Δεύτερη Ανάγνωση

06/12/2017 - 11:40

ΕΜΠΑΙΝΕ ΡΟΝΑΛΝΤΟ!

Πορτογάλος σοσιαλιστής ο αντικαταστάτης του Ντάισελμπλουμ! Ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, πενηντάρης, σοβαρός, μορφωμένος, άνθρωπος χαμηλών τόνων (αν και σταρ), ιδιαίτερα συμπαθής στο οικονομικό κατεστημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σόιμπλε τον χαρακτήρισε Κριστιάνο Ρονάλντο! Το ουσιώδες όμως είναι άλλο: Ο Μάριο Σεντένο όπως ονομάζεται, είναι μέλος μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία συνεργάζεται με τους εκεί κομμουνιστές (δηλ. με το ΚΚΕ της Πορτογαλίας!) και ένα άλλο σχήμα, το «Μπλόκο της Αριστεράς», σαν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ εδώ. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής, μπορεί να μην υπέγραψε μνημόνιο όπως πρόθυμα έκαναν και θα κάνουν ξανά οι δικοί μας. Αλλά το ένα και μοναδικό που παρέλαβαν από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, η αριστερή κυβέρνηση το υπηρέτησε πιστά. Είναι σημαντικό ότι οι εκεί αριστεροί, ως αντιπολίτευση δεν το πολέμησαν με τον τρόπο που τον έκαναν οι δικοί μας Συριζαίοι και λοιποί αριστεριστές. Δεν ξεχαρβάλωσαν την πορτογαλική οικονομία αλλά ούτε και παρέσυραν την κοινωνία τους σε ακραίες καταστάσεις του τύπου «Σκίζω τα μνημόνια» ή βρίζοντας τους αντιπάλους τους «Γερμανοτσολιάδες». Αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τους οικονομικούς παράγοντες της Ενωμένης Ευρώπης και συζήτησαν τα προβλήματα της χώρας. Παρότι σοσιαλιστές, παρότι συνεργάζονταν με τους κομμουνιστές, υλοποίησαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του μνημονίου. Αυτούς που δεν είχαν υπογράψει. Αλλά τους έκαναν κτήμα, τους υπηρέτησαν. Και οι όροι του εκεί μνημονίου ήταν ίδιοι με τα δικά μας μνημόνια τα οποία βέβαια εμείς τα έχουμε εμπεδώσει πολύ καλά εδώ και οκτώ χρόνια αλλά πού να τα εφαρμόσουμε; Αποτέλεσμα: Στο Β΄ τρίμηνο της Πορτογαλίας σημειώθηκε ανάπτυξη ρεκόρ 2,8% όταν στο δικό μας καλό Γ΄ τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη μόλις 1,3%. Η πορτογαλική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 1,8% το 2017, έπειτα από ανάπτυξη 1,4% πέρυσι. Όμως με τα νέα δεδομένα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος. Να σημειωθεί ότι εκεί, κυβέρνηση και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ένας καραμπινάτος δεξιός, συνεργάζονται αρμονικά και δεν …πλακώνονται όπως εδώ οι δικοί μας με όλο το σόι του Στουρνάρα!

Εν κατακλείδι: Η σοσιαλιστική Πορτογαλία αναπτύσσεται. Δανείζεται στις αγορές. Μεταρρυθμίζεται. Οι δικοί μας που ήρθαν ως …τσαμπουκάδες σωτήρες, προσπαθούν να εφαρμόσουν τα μνημόνια. Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει με το αντιπολιτευτικό τους μένος και χύνοντας σήμερα άφθονο δηλητήριο που υποσκάπτει το μέλλον της χώρας μας. Διότι καλές οι θεωρίες περί κοινωνικών πλειοψηφιών και …δίκαιης ανάπτυξης, αλλά άμα δεν βρεθεί ένας Ρονάλντο να παίξει σοβαρή μπάλα, το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι…

 

Η «Αυγή» πέρυσι τέτοια εποχή…

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1914

Κυκλοφορεί νέο ημερολόγιο

Κυκλοφορεί το «Πανελλήνιον Ημερολόγιο Λέσβου 1914» με 312 σελίδες από τα τυπογραφεία της εφημερίδας «Λέσβος». Σύμφωνα με τον μελετητή του τοπικού Τύπου, Κ. Μίσσιο, εκδότης φαίνεται να είναι ο Μήτσας Κουρτζής, ο οποίος πέρα από τις λογοτεχνικές του ανησυχίες, είχε την οικονομική δύναμη στήριξης μιας τέτοιας έκδοσης. Η επανέκδοση του τεύχους έγινε πριν μερικά χρόνια από το «Χαρτοπωλείο Πετρά» και μεταξύ των άλλων δημοσιεύονται τα έργα των Αχιλλέα Νέη «Στον Βασιλιά μας», Ι. Κράλλη «Κόρη», Δ.Ν. Βερναρδάκη «Αγαθή», Φώτη Γιοφύλλη «Αγαπάτε τους εχθρούς ημών» κλπ.. Επόμενος τόμος του ημερολογίου δεν κυκλοφόρησε.

 

 

ΕΙΠΕ

«Γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει. Αν δηλώσει αθώα και κερδίσει τη δίκη, τότε θα επιστρέψει στην πατρίδα της. Αν δηλώσει αθώα και χάσει τη δίκη, η ποινή της θα είναι φυλάκιση περίπου 18 ετών».

Τζον Γουίδερσπουν, καθολικός ιερέας του Χονγκ Κονγκ, που συνάντησε η 19χρονη από τη Μυτιλήνη


 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΕΣ

Παναγροτικό Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στην Λάρσο στις 11 π.μ..

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Καζαντζάκης» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

- Η ταινία «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» στο «Cine Αρίων» στις 9.15 μ.μ..

 

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» στο «Cine Αρίων».

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αποστολή αλληλεγγύης στη Λέσβο με θέμα «Κλείστε το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας» στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» στις 7 μ.μ..

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικές παραστάσεις από την θεατρική ομάδα των «Αστέγων» με το έργο «Λωξάντρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2017 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Επίσης προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 07.01.2018.

ΘΕΑΤΡΟ

Παράσταση stand up comedy «Σχεδόν σαράντα» με τον Γιώργο Χατζηπαύλου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

 

ΤΡΙΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey