Δηκτικά

10/10/2017 - 12:17 Ενημερώθηκε 10/10/2017 - 10:20

Υποψήφιος Περιφερειάρχης ... 

Αν και απέχουμε χρονικά αρκετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά παράδοξο τρόπο φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα περισσότερο για τις περιφερειακές εκλογές αντί για τις δημοτικές. Ενδεχομένως για τις δημοτικές εκλογές στη Λέσβο να αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι τις αλλαγές στον Καλλικράτη, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και οι οποίες απ΄ ότι αφήνεται να διαρρέει από υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη, δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν και αλλαγές στο χωροταξικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Λέσβο. Στην Περιφέρεια λοιπόν πέρα από τη νυν περιφερειάρχη που κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει την επανεκλογή της και τον Σταμάτη Μαλέλη, που ήδη έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος, εδώ και καιρό κυκλοφορεί -χωρίς όμως και να υπάρχει και κάποια επίσημη δήλωση- ότι ενδιαφέρον υπάρχει για την περιφέρεια και από τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη. Και η φημολογία αυτή ενισχύεται λόγω των συχνών επισκέψεων του στο νησί και των επαφών του με διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια υποψηφιότητα.

 

... ή «Πρύτανης» στο Δυτ. Αττικής;

 Την ίδια ώρα όμως δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου («Βήμα της Κυριακής»), που επικαλούνται έγκυρες πληροφορίες, ισχυρίζονται ότι στα πλαίσια της «πανεπιστημοποίησης» των ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά- θα το αναλάβει ο πρώην πρύτανης του Μετσοβιου  Κ. Μουτζούρης. Ο οποίος φέρεται να έχει συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις και πάντα σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχει αποδεχθεί σχετική πρόταση. Να σημειωθεί εδώ, ότι πρώτη διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, όπως και κάθε νεοσύστατου πανεπιστημίου, θα είναι διορισμένη από την κυβέρνηση, το Υπ. Παιδείας. Επειδή όμως όλες αυτές οι διαρροές και οι πληροφορίες, αν πράγματι επιβεβαιωθούν, είναι λίγο-πολύ αλληλοαναιρούμενες (σ.σ γιατί είναι αρκετά δύσκολο να συμβούν και τα δυο), προφανώς ο χρόνος θα δείξει -που είναι και αρκετός- ποιές θα είναι οι βουλές του  Κ. Μουτζούρη που πάντα το όνομα του τα τελευταία χρόνια «παίζει» προεκλογικά, είτε πρόκειται για εθνικές ή για αυτοδιοικητικές εκλογές!

Μα. Μ.

 

Μαζί και το ΠΑΜΕ

Ουσιαστικά το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποκλείει, για το ΠΑΜΕ Λέσβου εκπαιδευτικών μαθητές κυρίως παιδιά λαϊκών, εργατικών οικογενειών να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο σχολείο είναι πολύ περιορισμένη.

«Κάθε εργαζόμενος , γονιός , εκπαιδευτικός , μαθητής , που βλέπουμε μέρα με τη μέρα το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση να στραγγαλίζονται από την πολιτική των κυβερνήσεων του Κεφαλαίου και της Ε.Ε, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Δεν μπορούμε να μην αγωνιστούμε ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ. Οι ΕΛΜΕ πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δυναμικά μαζί με τους μαθητές να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση στο Υπουργείο, έστω και τώρα με τροποποιήσεις να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις» καταλήγει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση.

Αν.Παζ.

  

Το πηγάδι στα Θολώνεια 

Δημοσιεύουμε σήμερα τη φωτογραφία του Χριστόφορου Σαμαρά με το πηγάδι στα Θολώνεια, η οποία για τεχνικούς λόγους δεν δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο μαζί με το κείμενο του  συνεργάτη μας Αριστείδη Κυριαζή: «Από τα Θολώνεια του γιαλού στη Γέρνα».

 

 

Μεταλλάξεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας (1)

 

Είναι φοβερό εκείνο που συμβαίνει τελευταία στον χώρο της ΝΔ, σε τοπικό επίπεδο και έχει επίκεντρο τα… έργα και ημέρες του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του Στρατή Τζιμή για το προσφυγικό, δεν μπορούμε να μην το παρατηρήσουμε σε μία πιο ευρεία κλίμακα. Το λοιπόν, παλαιά μέλη της δημοτικής αρχής, ταυτόχρονα και στελέχη της ΝΔ που όχι μόνο συνηγορούσαν το 2015 έως και το 2016 στις πρωτοβουλίες του δημάρχου στο προσφυγικό που… αντέβαιναν των θέσεων κόμματος που υποστήριζαν, σήμερα είναι οι πιο χαρακτηριστικοί επικριτές του Σπύρου Γαληνού. Στο διαδίκτυο, στο δημοτικό συμβούλιο, στα… στέκια, παντού! Όχι πως είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, αλλά για μερικούς που… υπέγραψαν κιόλας κάποιες εκ των πιο αμφιλεγόμενων αποφάσεων της δημοτικής αρχής που ήταν και στο… όριο της νομιμότητας (σ.σ. πιστέψτε μας οι ίδιοι, λένε τώρα πως είναι ας πούμε παράνομο από πάνω μέχρι κάτω το Καρά Τεπέ), αγγίζει το όριο και της… ύβρεως η μεταστροφή τους, λες και παίρνοντας απλά αποστάσεις πια, παύουν να είναι… «συνένοχοι» ,αν αυτό αισθάνονται , σε αυτό που οι ίδιοι καταγγέλλουν!

 

Μεταλλάξεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας (2)

 

Στον αντίποδα και ο δήμαρχος από τη μεριά του τελευταία, έχει φανερά έλθει πιο κοντά στη ρητορεία της ΝΔ για το προσφυγικό. Συμμετέχοντας και εκείνος ηθελημένα ή άθελα (μόνο αυτός ξέρει), σε έναν αγώνα θαρρείς που «νικητές» στα μάτια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα… βγουν αυτοί που θα σπάσουν τα… «νεοδημοκρατικόμετρα» και θα πάρουν και «συγχωροχάρτι» για την πρότερη… «ανοχή» τους στο προσφυγικό! Γιατί γράφεται αυτό; Όχι γιατί μπορεί να αφορά τον υπογράφοντα το πόσο ιδανικά μπορεί να συσπειρώνεται η ΝΔ στο δρόμο της προς την εξουσία, αλλά γιατί κάποιες καραμπινάτες περιπτώσεις εκ των προαναφερθεισών, υποτιμούν σοβαρά τη νοημοσύνη μας. Ενώ την ίδια στιγμή -πάντα σε ότι αφορά στο προσφυγικό- υποτιμούν και τη νοημοσύνη του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έχουμε διαβάσει ή ακούσει κάπου, πως είναι υπέρ της… κατάργησης των χοτ σποτς. Κάνοντάς μας -αναπόφευκτα- να συλλογιζόμαστε (ξανά και ξανά), ακόμα και στα 2017 το τι είναι τελικά αυτή η «δεξιά» της ΝΔ.

 

Μ.ΟΡΦ

 

Για τον Αχιλλέα Χιωτέλλη

Σήμερα, Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, συγκινημένοι οι συντοπίτες θα συνοδεύσουν τον Αχιλλέα Χιωτέλλη στην εξόδιο ακολουθία του από το Κοιμητήριο του Δήμου Πετρούπολης, «υπενθυμίζοντας ότι συγκαταλέγεται πλέον σε εκείνους τους επιφανείς που τίμησαν την προσωνυμία: Λέσβιος!» επισημαίνει ο Αριστείδης Κυριαζής. Ο εκ Δαφίων άξιος πρόεδρος του «Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης», «μας είχε συγκλονίσει στις 9-1-17 στην Πετρούπολη στο θεατρικό έργο "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πρόσφυγα Μικρασιάτη γέρου Ιορδάνη, που αποδείχθηκε για εκείνον προφητικός!» προσθέτει.

Αλλά και η οργάνωση της Καλλονής «Αγκαλιά», σημειώνει: «Έφυγε από τη ζωή ένας καλός φίλος, ένας πολύ αγαπητός σε όλο τον τόπο μας άνθρωπος, ο Αχιλλέας Χιωτέλλης. Ένας άοκνος άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της Λέσβου. Ένας άνθρωπος που στήριξε με μεγάλη ευαισθησία τις προσπάθειές μας στο προσφυγικό από μιας αρχής. Ακόμα και με τον θάνατό του θέλησε να κάνει καλό, ειδοποιηθήκαμε από τους οικείους του πως αντί στεφάνων θα κατατεθούν χρήματα στην Αγκαλιά. Αντίο Αχιλλέα. Καλή δύναμη στους ανθρώπους του.»

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey