Δεύτερη Ανάγνωση 12-4-18

12/04/2018 - 18:17

ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ!

Οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2017 έφθασαν περίπου τα 20 δις. Λίγο αυξημένες σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Όμως οι εξαγωγές της Πορτογαλίας την ίδια χρονιά, έφθασαν τα 80 δις! Κι αυτή πέρασε από μνημόνιο αλλά το αποτίναξε από πάνω της σε λίγα χρόνια. Συμβιβάστηκαν και συνεργάστηκαν όμως Δεξιοί και Αριστεροί. Εμείς ακόμα μιλάμε για Καθαρή Έξοδο. Λες και υπάρχει… ακάθαρτη έξοδος! Και η Πορτογαλία έχει Αριστερή κυβέρνηση. Αλλά εκεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, είναι σοβαροί κυβερνήτες και δεν μπουρδολογούν με διχαστικές θεωρίες «καλών» και «κακών». Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την αντιπολίτευση, προωθούν σε μια συνεχή διαδικασία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Και ιδού το αποτέλεσμα. Η ατμομηχανή της χώρας τους δουλεύει, εξάγει, με φυσικό αποτέλεσμα να εισρέει συνεχώς φρέσκο χρήμα στην αγορά της. Ενώ εμείς μιζεριάζουμε πανηγυρίζοντας τις αναιμικές αυξήσεις. Στα μόλις 20 δις από τις εξαγωγές, προσθέστε και κάπου 15 δις από τον τουρισμό, μας κάνουν 35 δις. Η υπόλοιπη αύξηση του ΑΕΠ προέρχεται από ανακυκλούμενο χρήμα, δανεικά (κι αγύριστα εννοείται) και προγράμματα των οποίων η παραγωγική αποδοτικότητα ακόμα αναμένετε να αποτυπωθεί στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει τα πάντα, έχει υποσχεθεί τα πάντα. Σ’ ένα βασικό ερώτημα δεν έχει απαντήσει ακόμα. Πώς θα δημιουργηθεί πλούτος σε τούτη την έρμη χώρα. Το πολυδιαφημισμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ακόμα αναμένετε! Όχι ότι θα λύσει τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας με την δεδομένη φιλοσοφία και την διαχειριστική ανικανότητα που διέπει την κυβέρνηση. Αλλά τουλάχιστον θ’ αποτύπωνε την αναπτυξιακή πρόθεση της κυβέρνησης. Διότι με πανηγυράκια στις διάφορες Περιφέρειες και με ανούσιες θεωρίες περί «δίκαιης ανάπτυξης», μπορεί να εγκλωβίζεις τις μάζες σε ιδεολογικοπολιτικά αναχώματα. Αλλά όμως έτσι ο πλούτος δεν έρχεται. Και δεν είναι μόνο η άτιμη πραγματικότητα που σε κυνηγάει. Είναι και οι απέναντι μας. Οι Τούρκοι. Πως θα στήσεις άμυνα όταν δεν έχεις χρήμα; Φρέσκο χρήμα όμως, δικό σου. Δεν πρόκειται περί πρωτότυπων απόψεων πλην όμως αναζητούνται τα αυτονόητα σε μια χώρα που… τρικλίζει. Αλλά ευτυχώς! Την κατάλληλη στιγμή ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο Τέρενς Κουίκ με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών, πραγματοποίησε μια σημαντική παρέμβαση. Όσο εμείς ξεκοκαλίζαμε το κοκορέτσι, εκείνος στην μακρινή Ζιμπάμπουε υπέγραψε με τον Κονσταντίνο Τσιουένγκα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιχειρηματική συμφωνία! Αυτά για να μην λέτε ότι δεν γίνεται τίποτα…

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1929

Η μοναδική εκλογή γερουσίας στην Ελλάδα

Ήταν το σώμα που ιδρύθηκε με το ελληνικό Σύνταγμα του 1927 ως δεύτερο νομοθετικό σώμα. Με καθολική ψηφοφορία εξελέγησαν από τον λαό 92 γερουσιαστές, ενώ επιπλέον 18 εξελέγησαν από τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών οργανώσεων και τα πνευματικά ιδρύματα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 10 που εξέλεξε η βουλή, σύνολο 120. Η θητεία του γερουσιαστή ήταν 9 χρόνια αλλά κάθε τρία χρόνια ανανεωνόταν η σύνθεσή της κατά το ένα τρίτο με καθολική ψηφοφορία στο τρίτο των εκλογικών διαμερισμάτων της χώρας. Η γερουσία καταργήθηκε στις 1 Απριλίου 1935 με το κίνημα του Κονδύλη. Από την Λέσβο εκλέχθηκαν δυο Γερουσιαστές. Ο Στυλιανός Κρητικάς του Αγροτοεργατικού (Αλεξ. Παπαναστασίου) με 6.971 ψήφους και ο Ορέστης Κυπριανός που υποστηρίχθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου με 6.088 ψήφους.

 

Είπε

«Στόχος μου ως οινοποιού είναι να μεταφέρω στο οινόφιλο κοινό την ωμή κομψότητα και το βάθος της έκφρασης των εδαφών και του σταφυλιού της δυτικής Λέσβου με έναν δωρικό τρόπο, δηλαδή με λιτές, ξεκάθαρες, αρμονικά συνδυασμένες γραμμές, χωρίς άχρηστα τεχνητά στολίδια».

Γιάννης Λάμπρου,

οινοποιός ιδιοκτήτης της «Μεθυμναίος»

(ΠΟΛΙΤΙΚΑ)

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey