Δεύτερη Ανάγνωση

20/01/2018 - 10:24

 

1992: ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.....

Τρέχουν οι  εξελίξεις για το Μακεδονικό! Μέρες προβληματισμού, αποφάσεων αλλά και  παραμονή του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.  Να  θυμηθούμε τα γεγονότα του 1992,  μιας κρίσιμης και καθοριστικής για το πρόβλημα χρονιάς. Για να μην ξεχνάμε….

 6/1: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στις γειτονικές χώρες.

9/1: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

14/1: Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

15/1: Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

14/2: Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

17/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.

17/2: Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

18/2: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

22/2: Πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας διαδηλώνουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στη Μελβούρνη.

1/4: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

13/4: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.

26/4: Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με ολοσέλιδη καταχώριση στους «New York Times» καλούν τον πρόεδρο Μπους να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των Ελλήνων για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων.

2/5: Την αλληλεγγύη τους προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ, οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, μόνο με ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

16/5: 87 μέλη του Κογκρέσου (70 βουλευτές και 17 γερουσιαστές) υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.

18/5: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

26/6: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.

28/6: Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της, ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.

7/8: Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου.

17/8: Ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

24/8: Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.

21/10: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.

13/11: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία», ενώ χαρακτηρίζει ως εφεύρημα το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, με χρήση δύο ονομάτων.

16/11: Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

11/12: Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» αποφασίζει, κατ' αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.

12/12: Η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στο πλαίσιο της απόφασης της Λισαβόνα.

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1992

 

Γεγονότα

 

- Μαζικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο για το συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών. Οι αγρότες καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομαρχίας ενώ παρεμβαίνουν οι βουλευτές Στρατής Κόρακας και Δημήτρης Βουνάτσος προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Νομάρχη και αρμοδίου Υπουργού.

- Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Στρατής Καρράς, άνθρωπος του θεάτρου. Είχε γεννηθεί το 1934 στο Πλωμάρι. Δίδασκε σε σχολές θεάτρου ενώ υπήρξε διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και του Δευτέρου Προγράμματος του κρατικού ραδιοφώνου.

- Σε ειδική εκδήλωση δίνεται το βραβείο Ιπεκτσί   στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Πάλλη και στο Δήμαρχο Δικελί Εγκοβέν Οσμάν για τις προσπάθειες σύσφιξης των δύο χωρών με τη διοργάνωση κοινών φεστιβάλ.

 

ΕΙΠΕ

«Είναι ο κατά τη γνώμη μου ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, επειδή πρώτον για να γίνεις Πρύτανης, θέλει τσαγανό, ικανότητες και διασυνδέσεις. Και βέβαια έργο. Μιλά δυο τρεις γλώσσες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ , σχολιάζοντας την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κ. Μουτζούρη («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική Ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει το έργο «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κώστας Χατζής στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10 μ.μ., είσοδος 12 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία JUMANJI: ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ στο Cine Αρίων στις  6:45 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία THE POST: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία ΠΟΛΥΞΕΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ στο Cine Αρίων στις 7 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής «Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα, Καμάρες” στην αίθουσα συνεστιάσεων της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας στις 11 π.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική Ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει το έργο «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

- Η βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης στις 11:30 π.μ.

- O ΛΟΙΑΘ κόβει την πίτα του στο «ΜΑΝΚΑΤΣΑ»  στις 11 π.μ. και απονέμει τα έπαθλα στους νικητές τριών ιστιοδρομιών.

- Κοπή βασιλόπιτας Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης στην αίθουσα συνεστιάσεων της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας στις 11 π.μ.

- Κοπή βασιλόπιτας και εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Μεσοτόπου στις 7:30 μ.μ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αιολικός-Χαλκίδα για την Γ΄ Εθνική στο Στάδιο Μυτιλήνης στις 3 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική Ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει το έργο «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Δωρεάν διανομή προϊόντων στου νέους Δικαιούχους του ΤΕΒΑ (ωφελούμενους ΚΕΑ), στο γνωστό σημείο της ΕΨΥΠΑΛ, από ώρα 8.30- 12.30

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Κόβεται η πίτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Πάρκο Μυτιλήνης «ΑΛΕΑ» στις 7:30 μ.μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey