Οδοιπορικό στα Απέναντι 40  Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 40

Άσσος: Η οχύρωση της ακρόπολής της

19/07/2017 - 18:09

 

 

Η ακρόπολη της Άσσου οχυρώθηκε αρχικά τον 6ο π.Χ. αι. και υπάρχουν ίχνη από αυτήν την οχύρωση καθώς και από κατοικίες. Επίσης, υπάρχουν κατάλοιπα μεταγενέστερων κτηρίων δίπλα στο ιερό. Τώρα διασώζεται η μεταγενέστερη, ιδιαίτερη οχύρωση, με χαρακτηριστικούς πύργους, που δεσπόζουν επιβλητικοί στη σημερινή κορυφή της. Από τον μεγάλο τετράγωνο πύργο της βορινής γωνίας το τείχος ερχόταν στο απόκρημνο, βραχώδες χείλος προς τα ΝΔ και προς τα ΝΑ και μετά έζωνε κυκλοτερώς γύρω από το υπερυψωμένο πλάτωμα του ιερού. Κατά διαστήματα υπήρχαν ημικυκλικοί πύργοι (παραβολοειδείς), από τους οποίους διασώζονται ένας στη ΝΑ πλευρά (δεσπόζει επάνω από το χωριό, μαζί με τον τετράγωνο) και τρεις στην ανατολική πλευρά.

Η κατασκευαστική τεχνική αυτών των πύργων αποτελεί μια μοναδική εμπειρία! Δεν έχουν σχέση με την επιμελημένη, ισόδομη-ψευδοϊσόδομη ελληνιστική οχύρωση του 4ου π.Χ. της πόλης.. Η τοιχοποιία αποτελείται από δύο στρώματα!! Το εξωτερικό είναι κατασκευασμένο με λαξευμένες μεγάλες πέτρες, όχι τέλεια ορθογώνιες, με μικρότερες ένθετες και ασβεστοκονίαμα. Αυτό το στρώμα είναι παρόμοιο στον τετράγωνο και στους ημικυκλικούς. Ο ορθογώνιος πύργος φέρει το εσωτερικό στρώμα από μικρότερες πέτρες, ασβεστοκονίαμα και ένθετα τούβλα! Αυτός ο πύργος έφερε ορόφους με δύο ορθογώνια ανοίγματα στη νότια πλευρά (ήλεγχε την ακρόπολη και την πόλη) και ένα στα δυτικά (προς το ποτάμι). Οι ημικυκλικοί πύργοι ήταν συμπαγείς (με γέμισμα από ασβεστοκονίαμα, πέτρες και τούβλα), όπως και το τείχος της ακρόπολης, το τείχος της πόλης και οι πύργοι του 4ου π.Χ. αι.

Το εσωτερικό στρώμα αυτών των συμπαγών πύργων (όπως και το τείχος) είναι αξιόλογο. Αποτελείται από ταινίες με αλάξευτη πέτρα και ασβεστοκονίαμα που εναλλάσσονται με ταινίες από πέτρες που έρχονται προς τα έξω (μία σειρά) σαν δόντια! Σ’ αυτήν τη δομή «πακτώνεται» το εξωτερικό αμυντικό στρώμα! Φαίνεται ότι αυτή η οχύρωση κτίστηκε επάνω στο αρχαιότερο τείχος! Αυτοί οι δύο πύργοι της ΒΔ πλευράς δεσπόζουν επάνω από το σημερινό χωριό και αποτελούν στην πανσέληνο ή στο ρόδινο δειλινό τη μαγεία του τόπου.

Όπως ολόκληρη η πόλη, έτσι και η ακρόπολη είχε ανάγκη την ύπαρξη νερού και έτσι οι δεξαμενές ήταν παντού! Κάτω από το ιερό, υπάρχει μεγάλη κτιστή ορθογώνια δεξαμενή! Δύο επίσης δεξαμενές, κτιστές, θολωτές, αρκετά βαθιές, διασώζονται στην πλαγιά, κάτω από τον ορθογώνιο πύργο! Έτσι υπάρχουν συμπαγείς πύργοι καθώς και πύργοι με δωμάτια στην οχύρωση του 4ου π.Χ. αι. και στη μεταγενέστερη οχύρωση της ακρόπολης! Με διαφορετική όμως τεχνική οχύρωσης, διαχρονικά.

 

 

Στην οχυρωμένη ακρόπολη...

 

...υπήρχαν σπίτια...

 

...και η αρχαιότερη οχύρωση.

 

Ο μεγάλος τετράγωνος πύργος...

 

...και οι συμπαγείς ημικυκλικοί...

 

...είχαν διπλή τοιχοποιία...

 

...με άριστη οχυρωματική τεχνική...

 

...με τείχος ανάμεσά τους...

 

...μεγάλες δεξαμενές...

 

...και μικρότερες θολωτές εξασφάλιζαν το νερό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey