Δεύτερη Ανάγνωση

03/01/2018 - 11:40

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ…

Πάμε έναν αιώνα πίσω. Τότε στο 1918, όπου οι νέοι της Ευρώπης έπεφταν κατά χιλιάδες στα λασπωμένα πεδία των μαχών. Άλλες χιλιάδες με μαζί επίσης εκατομμύρια πολίτες εξολοθρευόταν από την ισπανική γρίπη. Η Οκτωβριανή επανάσταση σκορπούσε ελπίδες σε κατατρεγμένους και μη. Η Ευρώπη έβγαινε από έναν πόλεμο με εκατομμύρια θύματα. Με πολλές ελπίδες για το αύριο για ειρήνη και δημοκρατία. Η… ευδαιμονία δεν κράτησε ούτε καν δύο δεκαετίες φέρνοντας στην εξουσία τα φασιστικά καθεστώτα του Χίτλερ, Μουσολίνι αλλά και την κουμουνιστική αγριότητα του Στάλιν. Και μετά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τα πενήντα πέντε εκατομμύρια θύματα!

Στην Ελλάδα του 1918 πρωθυπουργός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος, μετά την περιπέτεια του διχασμού, κυβέρνησε με τη λεγόμενη «Βουλή των Λαζάρων», θεσπίζοντας την πρώτη κρατική υπηρεσία λογοκρισίας. Πολλές ελπίδες για μια νέα συνέχεια του Ελληνισμού με τον Κρητικό ηγέτη, με τη συνθήκη των Σεβρών μετά από έναν χρόνο αλλά και με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία. Γνωστή η συνέχεια, το μεγάλο δράμα του 1922, οι συνεχείς πολιτικές ανωμαλίες και στο τέλος η δικτατορία του Μεταξά.

Η φιλελεύθερη Λέσβος των 12 εδρών (!) υποδεχόταν τον Γεώργιο Παπανδρέου που θα άφηνε το δικό του στίγμα. Αποφασιζόταν η αποξήρανση της Μεγάλης Λίμνης, νέοι δρόμοι, νέες δουλειές. Οι πρόσφυγες του πρώτου διωγμού και αργότερα αυτοί του ’22 μπόλιασαν την τοπική κοινωνία, η οποία πορεύθηκε με σύνεση και εργατικότητα για το… «μαξούλι» της!

Η μικρή ιστορική αυτή αναδρομή έχει διττό λόγο. Να θυμηθούμε σε τι κατάσταση βρισκόμασταν και τι πέρασαν οι προηγούμενες γενιές. Σαν ήπειρο, σαν χώρα, σαν νησί. Από την άλλη, αξιολογώντας με ψυχραιμία τη σημερινή κατάσταση, να προασπίσουμε τα πολλά θετικά, να μειώσουμε τα αρνητικά. Ναι, η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι λαοί της παραμένουν δημοκρατικοί, ψύχραιμοι και οι θεσμοί τής Ε.Ε. λειτουργούν ικανοποιητικά. Δεν είναι δεδομένη η πολύχρονη ειρήνη. Είναι προϊόν ωριμότητας αλλά και θεμελίωσης των κοινωνιών ως αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Η χώρα μας βγαίνει φέτος από τα μνημόνια, αλλά δύσκολα θα ξεφύγει από την οικονομική, κοινωνική αλλά και ηθική αποσύνθεση. Μόνο μια ειρηνική κοινωνική επανάσταση θ’ αλλάξει το ρου της.

Και το νησί μας; Βρισκόμαστε στην περιδίνηση της ιστορίας και το προσφυγικό θα μας ταλανίζει για χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αρκεί να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την εθνική μας ενότητα…

 


Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του Παναγιώτη Σκορδά για μια ακόμα χρονιά δίνει το «παρών». Φέτος καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Με περισσότερες από 500 σελίδες, πολλά θέματα, ενδιαφέρουσες συνεργασίες, με κείμενα και φωτογραφίες που δίνουν ιδιαίτερη αξία στην όλη έκδοση. Απαραίτητο όλο το χρόνο για κάθε Λέσβιο… 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1936 

Οι τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέμου

 

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Συμμετείχαν 1.278.085 ψηφοφόροι που αντιπροσώπευαν το 20,86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (6.127.593). Ήταν οι τελευταίες ελληνικές εκλογές του Mεσοπολέμου. Τα κόμματα αδυνατούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και έτσι η κυβέρνηση Δεμερτζή παρέμεινε. Μετά τον θάνατο του τελευταίου στις 13 Απριλίου 1936, ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, με ψήφους και της βενιζελικής παράταξης, εκτός του Γεωργίου Παπανδρέου.

Τα ποσοστά των κομμάτων στη Λέσβο: Κόμμα Φιλελευθέρων 40,26% και 4 έδρες (Ι. Καραμάνος 7.239, Θ. Τρύφων 4.816, Ορ. Κυπριανός 4.808, Θ. Λευκίας 3.060). Λαϊκό Κόμμα 25,15% και 2 έδρες (Γ. Λαζανάς 6.051 και Δ. Γεωργαντέλλης 3.600). Δημοκρατικός Συνασπισμός 15,42% και 1 έδρα (Γ. Παπανδρέου 4.407). Παλλαϊκό Μέτωπο 14,20% και 1 έδρα (Μ. Τυρίμος 3.854).

 

 

ΕΙΠΕ

«Τούτος ο τόπος όσο εύκολα καταστρέφεται τόσο εύκολα ξαναγεννιέται!»

Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου (facebook)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΓΟΡΑ

Επανέρχεται το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξεκινά η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την κάλυψη με γραπτό διαγωνισμό συνολικά 548 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που προκήρυξε το ΑΣΕΠ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πανηγυρίζει ο νεόκτιστος Ναός της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου και το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τη μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «ΤΖΑΜΑΪΚΑ» με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Φάνη Μουρατίδη κ.ά. στο «Cine Αρίων» στις 6:45 και στις 9:30.

- Η ταινία «THE GREATEST SHOWMAN» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία κινουμένων σχεδίων «COCO» στο «Cine Αρίων» στις 6:30 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλιοπωλείο «Book and Art» και η μικρή μας συγγραφέας Ειρήνη Παροίκου παρουσιάζουν το βιβλίο: «Ένα προσφυγάκι θυμάται» στις 7:30 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΦΟΡΙΑ

Λήξη προθεσμία παράτασης πληρωμής τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

  

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Ρίψη σταυρών στη θάλασσα. Εορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φανή, Φώτιος (Φώτης), Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξεκινά η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για οκτώ θέσεις για την Υπηρεσία Ασύλου Μυτιλήνης, πληροφορίες στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey