Δηκτικά

01/11/2017 - 12:02

Δικαίωση… Ζαφειρίου;

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όσο πλησιάζει η ημερομηνία που υποτίθεται ότι θα καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση ουσιαστικά του «Καλλικράτη», τόσο αναγκάζεται να γίνεται και πιο… συγκεκριμένος για τα ειδικά ζητήματα που θα περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση αυτή. Μετά την τελευταία συνέντευξή του μάλιστα -όπου παρεμπιπτόντως απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή για το χωροταξικό, χωρίς ωστόσο να λέει απαραίτητα κάτι… τελεσίδικα αυτό- μίλησε για πρώτη φορά και για την πιθανή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάνοντας εδώ στη Μυτιλήνη, τον Παναγιώτη Ζαφειρίου να νιώθει δικαιωμένος από το «ενδεχόμενο» σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, οι εκλογές να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και να πάνε μέσα στο 2018 και όχι στο 2019 (πέραν της πενταετίας δηλαδή), αν και ένα τέτοιο εγχείρημα θα σκοντάψει στην αντίδραση των νυν αυτοδιοικητικών αρχών που δεν θα επιτρέψουν την πρόωρη τερμάτισή τους.

Εξάλλου ο άλλοτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου είναι ο πρώτος που μπήκε στη διαδικασία να «μιλήσει» για την υποψηφιότητά του και να προχωρήσει μάλιστα νωρίς νωρίς σε διαδικασίες κατάρτισης ψηφοδελτίου. Διατρανώνοντας από την πρώτη στιγμή -όταν ο πολύς κόσμος τον θεωρούσε… «τρελό»- πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2018. Λέτε να δικαιωθεί για την ετοιμότητά του ο κ. Ζαφειρίου και να ξεκινήσει από pole position στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Βάσει των λόγων του Υπουργού, πολύ πιθανό. Ωστόσο η κριτική της εφημερίδας προς τον κ. Ζαφειρίου και στον κάθε επίδοξο υποψήφιο του δήμου Λέσβου εξακολουθεί να εστιάζεται πάντα στο ουσιώδες που δυστυχώς το ξεχνάμε την ώρα των εκλογών: το μείζον είναι η αλλαγή του χωροταξικού για το νησί μας και όχι η στιγμή των εκλογών. Και για μία φορά πρέπει κάποιος υποψήφιος να παραδεχτεί επιτέλους ότι, όσο φιλόδοξο κι αν είναι το πρόγραμμά του, το να διοικηθεί ένας και μόνος δήμος στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολο και αναποτελεσματικό… Έχουν κουράσει (και κοστίσει) οι ουτοπίες.

Μ.ΟΡΦ

 

«Νομική ομογενοποίηση» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

 

Στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών με θέμα «Η Εθνική Δικαιοσύνη υπό την ευρωπαϊκή της διάσταση»,  συμμετείχε με χαιρετισμό και παρέμβασή του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης  και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.  Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, απαιτείται «νομική ομογενοποίηση» των δικαστικών συστημάτων όλων των Κρατών Μελών της Ε.Ε., καθώς ο πυλώνας της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν κομίζουν κάτι καινούργιο στα της δικαιοσύνης η οποία τουλάχιστον στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποδίδεται με καθυστέρηση με ό,τι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητα της . Η ομογενοποίηση της λοιπόν θα πρέπει πέρα από τη νομική της διάσταση να επικεντρωθεί και στην ταχύτητα απόδοσης της , γιατί σε τελική ανάλυση τότε πιάνει τόπο η όποια κρίση της και όχι κατόπιν εορτής!

Α.Ω.

 

Ξανά ο Μαλέλης στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με στόχο τη γνωριμία της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας. Ήδη έχει σχηματίσει άποψη, η οποία μάλιστα λέγεται ότι θα εκφραστεί με ένα «τιμ» συνεργατών ενόψει της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Πάντως το Σαββατοκύριακο, πέρα από τις επαφές με ανθρώπους του πολιτικού του χώρου, είχε κι επαφές με άτομα της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του να εντοπίσει και να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του με 2-3 γνωστά στελέχη της Ν.Δ. έτσι ώστε, πέρα από τις απαραίτητες ψήφους, να προσδώσει στον συνδυασμό του μια πολιτική ευρύτητα. Πάντως η πρώτη του κρούση σε δημοτικό σύμβουλο του χώρου της Ν.Δ. δεν απέδωσε καρπούς… Τέλος, συνεχίζει να εμφανίζεται στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ, όπου φυσικά έχει άνετη πρόσβαση, όπου αναφέρεται στα προβλήματα της περιφέρειας, κυρίως όμως στο προσφυγικό πρόβλημα.

Σ.Σ.

 

Λάθος πόρτα ...

Η πρωτοβουλία της δραστήριας Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, να προχωρήσει σε άμεση επαφή με τις αεροπορικές εταιρίες ζητώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την επιβατική κίνηση Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών στο νησί, ασφαλώς και είναι επαινετή. Φοβούμαστε όμως ότι οι συμπαθείς επαγγελματίες, μέσα στην αγωνία τους, χτύπησαν… λάθος πόρτα! Επισκέφθηκαν λέει την AEGEAN ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης των επιβατών, αλλαγή κάποιων δρομολογίων ως προς την ώρα άφιξης και αναχώρησης και καλύτερες τιμές. Και η εταιρεία τι έκανε; Τους άκουσε και τους… ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της!

Όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, μετά και την εξαγορά της Olympic Air έχει συμπεριφορά μονοπωλίου τουλάχιστον στην εσωτερική αγορά, με τιμές εξωφρενικές για τα διεθνή δεδομένα και ωράρια δρομολογίων που βολεύουν…μόνο την ίδια, το να συζητά κανείς μαζί της τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συμπεριφορά της αυτή είναι επιεικώς αυταπάτη. Και θυμίζει την παροιμία που έλκει την καταγωγή της από την Τουρκοκρατία: «Πείραξε τη γυναίκα σου ο Καδής, και εσύ πήγες στον Καδή να δικαστείς»!

 

Άλλη τακτική

Τι θα έπρεπε να κάνουν οι τοπικοί φορείς -με πρώτους του πλέον αρμόδιους τουριστικούς πράκτορες- για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές; Άποψή μας, να απευθυνθούν όχι στην AEGEAN αλλά στις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται έστω και αποσπασματικά στις γραμμές μας. Και να ζητήσουν από αυτές, πύκνωση δρομολογίων, καλύτερους ναύλους, καλύτερες ώρες άφιξης και αναχώρησης, με την δέσμευση ότι αν αυτές ανταποκριθούν, εκείνοι από την πλευρά τους θα τις προτείνουν πρώτες στους πελάτες τους ντόπιους και αλλοδαπούς για τα ταξίδια τους, αφού άλλωστε αυτό θα υπηρετεί και το συμφέρον των πελατών. Και τότε να δείτε πώς ο βασικός παίκτης στη γραμμή θα βάλει νερό στο κρασί του, θα αφήσει τα μεγάλα λόγια και τις… ξεναγήσεις και θα αρχίσει να προσφέρει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

Π.Μ.

 

 Το γαρ πολύ της θλίψεως…

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», γράφει στη συνέχεια της… κόντρας που έχει ξεσπάσει άμα τη ανεξαρτητοποίησή του Στρατή Τζιμή, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Λυπάμαι αλλά δεν θα σε ακολουθήσω στον κατήφορο που επέλεξες και πορεύεσαι. Δυστυχώς, στα γραφόμενά σου πέραν του ψεύδους και της αναξιοπρέπειας υπάρχει και έλλειμμα ήθους. Δικαιώνεις έτσι την απόφασή μου για την αντικατάστασή σου, διότι όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση σ’ αυτή τη δημοτική αρχή», λέει στην απάντησή του ο δήμαρχος για τον πρώην συνεργάτη του και ευχή όλων είναι να κλείσει αυτή η ...βεντέτα που λίγη σημασία έχει πια. Αφού καταφανώς διεξάγεται ελέω απωθημένων.

Μ.ΟΡΦ

 

Σκουρκέας αντί Λαμπριανού

Ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Σκουρκέας θα είναι ο αντικαταστάτης του Χαράλαμπου Λαμπριανού που παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στα καθήκοντα του Υπεύθυνου των εκλογών στη Λέσβου, για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Ενώ παράλληλα η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, τρέχει αυτές τις μέρες για να «κλείσει» τις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τους ψηφοφόρους στα επτά σημεία που έχουν οριστεί για να τοποθετηθούν οι κάλπες στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι κάλπες θα στηθούν στη Μυτιλήνη, στη Γέρα, στο Πλωμάρι, στον Πολιχνίτο, στην Καλλονή, στην Άντισσα και στην Πέτρα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 08:00 έως τις 20:00 και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν λογικά και οι αίθουσες για κάθε εκλογικό τμήμα.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey