Δηκτικά

02/08/2017 - 12:26

Στη Σύρο ή στη Σάμο;

Διαμάχες έχουν ξεσπάσει με αφορμή το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιοχής μας. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα αποφασίσει τελικά πού θα εγκατασταθεί η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου -ναι, και τέτοια δρομολογείται στο πανεπιστήμιο του αρχιπελάγους μας-, παρά τον σάλο που προκάλεσε η αρχική απόφασή του να ανατρέψει την επιλογή της συγκλήτου του πανεπιστημίου που ήθελε η έδρα της σχολής να είναι στη Σύρο. Τελικά ο κ. Γαβρόγλου δεν κάνει πίσω και διατηρεί το δικαίωμα να ορίσει εκείνος την έδρα της σχολής, παρά τις διαφορετικές ακαδημαϊκές αποφάσεις του ίδιου του ιδρύματος.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δημιουργηθεί Πολυτεχνική Σχολή με τρία τμήματα μηχανικών σε Χίο, Σάμο και Σύρο και η σύγκλητος του πανεπιστημίου είχε αποφασίσει δύο φορές η έδρα της να οριστεί στη Σύρο. Ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου ανέτρεψε την απόφαση και όρισε την έδρα στη Σάμο. Η απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κ. Νίκου Συρμαλένιου και κ. Αντώνιου Συρίγου, οι οποίοι απείλησαν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση αν δεν αλλάξει η απόφαση για τον ορισμό της έδρας, ενώ ο Σαμιώτης βουλευτής και πανεπιστημιακός Δημ. Σεβαστάκης προωθεί για εύλογους λόγους την έδρα στο νησί του!

Αν.Παζ.

 

Καταγγελία για τις θέσεις

Υποψήφια για την προκήρυξη θέσεων (ΣΟΧ 2/2017 Αριθ. Πρωτ. 16.1/3196/07.04.2017) με αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επικοινώνησε με το «Ε», κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία και ασυνέπεια προς τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις.

Συγκεκριμένα, πολλοί υποψήφιοι από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο «αποκλειστήκαν από την προκήρυξη λόγω μη επικυρωμένου πιστοποιητικού πληροφορικής, όμως σε προηγούμενη προκήρυξη του ίδιου φορέα, ΣΟΧ 2/2016 13/06/2016 Αριθ. Πρωτ. 16.1/6854, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν επιτυχόντες και εργαστήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κατά τόπους ΚΥΤ χωρίς το πιστοποιητικό πληροφορικής που είχαμε προσκομίσει στα δικαιολογητικά μας να χρειάζεται επικύρωση, βάσει του νόμου 4250/2014 Κεφ. Α΄ Άρθρο 1 (ΦΕΚ Α΄ 74/26/03/2014)». Επίσης, καταγγέλλει ότι «στα αποτελέσματα της νέας προκήρυξης υπάρχουν επιτυχόντες χωρίς να καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια κατάταξης (όπως εντοπιότητα, εξειδικευμένη εμπειρία βάσει χρόνου εργασίας κ.λπ.). Ερωτώ λοιπόν τους αρμόδιους φορείς προς τι όλη αυτή η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας και ζητώ επιτακτικά μια υπεύθυνη απάντηση διότι δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και την αδικία».

Η καταγγελία είναι συγκεκριμένη και θα είναι ευχής έργο να υπάρχει και υπεύθυνη απάντηση επί των ενστάσεων που διατυπώνονται. Να περιμένουμε;

Αν.Παζ.

 

Ευχαριστίες τοπικού συμβουλίου Βρίσας

Το τοπικό συμβούλιο Βρίσας με ανακοίνωσή του εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Επιμελητήριο Λέσβου, το οποίο από την πρώτη στιγμή μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου στάθηκε στο πλευρό των κατατρεγμένων από τη μοίρα και τον Εγκέλαδο Βρισαγωτών, παρέχοντας σ’ αυτούς σημαντικές ποσότητες έτοιμων μερίδων φαγητού. Επίσης, μετέφερε την ευαισθησία του και στα αδελφά του επιμελητήρια Χίου, Σάμου, Κοζάνης, Φθιώτιδας, την κεντρική ένωση επιμελητηρίων Ελλάδας και την Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών Χίου, τα οποία με τη σειρά τους συνέδραμαν και αυτά στη σίτιση των σεισμόπληκτων.

«Η τοπική κοινωνία του χωριού μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές ξεχωρίζει, τιμά και ευχαριστεί τους πραγματικούς φίλους της», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το τοπικό συμβούλιο της βαριά... πληγωμένης Βρίσας.

Α.Ω.

 

Χωρίς νερό Αλυφαντά και Παγανή σήμερα

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΛ ενημερώνει ότι, λόγω επισκευής έκτακτης βλάβης του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης της δεξαμενής Αλυφαντών, σήμερα 2/8/2017 θα υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Αλυφαντών, Παγανής, Αγίου Νεκταρίου Αλυφαντών, Κέδρου, στο Πυργί, στον Γαϊδαρανήφορο και στη Λακέρδα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι η αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης εκτιμάται περίπου στις 15:00, ζητώντας προκαταβολικά την κατανόηση των δημοτών μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Α.Ω.

 

Δεν πρέπει να υπάρχει «σκιά»!

Η ΚΥΑ, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και με την οποία καθορίζονται τι θα ισχύει για τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές και ποια θα είναι η αρωγή του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανοικοδόμηση της Βρίσας κυρίως, της οποίας ένα μεγάλο μέρος ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά, προβλέπει και με λεπτομέρειες τι μπορεί να αναμένει ο σεισμόπληκτος που έχασε το σπίτι του ή έπαθε ζημιά ένα μέρος της περιουσίας του. Στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προσδιορίζεται ως δαπάνη του κράτους 41 περίπου εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η στεγαστική συνδρομή για τις αποκαταστάσεις των ζημιών και την ανοικοδόμηση, η μετακίνηση των μηχανικών που κάνουν τις αυτοψίες και οι τόκοι που θα αναλάβει ως εγγυητής το κράτος για το μέρος των άτοκων δανείων που μπορούν να λάβουν από τις τράπεζες οι πληγέντες που θέλουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Κατά γενική ομολογία όλων όσοι έχουν γνώση του μεγέθους της ζημιάς που πρέπει να αποκατασταθεί είτε με τις επισκευές είτε με την ανοικοδόμηση των γκρεμισμένων σπιτιών, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν για να καλύψουν τη στεγαστική συνδρομή του κράτους που προβλέπεται από την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Και επειδή αυτό είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο που δείχνει και τη φερεγγυότητα του κράτους να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις με τις οποίες δεσμεύεται, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν από τώρα οι αρμόδιοι τι μέλλει γενέσθαι αν οι προβλεπόμενες πιστώσεις τελειώσουν, που θα τελειώσουν.

Τα επισημαίνουμε όλα αυτά γιατί το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει πάντοτε δείγματα γραφής ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν εμφανίζεται να οφείλει... Γιατί με βάση την ΚΥΑ αυτή οι πληγέντες θα βάλουν το κεφάλι τους στον... τρουβά προκειμένου να ξαναστήσουν τις περιουσίες τους και κάθε άλλο παρά δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αντέχουν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει η δέσμευση αυτού μόνο του ποσού, χωρίς να προαναγγέλλεται αν αυτό δεν επαρκέσει αν θα υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση προκειμένου να καθησυχάσουν και οι δύσπιστοι.

Σε τελική ανάλυση, η ΚΥΑ είναι κατά κάποιο τρόπο το «συμβόλαιο» της ελληνικής πολιτείας με τους πληγέντες-πολίτες που ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και τα όρια τής κάθε πλευράς, τα οποία πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα, χωρίς καμιά «σκιά»!

Μα.Μ.

 

Να «καθαρίσει» πριν τον «Καλλικράτη»

Ο δήμαρχος δείχνει πως θα καταφέρει να διευθετήσει το θέμα που δημιουργήθηκε με την παραίτηση του Γιώργου Κατζανού χωρίς να «λαβωθεί» σημαντικά, αν και για να αποτρέψει οριστικά τον στενό του συνεργάτη από την απόφασή του να αποχωρήσει από τη δημοτική αρχή έχει ακόμα να κάνει κάποιες κινήσεις, που θα περιλαμβάνουν «μασάζ», αλλά πιθανά και κάποια «τραβήγματα αφτιού» σε άλλους συνεργάτες του, που -βάσει των ισχυρισμών του κ. Κατζανού- εμφανίζονται να δημιουργούν πρόβλημα στην αρμονική συνύπαρξη δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου Καθαριότητας. Κάτι που βέβαια ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο να συμβεί, δεδομένου ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός προκάλεσε αρκετές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων από τη μία αντιδημαρχία στην άλλη…

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος καλείται να ξεπεράσει άμεσα αυτή τη νέα εσωτερική κρίση στην παράταξή του, γιατί δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε λίγους μήνες θα ανοίξει ξανά το θέμα των αλλαγών του «Καλλικράτη» και οι αλλαγές αυτές σίγουρα θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στην παράταξή του, αφού στην περίπτωση αυτή οι όποιες αντίθετες απόψεις ως προς το χωροταξικό δεν δύνανται να γεφυρωθούν με τίποτα…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey