Δηκτικά

01/08/2017 - 12:19

Τραυματισμοί αστυνομικών (1)

Σε συνεντεύξεις με τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου και κάποια άλλα ανώτερα αστυνομικά στελέχη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως ενημερώθηκε ότι δώδεκα αστυνομικοί υπέστησαν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τρεις έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο για να λάβουν πρώτες βοήθειες κατά τα τελευταία επεισόδια της Μόριας στις 18 Ιουλίου.

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι η αστυνόμευση διαδηλώσεων μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες και ότι τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας μερικές φορές απαιτείται να χρησιμοποιήσουν βία για να διατηρήσουν την τάξη και να προλάβουν εγκλήματα. Εντούτοις, «κατά την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει.

 

Και στον Συνήγορο (2)

Ο Οργανισμός προτρέπει επίσης το Συνήγορο του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως εθνικός μηχανισμός διερεύνησης καταγγελιών αυθαιρεσίας από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς: «Οποιοσδήποτε αξιωματικός της Αστυνομίας που θεωρείται ευλόγως ύποπτος για τη διάπραξη ποινικών ενεργειών πρέπει να διωχθεί». Είναι δεδομένο ότι η καταστολή έχει και βία προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει την τάξη, το ζητούμενο ωστόσο είναι να μην ξεπερνά τα όρια και μάλιστα αναίτια, αν και αυτό δεν είναι πάντοτε κατορθωτό όταν υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια. Αλλά εδώ έγκειται η σωστή λειτουργία των διωκτικών αρχών να μπορούν να αυτοσυγκρατούνται και να μην εκτρέπονται σε βίαιες κινήσεις που μπορούν να τους εκθέσουν, όπως και σε περιπτώσεις των πρόσφατων εκτρόπων στη Μόρια.

Α.Ω.

 

Κι άλλα «συχαρίκια»

Εκτός από το παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συγχαίρει τον μαθητή Ραφαήλ Ψυρούκη του 5ου Γ.Ε.Λ. Μυτιλήνης για την διάκρισή του τόσο σε ατομικό επίπεδο για το Χάλκινο μετάλλιο, όσο και σε ομαδικό, καθώς ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Μαθηματικών κατέκτησε την 3η θέση στην Ευρώπη και την 12η θέση παγκοσμίως επί συνόλου 111 χωρών. «Είμαστε υπερήφανοι που μαθητής από το νησί μας, είχε αυτή την διάκριση. Τού ευχόμαστε πάντα να έχει επιτυχίες και οι επιτυχίες του να εμπνεύσουν και άλλους μαθητές», καταλήγει η Ένωση.

Αν.Παζ.

 

Ανοιχτό το Κάστρο του Μολύβου!

Σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού μας, το Κάστρο Μολύβου, είναι έτοιμο προς το κοινό. Οι εργασίες σωστικών μέτρων για τις αναγκαίες επισκευές και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων που παρατηρήθηκαν στο Κάστρο, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας της 12ης Ιουνίου, ολοκληρώθηκαν, όπως μας ενημέρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Έτσι το Κάστρο είναι επισκέψιμο στο κοινό, που ειδικά αυτόν το καιρό αποτελεί πόλο προσέλκυσης των επισκεπτών του Μολύβου.

Αν.Παζ.

 

Ο… Αργυρός των Γεωργούλα - Σπέρκου

Καλόπιστα, με αφορμή την κοινή δήλωση - παρέμβαση των επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» και των «Ενεργών Πολιτών», κ.κ. Γεωργούλα και Σπέρκου, για την «πλάγια χρηματοδότηση ποδοσφαιρικού σωματείου μέσα από τη χρηματοδότηση μιας συναυλίας καλλιτέχνη ύψους 15.500 ευρώ», δύο παρατηρήσεις. Κι αυτό γιατί οι δυο τους, είναι ομολογουμένως από τις πιο ανοιχτόμυαλες παρουσίες στη σύνθεση του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου και δύο από τους πιο σύγχρονους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η «έμμεση» χρηματοδότηση ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, δεν είναι καταρχήν σημερινό φαινόμενο, αλλά διαχρονικό. Παλαιότερα γίναμε μάρτυρες ακόμα και λήψεως αποφάσεων του (πάλαι ποτέ) Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση χρηματοδότηση ερασιτεχνικών σωματείων από χρήματα των δημοτών. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή σκόπιμο να κρίνει κανείς το αν καλώς ή κακώς, γίνεται (διαχρονικά) κάτι τέτοιο. Επί του παρόντος, εκείνο που μπορεί να λεχθεί, είναι ότι η παρέμβαση αυτή των κ.κ. Γεωργούλα και Σπέρκου, αδικεί τόσο τους ίδιους, όσο και ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, όπως ο Αιολικός αλλά και ο Διαγόρας Αγίας Παρασκευής, που θα συμμετάσχει και αυτός στη Γ΄ Εθνική.

 

…ο Ερασιτεχνικός Αιολικός

Γιατί οι δύο σύμβουλοι αφού θέλουν να στηλιτεύσουν αυτή τη λογική, αποφεύγουν ατυχώς να συμπεριλάβουν στην παρέμβασή τους, τη μεγάλη εικόνα, που αφορά στην ανύπαρκτη χρηματοδότηση της πολιτείας και της ΕΠΟ, των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, με αποτέλεσμα αυτά να τελούν υπό επαγγελματικούς νόμους και πλαίσια, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια. Με την αυτοδιοίκηση, που δημιουργήθηκε για να «μπαλώνει» μεταξύ άλλων (και) τις τρύπες του κράτους, να σπεύδει (εν προκειμένω μέσω συναυλιών) να βοηθήσει με τα όποια μέσα, ενδεχομένως και με τα όποια «τρικ» αφήνει ο «Καλλικράτης», και σε αυτή την προβληματική κατάσταση.

 

Και η «σιωπή» στα πράγματι κακώς κείμενα

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αιολικός που «φωτογραφίζεται» ως το σωματείο που ενισχύεται έμμεσα από τη συναυλία, δεν είναι ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται το δελτίο Τύπου των δύο δημοτικών συμβούλων. Είναι μία ερασιτεχνική -τα τελευταία δέκα χρόνια- ομάδα, που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του λεσβιακού ποδοσφαίρου, έχοντας ομολογουμένως προσφέρει συνολικά και στο λεσβιακό αθλητισμό. Είναι λυπηρό λοιπόν να μπαίνει εκείνος ως παράδειγμα στην προσπάθεια αντιπαραβολής της (πράγματι εδώ συμφωνούμε και επαυξάνουμε) ελλιπούς στήριξης της ντόπιας λαϊκής ερασιτεχνικής πολιτιστικής στήριξης εκ μέρους της αυτοδιοίκησης. Ειδικά όταν υπάρχει και το πρόσφατο κακό προηγούμενο που σύσσωμα (τις περισσότερες φορές) τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και η ίδια η πολιτεία, έδιναν «γη και ύδωρ» για τη στήριξη μίας πράγματι ανώνυμης εταιρείας, της ΠΑΕ της Καλλονής. Με αποκορύφωμα το να δεσμευτεί για 10 χρόνια το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση της εταιρίας, εις βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των δημοτών και να μην υπάρξει ούτε μία λέξη εκ μέρους της (εκάστοτε) αντιπολίτευσης. Και να μην ανοίξει γενικά …ρουθούνι, όταν (σχεδόν) όλο το ντόπιο πολιτικό προσωπικό λειτουργούσε εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή (ως μη όφειλε), για να υπηρετεί τη μεγίστη θαρρείς αποστολή, της συμμετοχής μας ως νησί στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής!

Μ.ΟΡΦ

 

 

882 «πράσινα» κτήρια και έξι «κόκκινα»

Το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποιούν τα επιστημονικά - τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών φορέων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου μέχρι και την 28η Ιουλίου, έχει φθάσει στους 1.626, συνυπολογιζόμενων και των 221 που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή της Βρίσας από την πρώτη ημέρα, ταυτόχρονα με τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου ελέγχου.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία:

- 464 κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση (πράσινα)

- 882 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα)

- 6 κτίρια κρίθηκαν επικίνδυνα για χρήση (κόκκινα), ενώ για

- 274 κτίρια έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ). (Υπολογίζοντας και τα 221 ΠΑΕΕΚ της Βρίσας που αναφέρθηκαν παραπάνω).

Έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών στη ΔΑΕΦΚ, με βάση τα προβλεπόμενα στην πρόσφατη Κ.Υ.Α..

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey