FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1955

Όσο και να… σουλουπώνουμε την ιστορία για πρόσκαιρους πολιτικούς λόγους, όσο κι αν τη στρογγυλεύουμε στο πλαίσιο διμερών ή άλλων επαφών, αυτή η… άτιμη υπάρχει, είναι καταγεγραμμένη. Όχι τόσο στα βιβλία, στα οποία η κάθε κυβέρνηση ή ο κάθε πολιτικός… καταθέτει τις δικές του εμμονές, ιδεοληψίες, όσο στην κατακερματισμένη ανθρώπινη μνήμη, στις πληγωμένες καρδιές των πολιτών, στον λόγο από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Άρα επιβεβλημένο στη σημερινή ξέφρενη εποχή όπου… θαμπώνεται η ελληνική ιστορία, αλλά και χρήσιμο, ν’ ανασύρουμε κάποιες στιγμές της. Για να θυμόμαστε, για να διδασκόμαστε.

Σαν σήμερα ήταν που πριν από 62 χρόνια ξεσπούσαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη που έχουν πλέον καταχωρηθεί στην Ιστορία ως τα «Σεπτεμβριανά γεγονότα». Ήταν το ανθελληνικό πογκρόμ που εκδηλώθηκε συντονισμένα και ταυτόχρονα σε 52 διαφορετικά σημεία της πόλης. Ο ελληνικός πληθυσμός που αριθμούσε τότε 100.000 οδηγήθηκε σε αναγκαστική μετανάστευση! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους, τριάντα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά (εκ των οποίων πέθαναν αργότερα εξαιτίας των τραυμάτων), ενώ διακόσιες Ελληνίδες βιάστηκαν! Λεηλατήθηκαν 1.004 κατοικίες, 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 21 εργοστάσια, 110 ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η μανία του όχλου εκφράστηκε ακόμα και στις εκκλησίες, με αποτέλεσμα να ερειπωθούν 73 ορθόδοξες εκκλησίες, 8 αγιάσματα, 2 μονές, 26 ομογενειακά σχολεία και 5 αθλητικοί και μορφωτικοί σύλλογοι. Οι υλικές ζημιές των καταστροφών υπολογίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε 69.578.744 τουρκικές λίρες της εποχής εκείνης.

Εξήντα δύο χρόνια μετά τα εφιαλτικά γεγονότα και παρά τις όποιες λίγες προοδευτικές φωνές Τούρκων, η κυρίαρχη άποψη στη γειτονική χώρα παρουσιάζει τα Σεπτεμβριανά ως μια ανεπιθύμητη, λυπηρή και αυθόρμητη συναισθηματική αντίδραση του όχλου εξαιτίας των τότε εξελίξεων για το Κυπριακό. Προφανώς και δεν είναι έτσι. Σήμερα στην Τουρκία που κυβερνάται από έναν αυταρχικό Ισλαμιστή, που στέλνει χιλιάδες συμπατριώτες του στα δικαστήρια, στις αγχόνες. Που καθοδηγεί τον όχλο να λιντσάρει τους αντίθετους! Που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους φασίστες! Που χρησιμοποιεί εκβιαστικά το προσφυγικό, το ενεργειακό αλλά και ό,τι άλλο απορρέει από τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας. Σήμερα λοιπόν είναι που πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε εθνική ανάταση προκειμένου να προλάβουμε γεγονότα και καταστάσεις που θα βλάψουν το ελληνικό έθνος. Αρκεί βέβαια να μη χάσουμε την εθνική μας συνείδηση. Και το ζητούμενο για γεγονότα σαν τα Σεπτεμβριανά είναι να μένουν χαραγμένα στην ιστορική συνείδηση των Ελλήνων…

 


Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1955 μέσα από πρωτοσέλιδα της εποχής…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1969

 

Εγκαινιάζεται ο νέος λιμενοβραχίονας

 

Εγκαινιάζεται από τον υπουργό Δημοσίων Έργων της Χούντας Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου ο νέος λιμενοβραχίονας του λιμανιού της Μυτιλήνης. Το έργο έγινε από μελέτη και επίβλεψη του μηχανικού του Λιμενικού Ταμείου Γιώργου Βάρου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές αλλά και πολύς κόσμος για ένα έργο το οποίο ήταν διακαής πόθος των κατοίκων και το οποίο θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Στην ομιλία του ο υπουργός Δημοσίων Έργων επεσήμανε: «Διά μίαν χώραν νησιωτικής και εις μίαν εποχήν ταχύτατης αναπτύξεως και προόδου των πλωτών μέσων, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τέτοιου είδους έργα».

 

 

ΕΙΠΕ

«Ο τοπικός πληθυσμός έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, η καθημερινότητά του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και προφανώς είναι δυσάρεστο».

Ανδρέας Ποτάκης, Συνήγορος του Πολίτη, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του προσφυγικού στη Λέσβο

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

«Ο Γιος του Μεγαλοπατούσα» στο «Cine Αρίων» στις 7:45 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Δουνκέρκη» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, συνδιοργανώνουν ο σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Λέσβου κ. Τσιόπας Ιωάννης και o Όμιλος Αντισφαίρισης Μυτιλήνης στα γήπεδα τένις στη Νεάπολη στις 9 π.μ.

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Ορφέας Περίδης & η Λιζέτα Καλημέρη στη Μυτιλήνη - Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, Κτήμα «Οινοφόρος».

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Επιδοτούμενα σεμινάρια εργαζομένων από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 12.00.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«2ος Αγώνας Δρόμου Τιμής και Μνήμης των Συμπατριωτών μας, θυμάτων Γερμανικής Κατοχής», στα Τσαμάκια στις 11:30 π.μ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εκδήλωση με θέμα: «Ο διπλός λίθινος ληνός που εκτίθεται στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», με ομιλητή τον Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 6:30 μ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει στο εστιατόριο «Ευκάλυπτος» στην Παναγιούδα λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική και πλούσια δώρα στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top