Δηκτικά

11/07/2017 - 13:00

Για το χωροταξικό

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατέγραψε την πρώτη του επίσημη «κρούση» προς την κυβέρνηση για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Ζητώντας -βάσει του σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου- πέντε νέους δήμους και ζητώντας εξηγήσεις για το πότε η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά πάντα με το «χωροταξικό». Και έχει την σημασία της αυτή η «κρούση», γιατί γίνεται σε μία περίοδο που το «χωροταξικό» …έπεσε από την επικαιρότητα και ανασύρθηκε από τον άνθρωπο που κατηγορήθηκε (δικαίως ή αδίκως) πως κρατούσε σκόπιμα… «χαμηλά» το θέμα. Η απάντηση τώρα που έλαβε από τον υπουργό, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην διάσπαση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Και κατά πως φαίνεται, ο «Καλλικράτης» θα μας απασχολήσει ξανά πολύ έντονα κατά τον Οκτώβριο, όταν το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» έρθει για συζήτηση και απόφαση στη Βουλή…

Μ.ΟΡΦ

 

Αποθήκη ρουχισμού

Είναι γνωστό ότι στον χώρο υποδοχής κάθε είδους υλικών που προσφέρονται για τους σεισμόπληκτους υπάρχει μεγάλη ποσότητα ειδών ρουχισμού. Ειδικά για τα ρούχα όσοι έχουν ανάγκη επισκέπτονται τον χώρο και διαλέγουν ό,τι τους χρειάζεται και ό,τι ταιριάζει με το σωματότυπό τους. Απ’ την ομάδα διαχείρισης του χώρου υποδοχής ανακοινώνεται ότι από τώρα και στο εξής οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τον επισκέπτονται μόνο πρωινές ώρες από τις 8.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.

Αν.Παζ.

 

Πάει Δωδεκάνησα το «Πελαγίτης»

Το «Πελαγίτης» της «Αειναύτης Ν.Ε.» ναύλωσε η «Blue Star Ferries» προκειμένου να αντικαταστήσει το «Med Star», που στις 15 Ιουνίου κάηκε από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο πάει κάθε Τετάρτη στην γραμμή Πειραιάς - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος. Κι αν χρειαστεί θα κάνει κι άλλα δρομολόγια στην ίδια γραμμή. Μένει να δούμε αν το πλοίο θα περιορίσει τα δρομολόγια του στο Βόρειο Αιγαίο ή όχι. Θυμίζουμε ότι φέτος στο Βόρειο Αιγαίο δραστηριοποιούνται και άλλα οχηματαγωγά πλοία, όπως το «Νέαρχος».

Ν.Μ.

 

Νέος καύσωνας

Ο νέος καύσωνας είναι ήδη εδώ. Ο Δήμος Λέσβου αυτή την φορά δεν προχώρησε σε ανακοίνωση των χώρων στους οποίους οι δημότες μπορούν να δροσιστούν. Ο λόγος είναι ότι στον προηγούμενο καύσωνα δεν υπήρξε προσέλευση κι αυτό κατά την εκτίμηση του Δήμου, είναι πως δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίγουν χώροι όπου οι πολίτες θα μπορούν να δροσιστούν. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις διευκρινίσεις του Δήμου, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ν.Μ.

 

Ο Θεοδωράκης για τη Μόρια

Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα χθεσινά γεγονότα της Μόριας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, να δηλώνει: «Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες για τη Μόρια. Πρέπει να δώσουμε λύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους, ειδικά στις οικογένειες. Τους τα λέμε μήνες…».

Α.Ω.

 

Ενδιαφέρον πρόγραμμα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης είναι η διάσωση των μη βελτιωμένων ποικιλιών αγροτικών προϊόντων. Το σημαντικότερο στοιχείο αυτού του προγράμματος είναι ότι δεν στοχεύει στη βελτίωση των ποικιλιών, αλλά στη διατήρησή τους, σε μια προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Κατά την άποψή μας, στο πρόγραμμα θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και άλλες ποικιλίες τοπικών προϊόντων όπως είναι το κεράσι της Αγιάσου. Έστω και έτσι, γίνεται μια καλή αρχή όμως. Ας ελπίσουμε μετά το 2020 να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τέτοιες δράσεις.

Ν.Μ.

 

Η επιβράβευση των κόπων, αξίζει τη χαρά

Έστω και καθυστερημένα, έναντι των συνυποψηφίων τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, χθες δόθηκαν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες από την σεισμόπληκτη Λέσβο, με τους μαθητές και τους γονείς να παίρνουν μια πρώτη καλή εικόνα της προσπάθειας τους αναμένοντας και τις βάσεις για να διαπιστώσουν επακριβώς αν πέτυχαν τους πρώτους στόχους τους ή αν θα κάνουν άλλες επιλογές. Η χαρά των υποψηφίων που φαίνεται ότι είναι μέσα στους στόχους τους, είναι μεγάλη γιατί καλώς ή κακώς οι Πανελλήνιες έχουν συνταυτιστεί με κάτι πολύ σπουδαίο στην πορεία των αποφοίτων μετά το σχολείο, αν και οι εξελίξεις ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο! Ομολογουμένως όμως αποτελεί μια ξεχωριστή δοκιμασία για τους νέους ανθρώπους που μπορεί να ανοίξει δρόμους, αλλά δεν είναι και δεδομένη αυτή η διαδρομή, αφού μετά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, υπάρχουν αναρίθμητα εμπόδια και αδιέξοδα που δεν δικαιολογούν πλέον στο βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα, την αίγλη μιας τέτοιας επιτυχίας. Οι Πανελλήνιες ωστόσο κουβαλούν το κύρος των αδιάβλητων εξετάσεων, που αξιολογούν κατά κάποιο τρόπο και τις δυνατότητες των νέων παιδιών και εν πολλοίς τούς κατευθύνουν στην επαγγελματική καριέρα που θα ακολουθήσουν. Όσοι λοιπόν έχουν την τύχη να επιτύχουν σε κάποια σχολή -λιγότερο ή περισσότερο- της προτίμησης τους, ανοίγει μπροστά τους η προοπτική φοίτησης για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Όσοι απέτυχαν, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουν ή να προσανατολιστούν σε κάτι άλλο που ενδεχομένως να αποδειχθεί και καλύτερο, γιατί θα είναι αντικείμενο επιλογής με κριτήριο τον επαγγελματικό προσανατολισμό και όχι «επιλογή» κατ’ ανάγκη που προέκυψε από τη λίστα του μηχανογραφικού. Με αυτά τα δεδομένα, η επιτυχία ή η αποτυχία είναι σχετική και πάντως δεν είναι δεδομένη από τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.

Μα.Μ.

 

Επιμελητηριακός «Καλλικράτης»

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ξαναζεσταίνει τα σενάρια δημιουργίας Περιφερειακών Επιμελητηρίων σε αντικατάσταση των σημερινών Νομαρχιακών Επιμελητηρίων. Ωστόσο, βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους παράγοντες των Επιμελητηρίων, αποφάσισε να βάλει πολύ νερό στο κρασί του. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι δεν θα καταργηθούν τα υφιστάμενα Επιμελητήρια, απλά θα δημιουργηθούν Περιφερειακές Επιμελητηριακές Επιτροπές. Επιδιώκεται αυτές να ανοίξουν τον δρόμο των συγχωνεύσεων - συνενώσεων σε βάθος χρόνου.

Ν.Μ.

 

Από τη ΝΕΛ στον ΟΛΠ

Διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ του ΟΛΠ έχει αναλάβει η Θεοδώρα Ρήγα. Η κ. Ρήγα, στην έκθεση «Posidonia Sea Tourism Forum», παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια ύψους 294 εκατ. ευρώ που έχει ο ΟΛΠ για την επόμενη πενταετία προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του στον κερδοφόρο κλάδο κρουαζιέρας της ανατολικής Μεσογείου. Η κ. Ρήγα ήταν στέλεχος της ΝΕΛ,πριν από χρόνια όταν τον έλεγχο της εταιρείας είχε πάρει ο Απόστολος Βεντούρης. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα διευθυντικά στελέχη του ναυτιλιακού τομέα της χώρας.

Ν.Μ.

 

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ…

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δώσει τη δυνατότητα στη βάση να αναδείξει το νέο πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. εξέφρασε ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Χριστόφας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης». Αν και δεν παρέστη στο συνέδριο που έγινε στο ΣΕΦ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής εκτίμησε ότι αυτό συσπείρωσε τη συμπαράταξη. Στα ενδιαφέροντα της μίνι συνέντευξης του Παναγιώτη Χριστόφα στην «TVM», η διάψευσή του ως προς τη συζητούμενη ως πρόθεσή του να κατέλθει στις ερχόμενες εκλογές ως βουλευτής, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως θα τον ενδιέφερε μόνο η αυτοδιοίκηση, όπως το έπραξε εξάλλου και στο παρελθόν, θέτοντας υποψηφιότητα στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey