FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Από το σκάνδαλο NOVARTIS προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα.

ΠΡΩΤΟ: Στο καπιταλιστικό σύστημα, στο μοναδικό άλλωστε που επιβιώνει σήμερα στον πλανήτη, σκάνδαλα τέτοιου τύπου υπήρξαν και θα υπάρχουν. Είναι στη φύση του, με το κέρδος να ωθεί εταιρείες σε παράνομες πρακτικές. Από εκεί και πέρα όμως, είναι ευθύνη του κάθε κράτους να προβαίνει σε ελέγχους και καταλογισμό των όποιων ευθυνών. Δεκάδες τέτοια σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί στις ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία κ.λπ. Αλλά τέτοιος (πολιτικός) τζερτζελές με τέτοιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν γίνεται.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ: Σκάνδαλο ΝΟVARTIS υπάρχει. Ένα σκάνδαλο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Ανεξάρτητα των ονομάτων, ανεξάρτητα με την όποια ενδεχόμενη σκοπιμότητα, η ουσία παραμένει. Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα τα πήρανε χοντρά. Και δεν μιλάμε βέβαια για γιατρούς που έπαιρναν κάποια τζάμπα ταξιδάκια. Μιλάμε για χοντρά λεφτά. Να εντοπιστούν, να καταλογιστούν ευθύνες και να οδηγηθούν στο σκαμνί.

ΤΡΙΤΟ: Έτυχε να σκάσει στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης. Το ότι θα το εκμεταλλευόταν δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ευφυΐα. Από εκεί και πέρα όμως η ισοπεδωτική άποψη ότι όλα είναι μια πλεκτάνη του Τσίπρα, όχι μόνο δεν γίνεται πιστευτή, αλλά πρωτίστως δεν βοηθάει τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Διότι εφόσον θεωρούν τους εαυτούς αθώους, θα έπρεπε να τους ενδιέφερε η πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας. Διαφορετικά μένουν σκιές οι οποίες θα δράσουν καταλυτικά στην πολιτική πορεία των εμπλεκομένων αλλά και στον ήρεμο πολιτικό βίο της χώρας μας.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Το σκάνδαλο… έτρεξε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και των υπηρεσιακών Παπαδήμου και Πικραμμένου. Εάν εξαιρέσουμε τους υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς που ενδεχομένως να μην ήταν υποψιασμένοι, οι άλλοι τρεις, χρόνια πολιτικοί στο κουρμπέτι, δεν αντιλήφθησαν τίποτα; Εάν δεν αντιλήφθηκαν, να το δηλώσουν προκειμένου να κριθούν πολιτικά για την άγνοιά τους. Εάν όμως το είχαν αντιληφθεί, τι έπραξαν;

ΠΕΜΠΤΟ: Τι σημαίνει έχουν παραγραφεί τα αδικήματα; Κακώς υπάρχει παραγραφή, εάν πράγματι υπάρχει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, να μάθουμε ποιοι πολιτικοί έχουν εμπλακεί (εάν έχουν εμπλακεί). Όσοι δε έχουν εμπλακεί να μπουν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής του τόπου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Συμφέρον όλων, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσει για πρόσκαιρες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η δε αντιπολίτευση να συνδράμει χωρίς κραυγές και αλαλαγμούς. Διαφορετικά όλοι θα βγουν ζημιωμένοι…

Δεν έχει αντίπαλο, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της Nielsen, το «Survivor» του ΣΚΑΪ. Η θεαματικότητα του καναλιού έχει εκτοξευθεί κοντά στο 19%, αφήνοντας όλα τα άλλα κανάλια πίσω, με διαφορά 4 μονάδων. Αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη αύξηση θεαματικότητας του Star, ενώ το Mega χάνει σταδιακά το κοινό του. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις ενώ το ΕΨΙΛΟΝ του Σαββίδη δείχνει να έχει κολλήσει

 

ΕΙΠΕ

«Το 2017 είχαμε τη μικρότερη ροή μεταναστών των τελευταίων ετών και τα νησιά εξακολουθούν να βουλιάζουν από τους μετανάστες λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΨΗ

 

Παραμύθι χωρίς δράκο

 

του Τάσσου Παππά

 

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

 

Παρά το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι η κυβέρνηση οργάνωσε την επιχείρηση Novartis για να συκοφαντήσει τους αντιπάλους της και διακινούν συντονισμένα υπαινιγμούς για συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στη σκευωρία, από μια προσεκτική ματιά στις επίσημες ανακοινώσεις και στις δηλώσεις των ηγετών τους φαίνεται πώς δεν έχουν κοινή γραμμή αντιμετώπισης ως προς την ουσία.

Για παράδειγμα στη Ν.Δ δυσκολεύονται να μιλήσουν για σκάνδαλο και κάνουν λόγο για υπόθεση Novartis. Στο Κίνημα Αλλαγής όμως είναι σαφείς: «πρόκειται για σκάνδαλο» τονίζουν και απαιτούν να πέσει άπλετο φως. Ταυτοχρόνως στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν τα δικά τους στελέχη που ήταν σε θέσεις-κλειδιά την επίμαχη περίοδο και επιτίθενται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί στη φάση που κυβερνούσε τη χώρα η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανής. Επιδιώκει να στρέψει τη συζήτηση από τον πυρήνα του σκανδάλου στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ κατηγορώντας την για μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στην Πολωνία (στην εξουσία εκεί βρίσκεται αδελφό κόμμα της Ν.Δ) και ζητώντας από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν (με ποιο τρόπο άραγε;) για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου που δέχεται σοβαρά πλήγματα. Σύμφωνα με τη Ν.Δ όσα έγιναν (αν έγιναν) από την Novartis δεν έχουν πολιτική σημασία, απλώς έχουμε να κάνουμε (αν φυσικά αποδειχθεί) με συνηθισμένες παραβατικές συμπεριφορές μεγάλων εταιρειών προκειμένου να κερδίσουν πόντους στο επιχειρηματικό παιχνίδι.

Έτσι, για τη Ν.Δ, είναι δευτερεύουσας σημασίας ότι αυτές οι παραβατικές πρακτικές αναπτύχθηκαν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Οι αρμόδιοι πολιτικοί που είχαν το καθήκον να εποπτεύουν το χώρο τους όχι μόνο επέτρεψαν να γιγαντωθεί το φαινόμενο, αλλά το ανέχτηκαν και δεν έπραξαν τίποτε για να το περιορίσουν.

Προφανής όμως είναι και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ (όχι πάντως και των συνιστωσών που συνεργάζονται μαζί του στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής). Προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι το σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας αφορά μόνο την πενταετία 2004-2009, τότε δηλαδή που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ούτε πριν (επί Σημίτη) ούτε μετά (επί Γιώργου Παπανδρέου και με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου) έγιναν πράγματα αξιόποινα από μέλη του πολιτικού προσωπικού.

Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο.

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Διακοπή υδροδότησης στις περιοχές: Λαγκάδα, Λαζαρέτο, Βουναράκι, Πυργέλια, Καλλιθέα, Μαύρα σίδερα, Υφαντήρια, Λόφος αρτεργατών και περιοχή πάνω από το γήπεδο από τις 8 το πρωί.

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας παρουσιάζει την παράσταση «Φαύστα» του Μποστ, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο στις 9 μ.μ.

ΓΙΟΡΤΗ

Μια γιορτή γεμάτη ποίηση και μουσική στο σπίτι που έζησε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στην οικία Αλεπουδέλλη (Ελ. Βενιζέλου 83) στις 9 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Αόρατη Κλωστή» στο Cine Aρίων στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Η ληστεία του Αιώνα» στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

- Συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγίου Βαλεντίνου.

- Συναυλία του Πασχάλη στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10:30 μ.μ., είσοδος 12 ευρώ.

ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Περιφορά των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στην Καθολική Εκκλησία στις 6 μ.μ.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση των Πουλιών στην οικία Αλεπουδέλλη (Ελ. Βενιζέλου 83), το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης από τις 10 το πρωί έως 8 το βράδυ.

ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας παρουσιάζει την παράσταση «Φαύστα» του Μποστ, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», στον Παπάδο στις 9 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ρεάλ-Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιον Λιγκ.

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1977

 

Αλλαγή νομάρχη

Αποχωρεί ο Νομάρχης Λέσβου Χρίστος Γούλας, ο οποίος μετατίθεται στη Νομαρχία Κορινθίας. Νομάρχης Λέσβου είχε αναλάβει τον Νοέμβριο του 1976. Στο λίγο αυτό διάστημα δεν μπορεί να παράγει έργο, απλώς παρακολουθούσε τις εργασίες των δημοσίων έργων. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Υπήρξα συνεπής στις θέσεις μου και εφάρμοσα δημοκρατικές διαδικασίες παντού. Ο τόπος έχει ανάγκη ηρεμίας που είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας». Τον αντικατέστησε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, ο οποίος και συμπλήρωσε τρία χρόνια Νομάρχης Λέσβου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 16:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top