FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Απόφαση του Οικ. Πατριαρχείου για τους χήρους ιερείς.

Από 1 έως 4 Σεπτ. διοργανώθηκε στην Πόλη στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ, η Σύναξη των Ιεραρχών, Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων, του Οικουμενικού θρόνου με την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε την ιστορική απόφαση να επιτρέπεται του λοιπού ο δεύτερος γάμος των ιερέων, σε περίπτωση χηρείας τους ή εάν τους εγκαταλείπει η πρεσβυτέρα τους. Το ζήτημα αυτό συζητείται και απασχολεί την Ορθοδοξία ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, χωρίς έως τώρα επίσημη κατάληξη.

 

Πολίτικη συνταγή: «Καντίν μπουτού κιοφτέ (Τα μπουτάκια της χανούμισσας)

Με ασυνήθιστο όνομα και πλούσια γεύση, πρόκειται για εξαιρετικό μεζέ. Τα υλικά: ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο,1 αυγό,1 φλ. ρύζι βρασμένο πολύ καλά, σαν κρέμα,4 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο,200 γρ. φέτα τριμμένη, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.

Για το πανάρισμα: αλεύρι, 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, φρυγανιά τριμμένη. Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες, να σταθεί. Πλάθουμε μακρόστενες κροκέτες. Πρώτα τις αλευρώνουμε, τις βουτάμε μετά στο αυγό και στη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες και ταιριάζουν με δροσερή ντοματοσαλάτα και χλιαρό πουρέ πατάτας. Οι επισημάνσεις είναι απ’ την φίλη Πελαγία απ’ την Σμύρνη.

 

Πληθωρισμός 18%, «πήραν φωτιά» τα ενοίκια!

Στον απόηχό των νέων πιέσεων που δέχεται η τουρκική λίρα δόθηκαν στην δημοσιότητα απ’ την επίσημη στατιστική αρχή οι τιμές καταναλωτή όπου διαπιστώνεται αύξηση κατά 2,3 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ο πληθωρισμός αυτός του 18% δεν υπερβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003 και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν αν είναι πλέον ελέγξιμος. Χαρακτηριστικό για το πως κινείται και αντιδρά η αγορά στην γειτονική χώρα είναι η διαμόρφωση των ενοικίων, όπου το ποσοστό αύξησης παρουσιάζεται διψήφιο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ενοίκιο κατά 18,78%. Για παράδειγμα ενοίκιο που λήγει τώρα με δωδεκάμηνο συμβόλαιο της τάξης των 1.000 λιρών (€130) θα δύναται να αυξηθεί στις 1188 λίρες (€154). Άλλο μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν τα ενοίκια σε εμπορικά κέντρα, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.α., όπου η συμφωνία είναι να καταβάλλεται το ενοίκιο σε ευρώ ή δολάρια και αναμένεται σχετική ρύθμιση απ’ την κυβέρνηση, για ν’ αποφευχθούν εξώσεις. Πάντως ένα 5άστερο ξενοδοχείο (329 δωμάτια 750 ενοίκων) στη περιοχή Μπαϊρακλί του Κουσάντασι δεν γλύτωσε. Ύστερα από δικαστική απόφαση που δικαίωσε τον ιδιοκτήτη, ήλθαν οι κλητήρες, την στιγμή που το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο με ξένους κυρίως τουρίστες και προέβησαν σε κατασχέσεις επίπλων, τα οποία φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν. Άναυδοι έμειναν οι τουρίστες ακόμη ψάχνονται!

 

Αγροτουρισμός στα αμπέλια της Τένεδου.

Φέτος για πρώτη φορά φέτος μπήκε σε ισχύ ένα πρόγραμμα αγροτουρισμού που προωθείται απ’ τα Υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού - Πολιτισμού, με την συμμετοχή του δήμου του νησιού και τοπικών φορέων. Οι τουρίστες που συμμετέχουν πληρώνουν 50 λίρες έκαστος για να απολαύσουν εργαζόμενοι μία ημέρα στον τρύγο. Τους παραλαμβάνουν πρωί - πρωί, τους εφοδιάζουν με ψαλίδι, καλάθι, ποδιά και καπέλο και στη συνέχεια με μουσικές από κλαρίνα και τουμπερλέκια, επιβιβάζονται στις καρότσες των τρακτέρ για να μεταβούν στα αμπέλια. Κάθε εθελοντής - τρυγητής οφείλει να μαζέψει τουλάχιστον ένα καλάθι με 6 κιλά σταφύλια! Προφανώς και κάτι άλλο θα τους κερνούν, όπως βέβαια και σταφύλια, γι’ αυτό και ο δημοφιλής στην Τουρκία κωμικός ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Τένεδο λανσάρει το σλόγκαν: «Ελάτε και φάτε τα εσείς, αλλιώς θα τα φαν τα κοράκια»! Η παραγωγή σταφυλιών στην Τένεδο από 9 χιλ. τόνους που ήταν στην εποχή των ελλήνων έχει πέσει κάτω από 5 χιλ. τόνους σήμερα. Με το αγροτουριστικό πρόσραμμα που ξεκίνησαν έχουν στόχο να επεκταθεί η αμπελοκαλλιέργεια σε 12 χιλ στρέμματα ν’ αυξηθεί η παραγωγή και να προστατευθεί η τοπική ποικιλία «τσαούς» που παράγει εξαιρετικό κρασί.

 

Εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση μεταξύ Αλίαγα- Φώκιας

Περίπου σε 2,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής μεταξύ Αλίαγα και Νέας Φώκιας (περιοχή Gencerli) τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε ρύπανση με διαρροή πετρελαίου. Έσπευσαν αμέσως οι αρμόδιοι και με ειδικά απορροφητικά πανιά - επιπλέοντα μαξιλάρια, προσπάθησαν να συλλέξουν το πετρέλαιο απ’ την επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια οι εργασίες απορρύπανσης μεταφέρθηκαν στην παραλία, όπου για προστασία απλώθηκαν 400 με 500 καμιόνια φορτία άμμου. Τα υπόλοιπα λένε οι αρχές θα τα αναλάβει η φύση! Παρά την αφόρητη δυσοσμία πολλοί κάτοικοι έφτασαν στην περιοχή και πρόσφεραν εθελοντικά εργασία, κατατέθηκαν και μηνύσεις αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστό η αιτία και ο υπαίτιος που προκάλεσε την θαλάσσια ρύπανση.

 

Τελευταίες γιορτές του καλοκαιριού

Καθώς στις 17 Σεπτ. ανοίγουν φέτος τα σχολεία στην Τουρκία (μία εβδομάδα μετά απ’ τα δικά μας) αυτό το σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί πολλές γιορτές απέναντί μας. Στο Αϊβαλί ολοκληρώνεται το 14ο Φεστιβάλ πολιτισμού, που άρχισε φέτος με έκθεση φωτογραφίας στο πρόσφατα ανακαινισθέν κτίριο στο «Αγίασμα», όπου στα επίσημα εγκαίνιά του το επόμενο Σάββατο θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το ίδιο και στην Πέργαμο, όπου την Κυριακή τελειώνει το τοπικό φεστιβάλ Kermes. Στο Κουτασούκουγιού, που συνδέεται φέτος με την Πέτρα το Σαββατοκύριακο έχουμε το 12ο φεστιβάλ πολιτισμού με αφιέρωμα στην Τροία και μουσικές εκδηλώσεις. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αυριανή συνάντηση στον αρχαιολογικό χώρο της Άντανδρου στο Αλτινολούκ αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και στις ανησυχίες των ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον πολιτών, σε ότι αφορά την προστασία του βουνού Καζ -νταγ (Ίδη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top