Οδοιπορικό απέναντι 38 Αϊβαλί - Τένεδος - Πέργαμος 38

Αρχαία Άσσος: Το θέατρο, τα σπίτια και η ιστορία της

05/07/2017 - 15:03

 

Όπως κάθε αρχαία πόλη, έτσι και η Άσσος είχε το θέατρό της στην πλαγιά, κάτω από την αγορά, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και στον Λεπέτυμνο! Κατασκευάστηκε ίσως σε μια κοιλότητα λατομείου στην ύστερη ελληνιστική εποχή (2ος π.Χ. αι.), σίγουρα επάνω σε προηγούμενο! Ήταν το μισό απ’ αυτό της Μυτιλήνης με χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών. Ένα διάζωμα το χωρίζει σε δύο τμήματα 13 και 15 σειρών εδράνων. Η ορχήστρα του, μήκους 20,5 μέτρων, ήταν διώροφη και είχε στεγασμένες εισόδους στα πλάγια! Το βλέπουμε ανακατασκευασμένο και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο του.

Τα σπίτια της πόλης βρίσκονταν στη νότια πλαγιά, γύρω από τον κύριο (ΝΔ προς ΝΑ) δρόμο και έχει ανασκαφεί ένας από τους κάθετους. Φαίνεται ότι εδώ υπήρχαν τα «πλούσια σπίτια» και ανασκάπτονται ακόμα, από το 1992, σε μια έκταση 1.000 τ.μ. Αυτά χρονολογήθηκαν από τον 1ο - 3ο μ.Χ. αι., 90-110 τ.μ, με πλακόστρωτες αυλές, δεξαμενές νερού, μονώροφα, με τοίχους πάχους 60 εκ. από λαξευμένες πέτρες και λάσπη. Επάνω απ’ αυτά υπήρχαν μεταγενέστερα έως την πρωτοχριστιανική εποχή, τον 6ο μ.Χ. αι. Πιο «λαϊκά» σπίτια κάλυπταν και την ανατολική πλαγιά, μέσα από την ανατολική πύλη. Ήταν το ένα δίπλα στο άλλο, με μικρές αυλές, από αλάξευτη πέτρα και λάσπη, με δύο ή τρία δωμάτια και μικρές αυλές. Ίσως στην περιήγηση του σημερινού Behram να συναντήσουμε τέτοια σπίτια, κατάλοιπα της ίδιας αγωνίας του φτωχού ανθρώπου να επιβιώσει, άσχετα με την εποχή που του όρισε η ιστορία. Ο τοπικός βασάλτης, το υπόστρωμα του υψώματος, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα το κύριο οικοδομικό υλικό που έχτισε τα πάντα! Τείχη, σπίτια, δημόσια κτήρια, με τη χρησιμοποίηση ανδεσίτη και μαρμάρου.

Η πόλη, την οποία το 334 π.Χ. απελευθέρωσε από τους Πέρσες ο Αλέξανδρος και ήταν από το 241 π.Χ. στην κυριαρχία των Ατταλιδών της μακρινής Περγάμου, κληροδοτείται το 130 π.Χ. από τον Άτταλο τον Γ΄, στην ανερχόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία! Έχει περάσει ανεπίστρεπτα η εποχή του Ερμεία και του Αριστοτέλη! Στον «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΝΕΙΚΗΤΗΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΝ ΑΙΕΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΝ…..» είναι αφιερωμένο πια ένα μαρμάρινο τιμητικό βάθρο, που βρίσκεται στον χώρο της αρχαίας πόλης!

 

Το θέατρο της Άσσου...

 

...με φόντο την Ακρόπολη...

 

...όπως και τα σπίτια της νότιας πλαγιάς...

 

...δίπλα σε πλακόστρωτους δρόμους...

 

...με λαξευμένες πέτρες και λιθόστρωτες αυλές...

 

...παντού πεσσοί, κίονες και θεμέλια...

 

...σε μια μεγάλη έκταση χωρίς ανασκαφές...

 

...με βάθρα λατρείας των αυτοκρατόρων...

 

...μια μεγάλη πόλη...

 

...με τον Λεπέτυμνο απέναντι!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey