Δεύτερη Ανάγνωση

22/11/2017 - 10:35

ΦΟΒΟΥ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ…

Έχουν πλέον νόημα οι δημοσκοπήσεις; Όχι, γιατί τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν φαίνεται ν’ αλλάζουν. Μπροστά η Ν.Δ., πίσω με έξι έως δέκα μονάδες ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ πιο πίσω η Χρυσή Αυγή με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αλλά γιατί πλέον δεν ξέρουμε κατά πόσο απηχούν το εκλογικό σώμα. Μόλις πριν λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προέβλεπε μικρή συμμετοχή κόσμου στον νέο Κεντροαριστερό φορέα. Έπεσε έξω. Επίσης. Στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν ντέρπι ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ. Και στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ… καθάρισε με διαφορά!

Ως εκ τούτου οι πανηγυρισμοί, τα πρωτοσέλιδα και οι τηλεοπτικοί καβγάδες μάλλον είναι πρόωροι. Αντιθέτως θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβληματίζονται για τρία νούμερα. ΠΡΩΤΟ. Στη σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό μεταξύ 20% και 25%. Αυτό δεν δείχνει κατάρρευση κόμματος όπως λένε. Δείχνει ένα κόμμα με μια σταθερή πελατεία και το οποίο με ένα «τσαφ», με μια πολιτική κίνηση ή ακόμα και με μια γκάφα του αντιπάλου έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά. ΔΕΥΤΕΡΟ. Παραμένει το μεγάλο ποσοστό των Αναποφάσιστων, Λευκών, Άκυρων κ.λπ. που υπερβαίνει ενίοτε και το 20%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Δείχνει έναν κόσμο που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει συγκινηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό αφενός μεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πείσει μια μεγάλη μερίδα απογοητευμένων. Και αφετέρου ότι ένα μεγάλο μερίδιο των απογοητευμένων μ’ ένα (αριστερό;) κλικ ενδέχεται να ξαναεμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. ΤΡΙΤΟ. Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση. Όμως την ίδια στιγμή σε ποσοστό 53% επιθυμεί την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης! Δηλαδή σε μεγάλη μερίδα έχει περάσει η άποψη πως και κυβέρνηση ν’ αλλάξουμε τον ίδιο σκληρό κι επίπονο δρόμο θα συνεχίσουμε… Γεγονός επίσης είναι πως οι δημοσκοπήσεις κάνουν και κάποια τεχνικά σφάλματα που δεν τους βοηθάει να αποτυπώσουν σωστά την κοινωνία. Όπως π.χ. στις τηλεφωνικές έρευνες καλούν πάντα σε σταθερό τηλέφωνο. Που δεν διαθέτουν πλέον όλοι. Σε ώρες μάλιστα που συνήθως βρίσκονται παιδιά, γέροι, οικιακοί βοηθοί κ.λπ. Έπειτα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αγνοούν τους Ρομά ή άλλες ομάδες Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν και επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Συμπέρασμα. Καλές οι δημοσκοπήσεις για καθαρά δημοσιογραφικό και μόνο ενδιαφέρον. Τα κόμματα όμως παράγουν και πρέπει να παράγουν πολιτική κι όχι επικοινωνία. Ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης. Αλλιώς θα βρεθούν και πάλι προ εκπλήξεων…

 


Τα βασικά ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1988

 

Μητροπολίτης Μυτιλήνης ο Ιάκωβος Φραντζής

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει μητροπολίτη Μυτιλήνης τον Ιάκωβο Φραντζή. Η εκλογή έγινε ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους. Ο Ιάκωβος Φραντζής εκλέγεται με 43 ψήφους και ακολουθούν ο Αμβρόσιος Γιακαλής με 20 ψήφους και ο Συμεών Κούτσας με 4 ψήφους.

Ο νέος μητροπολίτης γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1942 και μετά από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο πήγε στη Θεολογική Σχολή του Γένους (Χάλκη), ενώ στη συνέχεια διορίστηκε ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, όπου υπηρέτησε επί 25 έτη, τα μισά ως Πρωτοσύγκελος. Το διάστημα 1968-1970 διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Υψηλού. Χειροτονήθηκε στις 20/11/1988 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

 

 

ΕΙΠΕ

«Κύριοι, απασφαλίσαμε. Θέλετε πόλεμο; Πόλεμο θα έχετε!»

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, δήμαρχος Λέσβου στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Ο Κώστας Ζαφειρίου και η Βάλια Μπαρμπατιώτη μιλούν για τη σχέση με τα παιδιά στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» στο Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δαφίων στις 6 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.

- Η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση» στο Cine Αρίων.

- Η ταινία «JUSTICE LEAGUE» στο Cine Αρίων.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο μουσικός Μπάμπης Τσέρτος στο Κτήμα «Οινοφόρος» με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρόγραμμα. Τηλ. κρατήσεων: 22510 44738 και 6974197399.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ιππείου το απόγευμα 4:00 - 9:30.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου τα έτη 2016 και 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7:30 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9:30 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey