Δεύτερη Ανάγνωση

19/09/2017 - 11:00

ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ…

Για να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχεις και πίσω καθρέφτες. Για να οδηγείς με ασφάλεια. Όπως στην πολιτική. Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου του 1961. Τα κόμματα του τότε Κέντρου, μικρά - μεγάλα, υπογράφουν και συστήνουν την Ένωση Κέντρου. Ήταν μια πορεία η οποία είχε ξεκινήσει σχεδόν μια δεκαετία πριν. Κόμματα, κομματίδια και ουκ ολίγοι φιλόδοξοι αρχηγοί προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν στον χώρο. Φαινομενικά έμπαινε ένα τέλος σε όλα αυτά. Αρχηγός της, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος παρότι είχε εκλεγεί βουλευτής το 1952 με την Δεξιά του στρατηγού Παπάγου, κατάφερε και εδραιώθηκε! Το νέο κόμμα κατέβηκε στις εκλογές ένα μήνα μετά, τον Οκτώβριο του 1961, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Έλαβε ποσοστό 33,66%, αλλά το βασικό κέρδος ήταν άλλο. Ο σκληρός αντικαραμανλισμός της εποχής, ο «ανένδοτος» του «Γέρου της Δημοκρατίας» ολοκλήρωσε την ενοποίηση του χώρου. Αργότερα το 1963, η Ένωση Κέντρου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με ποσοστό 42%, που στις μετέπειτα εκλογές αρχές του 1964, πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία με το εκπληκτικό ποσοστό 52,50%! Όμως ενώ από την μια έδινε ώθηση για την εξουσία, από τις άλλη κάλυπτε τις όποιες πολιτικοϊδεολογικές διαφορές κάτω από τον μανδύα του αντικαραμανλικού/ αντιδεξιού κόμματος. Γνωστή η συνέχεια. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου διασπάστηκε το 1965, σημειώθηκε η γνωστή ιστορικά αποστασία, οι αλλεπάλληλοι σχηματισμοί κυβέρνησης με παρέμβαση του τότε νεαρού βασιλέα, μέσα σ’ ένα δηλητηριασμένο πολιτικά κλίμα. Και τέλος, η χούντα των Απριλιανών. Σήμερα η ίδια πάνω - κάτω παράταξη, προσπαθεί να βρει σημείο σύγκλισης μέσα από μια σειρά κομμάτων και φιλόδοξων αρχηγών. Τα γεγονότα όμως, ίσως και οι εποχές, να είναι διαφορετικά που να μην βοηθούν σε μια συγκόλληση όλων αυτών. Διότι ναι μεν έρχεται να καλύψει ένα πράγματι πολιτικό κενό, από την άλλη όμως ακολουθούν μια σειρά από ερωτήματα που υποσκάπτουν την πορεία αυτή. ΠΡΩΤΟ: Ενιαίο κόμμα ή ένας πολυκομματικός φορέας; ΔΕΥΤΕΡΟ: Θα έχει δικά της όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών; ΤΡΙΤΟ: Θα τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ; ΤΕΤΑΡΤΟ: Θα θεωρεί ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, είναι ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις; ΠΕΜΠΤΟ: Ο εκλεγείς πρόεδρος θα μετουσιωθεί σε πραγματικό αρχηγό ή θα παραμείνει ένας διαμεσολαβητής απόψεων και φορέων; Σίγουρα απαντήσεις θα δοθούν. Το θέμα είναι να μην μπατάρει το αμάξι…

 


«Ρομάντσο», το νοσταλγικό περιοδικό της ζωής μας…

 

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1980

Ο Ν. Βιγέλλης αναλαμβάνει Γ.Γ. Υπ. Δικαιοσύνης

Με απόφαση του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ο πρώην βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Νίκος Βιγέλλης, δικηγόρος στο επάγγελμα, τοποθετείται γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Βιγέλλης είχε εκλεγεί βουλευτής το 1974 με 5.665 σταυρούς, ενώ το 1977 με 4.839 σταυρούς απέτυχε να εκλεγεί. Για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 1964 με την ΕΡΕ όπου έλαβε 1.313 σταυρούς. Τελευταία φορά έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές του 1981 αλλά με 6.747 ψήφους ήρθε δεύτερος και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Η Ν.Δ. τότε είχε εκλέξει έναν βουλευτή, τον Δ. Νιάνια με 7.741 σταυρούς.

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Τα νησιά μας πρέπει να πάνε μπροστά… Πρέπει όλοι μαζί να γίνουμε μία δυνατή ομάδα και να χτίσουμε το μέλλον των νησιών μας».

Σταμάτης Μαλέλης, σύμβουλος Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ και υποψήφιος για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου στην κεντρική αίθουσα του στις 12:30 μ.μ..

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ημερίδα με θέμα: «1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL14)» στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 9:30 π.μ..

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Έκθεση Bienale της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «A Good Neighbor» στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη», πρωί και απόγευμα.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Στο πλαίσιο του «International Eressos Women’s Festival 2017», πεζοπορία με θέμα: «Cultural Walks in the Footsteps of Sappho», αναχώρηση στις 9:30 π.μ., Σκάλα Ερεσού, πληροφορίες στο www.womensfestival.eu/programme/.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «American Made» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

- Η ταινία «Εγώ, Ο Απαισιότατος 3» 3D στο «Cine Αρίων» στις 6:45 μ.μ. και στις 7 μ.μ..

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ημερίδα με θέμα: «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL14)» στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 9:30 π.μ..

ΘΕΑΤΡΟ

Στο πλαίσιο του «International Eressos Women’s Festival 2017», Musical Theatre: «Deep in the Heart of Me», Σκάλα Ερεσού στις 8 μ.μ..

ΕΡΓΑΣΙΑ

Λήγει η προθεσμία υποβολής για πρόσληψη πέντε εργατών - φροντιστών γενικών καθηκόντων από την «Ηλιαχτίδα». Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατάθεση συντάξεων στους λογαριασμούς δικαιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ και ΝΑΤ καθώς και των προσωρινών συντάξεων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - φρούριο», στην Αίθουσα Γεωγραφίας στις 7:15 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey