Δεύτερη Ανάγνωση

17/10/2017 - 11:23

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ…

Πολλά ή λίγα τα εβδομήντα δύο χρόνια; Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας. Πάντως όσο αφορά την Παγκόσμια Ιστορία, προφανώς και θεωρείται μικρός χρόνος, που… σύρει ιστορικές στιγμές χιλιάδων χρόνων που έχουν καθορίσει την πορεία του κόσμου μας. Και σημασία δεν έχει τόσο η σημερινή επέτειος των εκατό χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, όσο η διάρκειά της. Κι αυτό είναι βασικό κριτήριο μιας ιστορικής αναδρομής, για την οποία βέβαια σήμερα συζητάμε, ενίοτε με πάθος, δεδομένου ότι είναι απτά ακόμη τα ίχνη της στους ανθρώπους. Πιθανόν όμως μετά από χρόνια απλώς να είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο σχολικό μάθημα της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Σήμερα πέρα από τη σιωπή μπροστά στη βαριά, σκληρή και αδυσώπητη ιστορία της, για την οποία ο καθένας βίωσε ή βιώνει καταθέτοντας τη δική του εκτίμηση, τίθενται μερικά ερωτήματα. ΠΡΩΤΟ. Ήταν αναπόφευκτος ο μετέπειτα εκφυλισμός της Οκτωβριανής Επανάστασης και αποτελεί αποτέλεσμα του μπολσεβικισμού και διάψευση της μαρξιστικής θεωρίας; ΔΕΥΤΕΡΟ. Τι από τις θετικές δυνατότητες του Οκτώβρη υλοποιήθηκε και ποιες εναλλακτικές δυνατότητες υπήρχαν ώστε να αποφευχθεί η αρνητική έκβαση; ΤΡΙΤΟ. Σήμερα η μαρξιστική θεωρία σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία συνεχίζει να παραμένει ένα ουσιαστικό εργαλείο πολιτικής ζύμωσης; ΤΕΤΑΡΤΟ. Με δεδομένη την παγκόσμια κατάσταση και την τεχνολογική εξέλιξη, υπάρχει περίπτωση να παρακινηθούν ξανά οι μάζες για έναν νέο Οκτώβρη;

Για να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα θα έπρεπε να απαντηθεί το βασικό ερώτημα που είχε θέσει ο Τολστόι στο «Πόλεμος και Ειρήνη». Δηλαδή «ποια δύναμη κινεί τους λαούς»; Ο μεγάλος συγγραφέας είχε θέσει το πρόβλημα με βάση τους ανθρώπους, τον λαό και τις εκάστοτε δημιουργούμενες συνθήκες. Σήμερα προφανώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Κι αν λέγεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω ως φάρσα ενίοτε, η τεχνολογική επανάσταση που δεσπόζει σήμερα στον πλανήτη μας έχει θέσει σε διαφορετική τροχιά την παγκόσμια Ιστορία. Κι αν τότε ο Λένιν έκανε έφοδο στο παλάτι του Τσάρου, σήμερα η Ιστορία καταγράφεται με twitter! Και για τους επαναστάτες σαν τον Τσε Γκεβάρα η μνήμη τους ζει μάλλον περισσότερο στις αναρτήσεις στο facebook. Ενδεχομένως σήμερα στα εργαστήρια ιστορικής μνήμης να υπάρχει ως εργαλείο άσκησης το σύνθημα «Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε». Όμως στην παγκόσμια αταξική πλέον κοινωνία, άλλο είναι το σύνθημα. «Δανειολήπτες όλου του κόσμου ξεσηκωθείτε»! Διότι το μόνο κόκκινο πλέον είναι τα κόκκινα δάνεια λαών και κρατών…

 

Βιβλία για την Οκτωβριανή Επανάσταση που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1974

 

Κυκλοφορεί η «Δημοκρατική φωνή»

 

Δισεβδομαδιαία εφημερίδα της «Ενώσεως Κέντρου - Νέων Δυνάμεων» με εμφανιζόμενο ιδιοκτήτη και διευθυντή τον Δημήτρη Κούκο. Η εφημερίδα εκδόθηκε με σκοπό να στηρίξει τους υποψηφίους του κόμματος στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου 1974. Κυκλοφόρησαν μόλις πέντε φύλλα, ήταν δισέλιδη και κόστιζε 2 δραχμές.

Στο πρώτο κύριο άρθρο η εφημερίδα επεσήμανε: «Η πολιτική αδράνεια της επταετίας, στο διάστημα της οποίας οι δικτάτορες είχαν αποτελματώσει την πολιτική ζωή, η απότομη αλλαγή, η διαφοροποίηση των πολιτικών κομμάτων και η πλήρης αιθρία της Δημοκρατίας έχουν δημιουργήσει στα ευρέα λαϊκά στρώματα μια φυσιολογική άλλωστε ρευστότητα… Οι γραμμές και οι θέσεις μας είναι: Ελλάδα, Δημοκρατία, Λέσβος».

 

 

ΕΙΠΕ

«Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διευκρινίσεις ή για απαντήσεις σε οποιοδήποτε θέμα».

Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

- «Home sweet home» («Σπίτι μου σπιτάκι μου») του Volkan Aslan στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη.

- Έκθεση του Arash Hampey «Ι am a refugee», στην Εργατική Λέσχη Λέσβου. Ώρες: 6 - 10 μ.μ., Πιττακού 15, Μυτιλήνη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έκθεση εντύπων: 19ος - 20ός αιώνας: συλλογή Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ίμβρου 3, Μυτιλήνη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Blade Runner 2049» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΥΓΕΙΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, με ομιλητές τον ειδικό μαστολόγο Μιχάλη Μαυρουδή και τον μαιευτήρα - χειρουργό Δημήτρη Πολύζο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 6:30 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για το Τσάμπιον Λιγκ στην ΕΤ1 στις 9:45 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ημερίδα με θέμα «Η Ντιάνα Τράκα και η ανθρωπολογία της Υγείας την Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 9:15 π.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης από το ΓΕΣ του 2017 ως «Έτους Εθνοφυλακής και Εφεδρείας», θα πραγματοποιηθεί από την 98 ΑΔΤΕ ημερίδα με θέμα «Η Εθνοφυλακή: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», στο Δημοτικό Θέατρο» Μυτιλήνης, είσοδος ελεύθερη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης διεξαγάγει προφορικές και πρακτικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων προς απόκτηση άδειας δύτη στις 10 π.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey