FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση

ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ…

Το πρώτο ζωντανό κύτταρο στη Γη εμφανίστηκε πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια και οι απευθείας απόγονοί του είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το σώμα μας, με τη μορφή των κυττάρων του αίματος που διατρέχουν τις φλέβες και τις αρτηρίες μας. Αυτό μας πληροφορεί ο διάσημος Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Είμαστε Αστρόσκονη» (εκδ. Μεταίχμιο σελ. 192). Μας οδηγεί σε μια άλλη διάσταση του ανθρώπινου είδους, διαφορετική απ’ αυτή των πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων ταγών της δημόσιας ζωής. Όσο μικρή κι αν φαντάζει η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη μέσα στον απέραντο χωροχρόνο του σύμπαντος, τόσο τον σέβεσαι. Αυτόν τον ανθρώπινο οργανισμό, τον άνθρωπο. Επισημαίνει λοιπόν ο Σιμόπουλος πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 7.000 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα! Ψηφιακά ο αριθμός αυτός είναι ίσος με το 7 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά!! Καθένας από μας περιλαμβάνει μέσα του 370 τρισεκατομμύρια κύτταρα, εκ των οποίων το 90% δεν είναι ανθρώπινα αλλά ξένοι οργανισμοί και βακτήρια. Καθένα από τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτει 400 δισεκατομμύρια μόρια, τα οποία εκτελούν εκατομμύρια διαφορετικής δραστηριότητες ανάμεσα στα τρισεκατομμύρια των ατόμων από τα οποία αποτελούνται! Οι βιολόγοι υπολογίζουν ότι εκτελούνται 1 τρισεκατομμύριο τρισεκατομμυρίων δραστηριότητες κάθε στιγμή που περνάει! Ασύλληπτα νούμερα. Σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου το σώμα μας εκτελεί 10 φορές περισσότερες δραστηριότητες απ’ όσα είναι τα άστρα που υπάρχουν στο σύμπαν!

Κι όμως, το σώμα μας, δραστηριοποιείται τόσο καλά, ώστε καθένας από μας να μένει απερίσπαστος στην καθημερινότητά του! Γιατί στο τέλος όλα και όλοι μας καταλήγουμε στην καθημερινότητα για την οποία μοχθούμε και πάσχουμε κάθε στιγμή του βίου μας! Από την οποία σήμερα… δραπετεύουμε, έστω για λίγα λεπτά, μόνο και μόνο αναλογιζόμενοι την πορεία του ανθρώπου στην άβυσσο του διαπλανητικού ιστού του. Και αλήθεια, πόσο μικρά, τιποτένια και αλλότρια φαίνονται όλα αυτά με τα οποία αναλίσκουμε τον χρόνο μας. Ο διάσημος Έλληνας αστροφυσικός δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμπεράνει και να μας… συμβουλέψει με τον τρόπο του: «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο»! Συμπέρασμα. Ας ζήσουμε κι ας γευτούμε τις καθημερινές χαρές που δίνει ο τόσος πολύπλοκος οργανισμός που ονομάζεται άνθρωπος…

 


Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

Γεγονότα

 

1964: Επανεκλέγεται πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιομεσιτών ο Ν. Φ. Λαζάρου, ο οποίος διατηρεί την προεδρία επί 20 χρόνια. Γ.Γ Ευστρ. Κλαδογένης, Ταμίας Γ. Τζοάννος και μέλη οι Δ. Αποστόλου και Γ. Ιατρέλλης.

1965: Κρεοπώλης από την Αγιάσο κερδίζει πολυκατοικία πέντε ορόφων αξίας 4.240.000 δραχμών. Ήταν κάτοχος ολόκληρης σειράς Λαχείου Συντακτών.

1971: Από τον Δικτάτορα «Πρωθυπουργό» Γεώργιο Παπαδόπουλο επιλέγεται ως εκπρόσωπος των νήσων Λέσβου και Χίου στη Συμβουλευτική Επιτροπή ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Λέσβου Π. Χατζηστεφανής.

 

 

ΕΙΠΕ

«Πόσο μεγάλη ήταν η χαρά και η ικανοποίηση όταν επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμησή μας ότι στις έξι πρώτες θέσεις στην λίστα των “ευπώλητων 2017” της επιχείρησής μας βρίσκονται βιβλία συγγραφέων Λέσβιων στην καταγωγή, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο...».

ΚΛΕΙΩ ΧΑΤΖΗΔΑΝΙΗΛ, Ιδιοκτήτρια του ομώνυμου βιβλιοπωλείου της Μυτιλήνης (facebook)

 

 

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Παγιδευμένη Ψυχή» στο Cine Αρίων.

- Η ταινία «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» στο Cine Αρίων.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑ

Δεμένα τα πλοία την Παρασκευή λόγω απεργίας της ΠΝΟ.

ΘΕΑΤΡΟ

Οι ΑΣΤΕΓΟΙ παρουσιάζουν Αφιέρωμα στο Αμερικάνικο Θέατρο με τίτλο «Φοβάσαι τον θάνατο;» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Οι ΑΣΤΕΓΟΙ παρουσιάζουν Αφιέρωμα στο Αμερικάνικο Θέατρο με τίτλο «Φοβάσαι τον θάνατο;» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

- Ο Δήμος Λέσβου κόβει την πίτα του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 6 μ.μ.

- Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιεί την κοπή της Βασιλόπιτας στις 12:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

- Το Τοπικό και Κατασκηνωτικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού πραγματοποιεί την καθιερωμένη κοπή πίτας στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στις 11 π.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Οι ΑΣΤΕΓΟΙ παρουσιάζουν Αφιέρωμα στο Αμερικάνικο Θέατρο με τίτλο «Φοβάσαι τον θάνατο;» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσίαση στρατηγικής τουριστικής προώθησης Λέσβου, περιόδου 2018 - 20 στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 7 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική Ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει το έργο «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κώστας Χατζής στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 10 μ.μ., είσοδος 12 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση Δεύτερη Ανάγνωση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top