FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση
Πόσα πρωτοσέλιδα μπορούμε να αφομοιώσουμε; Μέσα σε 10 μέρες από το συλλαλητήριο, πήγαμε στην NOVARTIS και τώρα στα Ελληνοτουρκικά!

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ…

Το θλιβερό της υπόθεσης δεν είναι το συμβάν στα Ίμια. Με την Τουρκία που έχουμε μπλέξει όλο τέτοια θα έχουμε. Το θλιβερό είναι ότι σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο. Δεν υπάρχει μια στοιχειώδη έστω σύμπνοια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Κι αν όχι όλων, τουλάχιστον κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη δεκαετία του εβδομήντα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε μεν μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Πλην όμως στα εθνικά θέματα παραμέριζαν τις όποιες διαφορές και προσπαθούσαν από κοινού και μακριά από τη δημοσιότητα να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Πλέον χαρακτηριστικό το γνωστό «Βυθίσατε το Χόρα», το οποίο είπε ο αντιπολιτευόμενος Α. Παπανδρέου. Και απεδείχθη αργότερα ότι ήταν προϊόν συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αλλά υπήρχε τουλάχιστον ένα εθνικό μομέντουμ.

Σήμερα όμως; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βολεύτηκε με τον διχαστικό της λόγο. Τον έκανε πολιτικό και στρατηγικό της στόχο γιατί έτσι τη βόλευε. Γιατί έτσι έκρυβε πολιτικές και διαχειριστικές αδυναμίες. Πέτυχε στην αρχή! Τώρα άρχισαν να πλακώνουν ένα ένα τα προβλήματα. Εσωτερικά και εξωτερικά. Και καλά τα εσωτερικά. Αυτά είναι διαχειρίσιμα για να λυθούν από την όποια μετέπειτα κυβέρνηση αναλάβει. Στα εξωτερικά όμως; Που εκτός του ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, εκτός του ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να έχει διαβουλευθεί για τις όποιες λύσεις. Το όποιο ενδεχόμενο λάθος είναι μη αντιστρέψιμο. Και ειδικά εάν πρόκειται για απώλεια ελληνικού εδάφους. Κι εδώ έρχεται άλλο ένα θέμα. Ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Με Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια. Υποδέχθηκε πριν λίγο καιρό τον Ερντογάν. Μια επίσκεψη την οποία χαρακτήρισε πετυχημένη! Ιδού τα αποτελέσματά της… Τι άλλο θα παθαίναμε εάν δεν ήταν πετυχημένη η επίσκεψη; Πιθανόν συνηθισμένοι πήγαν να κοροϊδέψουν τον Ερντογάν με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν από την Τουρκία. Το να κάνει… μαγκιές στον Κυριάκο και εύκολο είναι και δεν έχει επιπτώσεις. Μαγκιές όμως στον απρόβλεπτο Σουλτάνο έχουν κόστος. Άρα, προτού τα πράγματα πάρουν στραβό δρόμο που ενδεχομένως αποβεί μοιραίος, καλόν είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια εθνική συνεννόηση. Και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι καταλυτικός. Γιατί όπως φαίνεται φτάσαμε σ’ ένα ακόμη σταυροδρόμι της ελληνικής ιστορίας. Το οποίο θα πρέπει να διαβούμε. Τουλάχιστον ας το διαβούμε όλοι μαζί…

ΕΙΠΕ

 

«Μήπως αυτός ο τόπος χρειάζεται μια άλλη δημοτική αρχή που να διεκδικεί και μην φοβάται να ρωτάει τη γνώμη του λαού;»

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ, Επικεφαλής Δημοτικής Αρχής

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1976

Δραστηριότητες δημάρχου Απ. Αποστόλου

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Παρασκευαΐδης μεταβαίνουν στην Αθήνα όπου και συναντούν τον Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ Τζανή Τζανετάκη. Στη συνάντηση βασικό θέμα η περιοχή Τσαμάκια που επί δικτατορίας παραχωρήθηκαν στον ΕΟΤ να επανέλθει στον Δήμο Μυτιλήνης. Αποφασίσθηκε άμεσα να επιστραφεί το οδικό τμήμα και σταδιακά θα παραχωρηθεί και η πλαζ όπου θα γινόταν αμμόστρωση ενός τμήματος προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι από τους λουόμενους. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Απ. Αποστόλου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της απόφασης αυτής, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να αναβιώσει το γραφικό παρελθόν της περιοχής με τη δημιουργία τριών κέντρων αναψυχής στην περιοχή.

 

ΑΠΟΨΗ

Keep the Russians out, the Americans in and the Germans down…

 

της Ζέζας Ζήκου

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ)

Διαχρονικά, για την Αριστερά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι «φονιάδες των λαών», που ανέβαζαν και κατέβαζαν καθεστώτα με όλα τα μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα, με ανατροπές και δικτατορίες, με συνωμοσίες κρυφές ή φανερές. Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο σύστημα εις βάρος της κυριαρχίας των κρατών και των συμφερόντων των λαών.

Αυτό λίγο-πολύ ήταν και το αφήγημα της Αριστεράς για τον ρόλο των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και το δόγμα Τρούμαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών, που για την Αριστερά ήταν «αμερικανοκίνητη», μέχρι σχετικά πρόσφατα. Στόχος επομένως της Αριστεράς ήταν η απομάκρυνση της Ελλάδας από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και των θεσμών στους οποίους κυριαρχούσαν (όπως, π.χ., το ΝΑΤΟ).

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Οι τρεις πινακίδες» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-Δυναμό Κιέβου για το Γιουρόπα Λιγκ στις 10:05 στην Cosmote.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ξεκινούν το βράδυ οι τριήμερες εκδηλώσεις των ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αγιάσο, με την πραγματοποίηση παραδοσιακής πατινάδας και την αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στις γειτονιές του χωριού.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά πανήγυρις Πολιούχου Μυτιλήνης Αγίου Θεοδώρου Νεομάρτυρος του Βυζαντίου. Κλειστή η Αγορά της Μυτιλήνης.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης πραγματοποιεί το Αποκριάτικο πάρτι της στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, μετά τις 22:00.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

- Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Καμπούδι της Αγιάσου στις 3 μ.μ.

- Αποκριάτικη παρέλαση πληρωμάτων, γλέντι στη πλατεία του Πλωμαρίου στους ρυθμούς λάτιν μουσικής και χορευτικά στις 2:30 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Αγιάσου στις 3 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του νέου τόμου ΑΙΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ στην αίθουσα του Πειραματικού Σχολείου στις 8 μ.μ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 15:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top