Δεύτερη Ανάγνωση

05/05/2017 - 11:01 Ενημερώθηκε 05/05/2017 - 10:06

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ;

Δεκαεπτά εκατομμύρια λιγότερες εφημερίδες αγοράστηκαν το 2016 απ’ ό,τι το 2014! Σε μια χώρα δέκα περίπου εκατομμυρίων, όπως και να το κάνεις, είναι ένα μεγάλο νούμερο. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στο σύνολο των εντύπων. Όπου το ίδιο διάστημα χάθηκαν είκοσι τρία εκατομμύρια εφημερίδες και περιοδικά παντός τύπου! Μιλάμε δηλαδή για κατρακύλα. Τα μόνα έντυπα που εμφάνισαν αύξηση, ήταν αυτά που είχαν σχέση με την θρησκεία. Θα μου πείτε λογικό. Είδαμε κι αποείδαμε, το ρίξαμε στα θεία! Στον πίνακα κάτω, όπου δημοσιεύονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, τα συμπεράσματα είναι μάλλον απογοητευτικά. Δεν είναι πλέον είδηση οι κυκλοφοριακές κάμψεις των αθηναϊκών εφημερίδων, που ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα έφθανε τα διακόσιες χιλιάδες φύλλα, σήμερα όλες μαζί με τα ζόρια πιάνουν τις ογδόντα χιλιάδες! Άρα το πρόβλημα σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι τόσο η ελευθεροτυπία του Τύπου όσο ο κίνδυνος της απαξίωσης. Διότι προχτές Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, μια επέτειος που πέρασε «στην ζούλα», κατά την οποία οι λίγοι που καταδέχτηκαν κι ασχολήθηκαν με κάποια ανακοίνωση, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο πρόβλημα. Το οποίο δεν είναι τόσο η λογοκρισία, όσο βέβαια η απαξίωση της έντυπης δημοσιογραφίας. Κι αυτή ενδεχομένως να είναι η χειρότερη λογοκρισία. Η απαξίωση! Πού είναι οι παλιές …καλές ημέρες που έκαιγαν εφημερίδες όταν άλλαζαν πολιτική γραμμή! Γιατί τότε είχε σημασία το τι έγραφε η εφημερίδα, ενώ το κύριο άρθρο οριοθετούσε τις πολιτικές της εποχής. Αυτά βέβαια σήμερα τείνουν να εκλείψουν. Παίζει ρόλο η «τηλεοπτικότητα» της είδησης, πάντα συνάρτηση της ανούσιας αντιπαράθεσης των καλεσμένων. Στο ίντερνετ στόχος πάλι περισσότερο τα «κλικ», παρά η ουσία της είδησης. Όπως και να το κάνουμε, η τεχνολογία έχει διαχύσει την πληροφόρηση αλλά από την άλλη όμως, την έχει κάνει και πιο έωλη. Και σ’ όλα αυτά ήρθαν οι προσφορές των εφημερίδων, που ναι μεν βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως να τις ευνόησαν αλλά «εκπαίδευσαν» τις νέες γενιές των αναγνωστών να τις θεωρούν περισσότερο ως μεταπρατικά προϊόντα παρά ως προϊόντα δημοσιογραφικής ύλης. Τώρα τι γίνεται; Ο έντυπος Τύπος θα συνεχίσει τις χαμηλές πτήσεις όσο οι πολίτες ικανοποιούνται στην εύπεπτη τροφή της ενημέρωσης. Όμως από την άλλη υπάρχει μια σημαντική μερίδα πολιτών που απαιτούν σοβαρή, υπεύθυνη και πλουραλιστική ενημέρωση με αναλύσεις και σχόλια, που χωρίς λαϊκισμούς και εντυπωσιασμούς, θ’ απαιτούν μια αξιόπιστη ενημέρωση από τον έντυπο Τύπο. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, που δημοσιεύεται στις «Απόψεις».

 


Κυκλοφορίες εντύπων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

 

ΜΑΪΟΣ 1958

Πρώτη η ΕΔΑ στην Λέσβο!

Η ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κερδίζει ξανά τις εκλογές με ποσοστό 41,16%, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τη μεγάλη όμως έκπληξη στις εκλογές, κάνει η ΕΔΑ που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,42% και, ενισχυόμενη από την δεύτερη κατανομή ψήφων, φτάνει τις 79 έδρες. Είναι η πρώτη φορά στην μέχρι τότε ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, που η Αριστερά γίνεται Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στο Νομό μας μάλιστα, αναδεικνύεται πρώτη δύναμη! Η φιλελεύθερη-βενιζελική παράταξη καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό 20,67%. Στη Λέσβο, η ΕΔΑ κερδίζει ποσοστό 42,15% με 3 έδρες (Ηλίας Ηλιού, Μίμης Γαληνός, Π. Γλιγλής), η ΕΡΕ 32,62% επίσης με 3 έδρες (Γ. Λαζανάς, Γ. Βιτούλιας και Κ. Μακρής) και το Κόμμα Φιλελεύθερων ποσοστό 23,08% με μία έδρα (Π. Ξενοδοχειάρης). Τέλος, η Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις έλαβε 2,15% και καμία έδρα.

 

 

ΕΙΠΕ

«Ένα χαρακτηριστικό μου, που μου λέει και η μητέρα μου ότι είχα από παιδί, είναι το πείσμα μου. Είμαι άνθρωπος που όταν πω ότι θα κάνω κάτι, θα προσπαθήσω να το φέρω εις πέρας».

Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου («Πολιτικά»)

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΪΟΥ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Ελευθεριάδη με τίτλο «Τοπία της Λέσβου και της φαντασίας» στη Δημοτική Πινακοθήκη - Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, ώρες 10 π.μ. - 2:30 μ.μ. και  7 μ.μ. - 9 μ.μ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Καφενεία σε Δύση και Ανατολή» στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ..

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Η Καλύτερη Στιγμή τους» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

- Η ταινία «Έξοδος 1826» στο «Cine Αρίων».

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΪΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα με θέμα «Χαράσσοντας Σταδιοδρομία την εποχή της κρίσης: Προσωπική ευθύνη και δεξιότητες», στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στις 6:30 μ.μ..

ΘΕΑΤΡΟ

- Η θεατρική ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει την κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική» στο Θέατρο ΦΟΜ στις 9 μ.μ..

- «Θα νικήσει η ανθρωπιά… γιατί είμαστε άνθρωποι» στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στις 7 μ.μ..

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδοσφαιρικοί αγώνες στήριξης στον μικρό Άγγελο με επίλεκτους αθλητές. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ο τελικός Νέων, Αιγέας Πλωμαρίου - Οδυσσέας Ελύτης, στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης στις 5:15 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey