FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

«Αρχή Ινδίκτου», αύριο, ο Πατριάρχης για το περιβάλλον

«Αρχή Ινδίκτου», αύριο, ο Πατριάρχης για το περιβάλλον

Φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια αφ ότου η Εκκλησία μας καθιέρωσε ως Ημέρα Προστασίας του περιβάλλοντος την πρώτη Σεπτεμβρίου, που ως τώρα ήταν γνωστή απ’ τα ρωμαϊκά χρόνια ως «αρχή της Ινδίκτου» δηλαδή ως αρχή του έτους. Όλα αυτά τα χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσωπικά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις. Στο φετινό του μήνυμα ο Πατριάρχης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « Εἶναι ἀδύνατον νά ἐνδιαφερώμεθα πραγματικῶς διά τό ἀνθρώπινον πρόσωπον καί ταυτοχρόνως νά καταστρέφωμεν τό φυσικόν περιβάλλον, τήν βάσιν τῆς ζωῆς, κατ᾿ οὐσίαν δηλαδή νά ὑπονομεύωμεν τό μέλλον τῆς ἀνθρωπότητος». Σήμερα λοιπόν στις 6μ.μ., στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί χοροστατούντος του Πατριάρχη θα τελεστεί ο Μ. Εσπερινός ενώ αύριο Σάββατο στο Φανάρι σε πολυαρχιερατική συγχοροστασία θα τιμηθεί η εορτή της Ινδίκτου, θα εκτεθεί σε προσκύνηση η αρχαία εικόνα της Παναγίας (Παμμακάριστος) και θα αναγνωσθεί το σχετικό με το περιβάλλον μήνυμα του Πατριάρχη.

 

Ο 9ήμερος εορτασμός του Μπαϊράμ τόνωσε την αγορά.

Η παράταση του εορτασμού στο φετινό Μπαϊράμι έδωσε την ευκαιρία σε 9 εκατ. τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία σχεδόν 9 δις λίρες. Η απότομη αύξηση της αξίας του δολαρίου και του Ευρώ κατεύθυνε την συντριπτική πλειοψηφία των φετινών εκδρομέων στα τουρκικά θέρετρα του Αιγαίου, όπου οι τοπικές αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν 3,5 εκατ. επιβάτες. Το Μπόντρουμ και το Μαρμαρίς προσέλκυσαν 1,5 εκατ. παραθεριστές, ενώ στους 1,2 εκατ. υπολογίζουν αυτούς που προτίμησαν την Σμύρνη, τον Τσεσμέ και το Φετιγιέ. Χιλιάδες άλλοι επέλεξαν άλλα θέρετρα όπως Αϊβαλί, Άσσο, Φώκια , Δίδυμα, Τένεδο κ.α. σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας τουριστικών ξενοδοχείων (TÜROFED), Mehmet İşler. Ο ίδιος επίσης δήλωσε  ότι σημειώθηκε σχεδόν 70% μείωση του αριθμού των Τούρκων που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα σε σχέση με το περσινό καλοκαιρινό Μπαϊράμι λόγω της ισοτιμίας της λίρας και παρά τις διευκολύνσεις που θεσπίστηκαν στην έκδοση βίζας απ’ τον περασμένο Απρίλιο. Επεσήμανε ακόμη ότι φέτος, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία αυξάνεται λόγω της ισοτιμίας Λίρας - Ευρώ που διαμορφώνεται και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους έλληνες καταναλωτές.

 

Φεστιβάλ και Γιορτές του Σεπτεμβρίου

Στην Πέργαμο: Μεθαύριο Κυριακή οι γυναίκες απ’ τα χωριά του βουνού Κόζακ (μεταξύ Αϊβαλί και Περγάμου διοργανώνουν το δικό τους φεστιβάλ με πωλήσεις τοπικών προϊόντων, όπως κουκουνάρι, μέλι κ.α. Από Δευτέρα 3 Σεπτ. ως τις 9 του μηνός ο Δήμος Περγάμου διοργανώνει το 82ο Διεθνές Φεστιβάλ «Κέρμες» με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και μετακλήσεις θιάσων, χορωδιών και καλλιτεχνών ακόμη κι απ’ την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θεωρείται απ’ τα παλιότερα διοργανωνόμενα στην Τουρκία θα προβληθεί ειδικό 10λεπτο ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Δήμος Περγάμου για τα 81 χρόνια του φεστιβάλ.

Στο Ζέϊτινλί: επίνειο του Αδραμυτίου από 29 Αυγ. έως 2 Σεπτ. το ετήσιο φεστιβάλ ροκ μουσικής απ’ τα δημοφιλέστερα στην Τουρκία όπου συγκεντρώνονται απάνω από 200 χιλ νέοι.

Στο Αϊβαλί: Χορωδιακό Φεστιβάλ με πολλές ξένες συμμετοχές διοργανώνεται στο αμφιθέατρο της πόλης.

Στο Ακτσάι: στην παραλία, το «Μυσία αεροπορικό φεστιβάλ» από 5 - 6 Σεπτ. με επιδείξεις και διαγωνισμούς αεροπορικών ασκήσεων με διάφορους τύπους αεροπλάνων και συμμετοχή ιπτάμενων της πολεμικής αεροπορίας και ιδιωτικών παραγωγικών σχολών.

 

Στην Κωνσταντινούπολη: η Δέσποινα Βανδή, μια από τις πιο δημοφιλείς στην Τουρκία ελληνικές φωνές, θα συναντήσει τους θαυμαστές της στις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλαρινέτου, που γίνεται στην Πόλη στο Harbiye Cemil Topuzlu Open Air (υπαίθρια σκηνή). Στις αρχές του καλοκαιριού ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία με το μουσικό σχήμα «Mamma Mia» ενώ στις 29 Ιουνίου είχε δώσει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ στο πλαίσιο του 57ου φεστιβάλ της Προύσας. Η Βανδή έχει φτάσει σε υψηλό αριθμό πωλήσεων των άλμπουμ της στην γειτονική μας χώρα.

 

Αρχαιολογική έρευνα σε Μύρινα και Γρύνειον της Αιολίδας.

Η Μύρινα και το Γρύνειον (κοντά στα χωριά Καλαμπάκ Σαράϊ και Γενί Σακράν, αντίστοιχα) ήταν δύο από τις 12 σημαντικότερες πόλεις της Αιολίδας, κτισμένες σε μικρή απόσταση απ’ τη θάλασσα στον κόλπο του Τσανταρλί, υπαγόμενες σήμερα διοικητικά στον Δήμο Αλίαγα. Άκμασαν κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. ώσπου κυριεύτηκαν απ’ του Λυδούς και μετά απ’ τους Πέρσες, ερημώθηκαν δε την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1883 από Γάλλους και μετά το 1959 όταν κατά την κατασκευή της εθνικής οδού βρέθηκαν εκεί νεκρόπολη και ρωμαϊκά μωσαϊκά, ευρήματα των οποίων μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Περγάμου. Από πέρυσι η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αντνάν Μεντερές (Αϊδίνι) διενεργεί εκεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα που σε πρώτη φάση αποσκοπεί στην καταγραφή και φωτογραφική απεικόνιση του αρχαιολογικού χώρου. Οι έρευνες συνεχίζονται και φέτος ως τις 12 Σεπτ. απασχολούνται 40 περίπου άτομα εκπαιδευτικοί και φοιτητές και χρηματοδοτούνται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αλίαγα.

 

Συνεχίζεται η τρελή πορεία της τουρκικής λίρας.

Γιόρτασαν χθες οι γείτονες την νίκη της 30ης Αυγ 1922 (μαύρη επέτειο για μας) ελάχιστοι όμως είχαν διάθεση εθνικιστικής έπαρσης την στιγμή που η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έναντι δολαρίου και ευρώ. Τρέχει ο πληθωρισμός, διάχυτη είναι η οικονομική ανασφάλεια στους πολίτες, καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται ραγδαία (25% του ΑΕΠ της χώρας) και φαίνεται ότι το 2019 δεν θα μπορεί να είναι εξυπηρετήσιμο (βλέπε Αργεντινή νέα προσφυγή στο ΔΝΤ). Ήλθε και η Moody's μέσα στην εβδομάδα και εξέπεμψε συναγερμό για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, υποβαθμίζοντας 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! Ο κόσμος τάχει χαμένα! Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται αυτό το παιδάριο, ο γαμπρός του Ερντογάν, ελέω του οποίου σήμερα κατέχει το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να «καθησυχάσει» λέγοντας: «το δολάριο έπαψε πια να είναι αξιόπιστο στο παγκόσμιο σύστημα!» και ότι: «Η πραγματική οικονομία της Τουρκίας είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την σφάξει»! Έδωσε λοιπόν αύξηση ο υπουργός στα 12,5 περίπου εκατ. των συνταξιούχων της χώρα, 5% στις κατώτατες συντάξεις δηλαδή των 1.106 λιρών και 4% στις υπόλοιπες τις υψηλότερες, τη στιγμή που οι απόμαχοι ζητούσαν διπλάσια ποσοστά και το ένα ευρώ πλησιάζει στις 8 λίρες! Νταγιανάμαντι κύριε Αλμπαϊράκ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 14:13
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top