακτήρισαν μεγάλο λάθος το ενδεχόμενο κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με άμεση συνέπεια τη δυσφήμιση όλων των κτηνοτροφικών προϊόντων -τυροκομικών και κρέατος-, προϊόντων επώνυμων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις όχι μόνο στους παραγωγούς, αλλά συνολικά στην οικονομική ζωή του τόπου, ενώ προϊόντα που ήταν έτοιμα για εξαγωγή, κυρίως φέτα και άλλα τυριά, θα παρέμειναν αναγκαστικά στις τυροκομικές μονάδες για όσο διάστημα θα κρατούσε η έκτακτη ανάγκη, με ό,τι αυτό θα σήμανε για την τύχη τους και για το επόμενο διάστημα.

Η δυσφήμιση θα ήταν δεδομένη για τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού μας και όσοι έχουν λόγο σ’ αυτήν την υπόθεση και για ολόκληρη τη χώρα μόνο αυτό δεν θέλουν. Και αυτός ήταν ο ισχυρός λόγος για να μη γίνει αποδεκτό το αίτημα της Κτηνιατρικής προς το αρμόδιο υπουργείο για την έκτακτη ανάγκη, πολύ περισσότερο που οι εκτροφές που έχουν πληγεί είναι περιορισμένες και τα μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση μπορεί να αντιμετωπίσουν τη ζωονόσο. Αρκεί βέβαια και η αρμόδια υπηρεσία να κάνει συστηματικά και με συνέπεια τη δουλειά της, ξεπερνώντας παθογένειες που την ταλανίζουν εδώ και καιρό και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της με υπευθυνότητα, ώστε η ευλογιά να μην αποτελέσει απειλή για το ζωικό κεφάλαιο του νησιού και συνολικά για τον κτηνοτροφικό κλάδο που έχει μια τέτοια συμβολή στην οικονομία του νησιού μας.

Σε τελική ανάλυση, θα μάθουμε να ζούμε και με τις ζωονόσους χωρίς κινήσεις πανικού, αλλά με συνέπεια στα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν και κρίνονται αναγκαία για να αντιμετωπίσουν μια πράγματι δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει όμως και η Κτηνιατρική να έρθει στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει δράση. Όπως και η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, δεδομένου ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι μια νευραλγική υπηρεσία που θέλει και στήριξη και ενίσχυση για να παίξει τον ρόλο της και να κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της!

Μα.Μ.

 

Δράσεις πρόληψης καρκίνου του μαστού

Ο μήνας Οκτώβριος, έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι μια στις 8 με 10 γυναίκες εμφανίζει τη νόσο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται ετησίως περίπου σε 4.000 τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, πρόκειται για μια νόσο που, αν διαγνωστεί εγκαίρως, χαρακτηρίζεται από πιθανότητα ίασης που ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Ως Δήμος Λέσβου σε συνέχεια των προσπαθειών ευαισθητοποίησης επί του θέματος και με αφορμή την καθιέρωση του Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, συμμετέχει με μια σειρά δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της πρόληψης: παρέχει τη δυνατότητα για τις ωφελούμενες του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Λέσβου, ηλικίας 40-69 χρόνων (κατά προτεραιότητα) ενός πλήρους ελέγχου μαστού ο οποίος περιλαμβάνει: δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, εξέταση μαστών- ψηλάφηση και υπέρηχο. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλέφωνο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, 22510-27501 εσωτ. 2 στην κοινωνική μας λειτουργό κα Βούρου Μαρία από σήμερα  μέχρι και την Παρασκευή 13 Οκτώβρη 2017.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, δήλωσε σχετικά: «Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εκφράζουμε δημόσια τα ευχαριστώ μας, στους υποστηρικτές των δράσεων πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιούμε μέσω του Κοινωνικού μας Ιατρείου:

Στο Ακτινολογικό Ιατρείο- Εργαστήριο του κ. Αμπατζή Πολύδωρου, για την χορηγία της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας και στον κ. Μιχάλη Μαυρουδή Ειδικό Μαστολόγο Αναπληρωτή Διευθυντή του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για την πολύτιμη στήριξη της δράσης μας αυτής».

Α.Ω

 

Δεν έχει πιο κάτω (1)

Ας μας συγχωρήσουν οι περισσότεροι εκ των ανησυχούντων πολιτών του… θεωρείου των δημοτικών συμβουλίων (που μας εγκαλούν) για το ότι δεν αναδείξαμε σαν εφημερίδα «πολύ ζεστά» τους προβληματισμούς τους και την απαίτησή τους να τοποθετηθούν σε ικανοποιητικό χρόνο στο σώμα, για το προσφυγικό κατά την τελευταία συνεδρίαση. Κατά διαβολική σύμπτωση όμως, είναι οι ίδιοι οι ανησυχούντες αυτοί πολίτες οι οποίοι τον περασμένο Απρίλη, ξεσήκωναν την κοινωνία, με τις (δήθεν) αποκαλύψεις τους περί ύπαρξης «κρυφού σχεδίου ενσωμάτωσης προσφύγων» εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα «Urban» που επρόκειτο ο δήμος Λέσβου να συμμετέχει ως εταίρος και σε μία αντίστοιχη με την προχθεσινή «επεισοδιακή» συνεδρίαση (παρουσία των ίδιων ανησυχούντων) αντί για πρόγραμμα «εξισλαμοποίησης» της Λέσβου -όπως το παρουσίαζαν και μερικοί εκ των δημοτικών συμβούλων έδειξαν να το… ασπάζονται- μας προέκυψε πρόγραμμα που εξασφάλιζε την ταχύτερη μετακίνηση προσφύγων-μεταναστών από τη Λέσβο, στον δεύτερο εταίρο, δήμο Πειραιά. Οι ανησυχούντες αυτοί πολίτες (μαζί με κάποια ανεξαρτητοποιημένα μέλη της δημοτικής αρχής) που ενοχλούνται όταν διαπιστώνεται εκ μέρους μας ότι έχουν και «προσωπικά» με το δήμαρχο, γιατί (για λόγους που εκείνοι και ο δήμαρχος ξέρουν) είναι γνωστό ότι έπαψαν την πρότερη συνεργασία τους ή δεν ευδοκίμησε η προοπτική συνεργασίας τους, ήταν ατυχώς ίσως και εξ αυτών που κατά καιρούς ανακάλυπταν σχεδιασμούς νέων hot spots. Μία στα Πάμφιλα και μία στους Λάμπου Μύλους, που διαψεύδονταν (πάλι) πανηγυρικά, δίνοντας το δικαίωμα και στον οποιονδήποτε παρακολουθεί έστω και επιδερμικά τα τεκταινόμενα, να είναι προκατειλημμένος για την αξιοπιστία των όσων κατά καιρούς λέγουν. Αλλά και σε ακραίους, να βρίσκουν εύφορο έδαφος να ριζώσουν.

Δεν έχει πιο κάτω (2)

Σκοπός αυτής της παρέμβασης βέβαια, δεν είναι να μειώσει την αξία των επιχειρημάτων των εν λόγω, ούτε να υποβαθμίσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν γύρω από το προσφυγικό. Το ζήτημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό για να μην εστιάζει κανείς (ξανά και ξανά) στην αναιμική παρουσία της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό ή στην (καλύτερη) στην καθαρά κομματική της εκπροσώπηση, πάντα στα του προσφυγικού και να συζητάμε σήμερα για το αν οι πολίτες έπρεπε να μιλήσουν πολύ ή λίγο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιχνίδια εντυπώσεων στο διαδίκτυο, στον Τύπο (και στον «Τύπο»), σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και στα δημοτικά συμβούλια γύρω από το προσφυγικό, είναι αυτά που ευθύνονται κύρια για το γεγονός πως δεν προκύπτει ποτέ αποσυμφόρηση των κέντρων των μεταναστών. Η άποψη του «Ε» λοιπόν ήταν και είναι πως σε μία συνεδρίαση που αφορά στο προσφυγικό μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τα ερωτήματα που έπρεπε να τεθούν και να απαιτηθούν επιτέλους απαντήσεις, ήταν αυτά που αναδεικνύονται και σταθερά μέσα από τις σελίδες μας: ποιες και πόσες είναι οι δωρεές που έχει λάβει ο δήμος στη διάρκεια του προσφυγικού, ποιες χρηματοδοτήσεις έλαβε για τη διαχείριση του προσφυγικού, ποιες ήταν οι σχέσεις του δήμου με τις ΜΚΟ, πως εκτελέστηκαν οι συμβάσεις της ΔΕΔΑΠΑΛ για δράσεις στο προσφυγικό, με πόσα χρήματα έχει επιβαρυνθεί ο δήμος για τις έκτακτες ανάγκες του προσφυγικού (και πως θα τα πάρει πίσω γιατί μιλάμε και για ανταποδοτικά) και για να φτάσουμε και στο ουσιώδες, γιατί ποτέ δεν συγκροτήθηκε μία διαπαραταξιακή επιτροπή για να καταπιάνεται με ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Και μια και αναφέραμε πρωτύτερα το πρόγραμμα «Urban», τι γίνεται και με αυτό; Το ξέχασαν και οι ανησυχούντες που το έκαναν πριν μήνες «σημαία»; Αφού σε αυτή τη συνεδρίαση, δεν απαιτήθηκαν ξανά αυτές οι απαντήσεις, αλλά μείναμε να παρακολουθούμε μία εκ του θεωρείου κριτική για την «διαχείριση του προσφυγικού», (για την οποία είναι και αναρμόδια η δημοτική αρχή!) και μία απαίτηση εκ μέρους κάποιων εκλεγμένων εκπροσώπων μας, δημοτικών συμβούλων, για… κλείσιμο του Καρά Τεπέ, χωρίς να προκύπτει εν τω μεταξύ από πουθενά… προοπτική αποσυμφόρησης, ας μας συγχωρήσουν όλοι. Επιμένουμε να το θεωρούμε κατάντια αυτό που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο και επικίνδυνους όσους κάνουν μικροπολιτική ή όσους απλά παίζουν για τις εντυπώσεις με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ψάχνοντας εναγωνίως και ρόλο να διαδραματίσουν.

Μ.ΟΡΦ

 

Στην ΕΡα Καλαμάτας, ο Ηλίας Μαραβάς

Από τους πιο δραστήριους ρεπόρτερ της Λέσβου, ο συνάδελφος δημοσιογράφος, Ηλίας Μαραβάς από την περασμένη Δευτέρα εκπέμπει πλέον στην ΕΡα Καλαμάτας. Επέστρεψε στη γενετειρά του μετά την πολύχρονη παρουσία του στα δημοσιογραφικά πράγματα του νησιού μας.

Αν και Καλαματιανός γύρισε όλη τη Λέσβο αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα για τον τόπο, ενώ ασκούσε δημοσιογραφία «από τα κάτω», δίνοντας φωνή σε όσους δεν είχαν. Παράλληλα ξεχώρισε για το εκτενές ρεπορτάζ του στο προσφυγικό, πριν καλά- καλά ενταθεί, μιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Κι εδώ στο «Ε» συνεργάστηκε για αρκετό διάστημα, ανάμεσα στο «μαύρο» και το «άσπρο» της ΕΡΤ, την επαναλειτουργία της ΕΡα Αιγαίου για την οποία αγωνίστηκε.

Του ευχόμαστε να διαπρέψει και στον τόπο του.

«Ε»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey