Δεύτερη Ανάγνωση

14/04/2017 - 10:00

ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ…

Τέτοιες μέρες η ίδια πάντα ιστορία. Πλησιάζουν Χριστούγεννα, Πάσχα και στο γραφείο λίστες με βιβλία για ν’ αγοραστούν. Διαλεγμένα από δημοσιεύσεις, κριτικές, σχόλια φίλων κλπ., ολόκληρο κατεβατό. Ν’ αγοραστούν κάποια στιγμή και στόχος πάντα κάποια απ’ αυτές τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Γιατί, εντάξει η ιερότητα των ημερών, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι συνυφασμένες με καθισιό, ηρεμία αλλά και πολύ διάβασμα (για λίγους πλέον…). Παρατηρώ τη λίστα, κάνω μια «σούμα», τρέλα! Μου βγαίνει ένα ποσό γύρω στα επτακόσια ευρώ! Τόσα χρήματα, τέτοιες εποχές δεν βρίσκονται εύκολα. Αγοράζεις ένα, άντε δύο το πολύ βιβλία. Θα στοιβαχτούν κι αυτά… Στο βάθος του γραφείου μια «ντάνα» βιβλία, προκλητικά περιμένουν τη σειρά τους για να διαβαστούν. Κάτω στο πάτωμα άλλη μια «ντάνα»! Αυτά πάλι έχουν διαβαστεί, όμως σαν πειρασμός ζητούν απεγνωσμένα το ξαναδιάβασμα... Βιβλία που σφράγισαν μια εποχή, χάρισαν ηδονικές στιγμές ανάγνωσης, χάραξαν την ψυχή, κούρδισαν συναισθήματα, ξύπνησαν αισθήσεις. Εκεί, γεμάτα σκόνη, υπομονετικά περιμένουν πάλι το ξεφύλλισμα, να διαβαστούν, να σβηστούν ή να συμπληρωθούν οι παλιές σημειώσεις, να γεμίσουν τα περιθώρια, να τσακιστούν κι άλλες σελίδες σε μια διαρκή ερωτική σχέση… Η αλήθεια είναι πως όσοι ακόμα αγοράζουμε και διαβάζουμε βιβλία στην εποχή των social media, δείχνουμε σαν να είμαστε ξεκομμένοι από το σήμερα, λες και κινούμαστε σε άλλες εποχές με άλλους ρυθμούς. Σε αναμονές ιατρείων, λεωφορεία, αίθουσες αναχωρήσεων, βγάζεις ένα βιβλίο και θεωρείται σαν κάτι διαφορετικό, ίσως και κάτι παλιομοδίτικο. Δεκάδες βλέμματα σκυμμένα πάνω στα κινητά, σηκώνονται να παρατηρήσουν ποιος …έσπασε το ρυθμό της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής. Είμαστε οι παράξενοι της εποχής μας. Που τολμούμε ακόμα να ξοδέψουμε λίγα χρήματα για ένα βιβλίο. Που περιμένουμε κάποιες αργίες, να βυθιστούμε στον κόσμο του συγγραφέα, να ξεφύγουμε και να πάμε σε άλλους κόσμους… Πάσχα λοιπόν. Όπως και να ‘ναι, με πολλά ή λίγα λεφτά και προτού βουλιάξουμε στο δρόμο των social media, ας κοιτάξουμε και λίγο πίσω. Τα «άλλα χρόνια», δηλαδή αυτά που τα βιώσαμε πιτσιρίκια και κουβαλάμε ακόμα μέσα μας, κάπου βαθειά στην ψυχή μας. Και μετά ας συνεχιστεί το σερφάρισμα. Κι εμείς οι λίγοι να σκύψουμε και πάλι στα βιβλία μας… ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

Πάσχα 1932: «Άλλα χρόνια» στη Μυτιλήνη μας. Κρουαζιέρα με τον …«Άβαφο», σοκολατάκια «Φλόκα» και Δευτερανάσταση στ’ Ακλειδιού…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1967

Γεγονότα

- Εορτάζονται τα 10 χρόνια λειτουργίας της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Μυτιλήνης με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 1957 μετακινήθηκαν προς Αθήνα 5.343, ενώ έφθασαν στο νησί μας 4.873. Το 1966 μετακινήθηκαν προς Αθήνα 12.070 και αφίχθησαν 11.370.

- Ο «Λεσβιακός» αναδεικνύεται πρωταθλητής ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας Λέσβου.

- Δύο Τούρκοι αποβιβάζονται στην ακτή Παμφίλων και ζήτησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Όπως εξήγησαν, τα ημερομίσθια στην Τουρκία είναι εξαιρετικά χαμηλά.

- Ο Αλέκος Αλεξανδράκης με το θίασο του, έρχεται στη Μυτιλήνη και παρουσιάζει δύο έργα: το «Δειλός και Τολμηρός» και το έργο του Ξενόπουλου «Φοιτητές».

 

 

 

ΕΙΠΕ

«Θέλαμε να βελτιωθεί η εικόνα των αεροδρομίων εν όψει της τουριστικής περιόδου. Τώρα είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθεί».

Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσημη παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 40 προσλήψεις Καθαριότητας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στα γραφεία της Υπηρεσίας ή στον ΑΣΕΠ.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΣΧΑ

- Έξι ομάδες - επιτροπές θα μεταβούν στις 30 εκκλησίες της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης με σκοπό να επιλέξουν τους  τρεις ωραιότερα στολισμένους Επιτάφιους.

- Η Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες και μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά, θα παρασκευάσει και θα προσφέρει το πατροπαράδοτο και καθιερωμένο νηστίσιμο φαγητό της ημέρας αυτής, της ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα «δάκρυα της Παναγιάς» στην Στοά Βεκρέλλη στις 2 μ.μ..

- Προαύλιοι χώροι Νοσοκομείου και Γηροκομείου Μυτιλήνης: Η περιφορά των Επιταφίων των δύο ιδρυμάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Στρατού στις 3 μ.μ..

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΣΧΑ

Παρουσίαση και αναπαράσταση από τη Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης, του τρόπου που γινόταν το βάψιμο και η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (επιμέλεια: Ειρήνη Παράσχου) στην οδό Ερμού (τρίγωνο Μητροπόλεως), ώρα 11:30 π.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΣΧΑ

Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες, του Ευαγγελίου. Η «ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης» που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, από το σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ιάκωβο στις 11 π.μ.. Στη συνέχεια έξω από το ναό, στο «τρίγωνο» Μητροπόλεως και Ερμού, θα προσφερθεί τσουρέκι.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Μαχητές των Δρόμων 8» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ., στις 9:30 μ.μ. και στις 10 μ.μ..

- Η ταινία» Γεννημένος Ηγέτης» στο «Cine Αρίων» στις 6:45 μ.μ..

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Το Ουζερί» στον «Δίαυλο» στις 7:30 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey