Δεύτερη Ανάγνωση

07/12/2017 - 11:06

ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ…

Μούσα της Ιστορίας είναι η Κλειώ, η οποία ήταν κόρη της Μνημοσύνης της θεάς της μνήμης. Στον αντίποδα της βρισκόταν η Λήθη (το όνομα της εντοπίζεται στον πυρήνα της λέξης α-λήθεια, δηλαδή αλήθεια είναι αυτό που δεν ξεχνιέται). Μητέρα της Λήθης ήταν η Έρις, αδέλφια της ο Λιμός και η Δυσνομία, θεία της η Απάτη και παππούς της το Χάος! Εμφανές πλέον ότι ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί σε μια ηδονική λήθη, οδηγώντας την βαθύτερα σ’ ένα απέραντο τέλμα. Όμως η αναφορά γίνεται κυρίως για την σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Η οποία μοιάζει σαν «Ραντεβού στα Τυφλά»! Επειδή απλούστατα κανείς δεν ξέρει πώς θα ολοκληρωθεί με μια απρόβλεπτη προσωπικότητα που κουβαλάει τα όποια σύνδρομα της πολυτάραχης και πολύχρονης θητείας του στην γειτονική μας χώρα. Ο οποίος ερχόμενος στην Αθήνα, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχει επικεντρωθεί πάνω του το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου. Γνωρίζει όμως επίσης ότι απέναντι του έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία κινούμενη σε μια φαντασιακή πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή την έχει καθορίσει ιδεολογικά, δυσκολεύεται να εκτιμήσει το εύρος του γεωπολιτικού πλαισίου. Θεωρίες που θέλουν την Ελλάδα να είναι η γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Διότι οι γέφυρες ενίοτε καταρρέουν. Είτε από στατικά λάθη, είτε από φυσικές καταστροφές. Και η γέφυρα «Ελλάδα» στην παρούσα φάση δεν δείχνει να έχει οικοδομηθεί σε γερά θεμέλια. Με δεδομένη την τραγική ιστορία των δύο χωρών, με ανοικτή πληγή την Θράκη, με τους πρόσφυγες να κατακλύζουν την χώρα μας, τι θεμέλια να κτίσεις; Η Τουρκία οδηγείται πλέον στην αγκαλιά της Ρωσίας, γεγονός που σηματοδοτείται με την αγορά των S400, αλλά κυρίως με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Εδώ πλέον στον ορίζοντα φαίνεται, ένας μελλοντικός εφιάλτης εάν η Τουρκία, με ισχυρότερη οικονομία από τη δικιά μας και δραστήρια αμυντική βιομηχανία, αποκτήσει τους S400 και γίνει νέα πυρηνική δύναμη. Κι εμείς; Στην Κωνσταντινούπολη πριν μερικές δεκαετίες κατοικούσαν χιλιάδες Έλληνες. Σήμερα ελάχιστοι. Στη Θράκη αντίθετα αυξάνονται οι μουσουλμάνοι και αλλάζει δραματικά η δημογραφική διαστρωμάτωση. Αυτό σε συνδυασμό με την είσοδο χιλιάδων προσφύγων, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία ή διορατικότητα για να αντιληφθεί κανείς πού πάει το πράμα. Γιατί καλές μεν οι θεωρίες της αλληλεγγύης αλλά όταν μαλώνουν τα βουβάλια, συνήθως την πληρώνουν τα βατράχια. Και δυστυχώς εμείς σαν χώρα είμαστε σ’ αυτήν την κατηγορία…

 


Δύο εκατομμύρια Έλληνες θα …εξαερωθούν μέχρι το 2050 όπου τότε το 34% θα είναι ηλικιωμένοι!

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1974

Οριστικά τέλος η Βασιλεία…

Μετά την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υιοθέτησε τη Συντακτική Πράξη της 1ης Αυγούστου 1974 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα της 1ης Ιανουαρίου 1952, χωρίς τις θεμελιώδεις διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούσαν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Για το θέμα ορίστηκε δημοψήφισμα και ο προεκλογικός αγώνας περιλάμβανε και ομιλίες στην τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Κωνσταντίνου, ενώ από την πλευρά των οπαδών της Αβασίλευτης τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μάριος Πλωρίτης, Λεωνίδας Κύρκος, Φαίδων Βεγλερής, Γεώργιος Κουμάντος, Αλέκος Παναγούλης και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. ΥΠΕΡ ψήφισε το 30,82% του ελληνικού λαού και ΟΧΙ το 69,18% Στο Ν. Λέσβου ψήφισαν 67.372 εκ των οποίων 52.378 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της Αβασίλευτης, ποσοστό 77,74%, ενώ 14.994 υπέρ Βασιλευομένης, ποσοστό 22,26%.

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και ακρίβεια από όλους μας για να καταφέρουμε να δώσουμε προοπτική και ανάσα στον τόπο μας».

Παναγιώτης Τατάκης, αναλαμβάνοντας πρόεδρος στην ΕΤΑΛ

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Το προσφυγικό θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» στο «Cine Αρίων».

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αποστολή αλληλεγγύης στη Λέσβο με θέμα «Κλείστε το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας» στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» στις 7 μ.μ..

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μελίνα Κανά στο «Πανελλήνιο» στις 10:30 μ.μ..

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Μυτιλήνης διοργανώνουν διήμερο χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για παιδιά, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου στις 12 μ.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΒΙΒΛΙΟ

«Αν ήμουν βιβλίο… θα ήμουν χριστουγεννιάτικα στολίδια», εκδήλωση της Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης στο πλαίσιο προώθησης της φιλαναγνωσίας και γνωριμίας των παιδιών με τον «κόσμο του βιβλίου» στις 11 π.μ..

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2017 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Επίσης προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 07.01.2018.

ΘΕΑΤΡΟ

Παράσταση stand up comedy «Σχεδόν σαράντα» με τον Γιώργο Χατζηπαύλου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΒΙΒΛΙΟ

Ο Δημήτρης Μπουραντάς θα μιλήσει για το βιβλίο του «Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω…» στο «Book & Art».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey