Απαγορεύτηκε στο Μπόντρουμ η πώληση μυδιών στο δρόμο

21/06/2019 - 16:16

Η Δημοτική Αστυνομία του Bodrum (Αλικαρνασσός) απαγόρευσε μέχρι νεωτέρας την πώληση μυδιών από πωλητές των δρόμων. Η απαγόρευση κρίθηκε επιβεβλημένη ύστερα από 50 περίπου περιστατικά δηλητηρίασης που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα. Τα μύδια γεμισμένα με βρασμένο ρύζι, («midye dolma») είναι το δημοφιλέστερο street food στην Τουρκία, υπαίθρια πωλητήρια τους δε, υπάρχουν σε όλες τις τουρκικές πόλεις. Όμως φαίνεται ότι δεν τηρούνται πάντα οι κανόνες υγιεινής, ούτε πιστοποιείται η προέλευσή τους. Τα γεμιστά μύδια εμφανίστηκαν πριν πολλές δεκαετίες στην Πόλη από αρμένιους κυρίως μικροπωλητές, τότε δε ήσαν ποιοτικές λιχουδιές με υλικά όπως οι γιαλαντζήδες. Σήμερα είναι «φτωχικός» μεζές με μόνη πολυτέλειά το φρέσκο λεμόνι, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί τούρκοι φανατικοί καθημερινοί σχεδόν αγοραστές.

Διάταγμα προστασίας των λατομείων του Σαρμουσάκ στο Αϊβαλί

Τα λατομεία του Σαρμουσάκ νότια του Αϊβαλιού, δεξιά μας καθώς το πλοίο εισέρχεται στον Αϊβαλιώτικο Κόλπο, ήταν γνωστά απ’ την αρχαιότητα. Έως και τον καιρό των ελλήνων παρήγαγαν την ονομαστή σαρμουσακιώτικη πέτρα με την οποία ήταν κτισμένα σχεδόν όλα τα σπίτια του Αϊβαλιού αλλά και πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Μυτιλήνης όπως εκκλησίες αρχοντικά κ.α. Εκείνη την εποχή ήταν ευκολότερη η μεταφορά αδρανών υλικών δια θαλάσσης με τα καΐκια, παρά απ’ τη στεριά με τους αραμπάδες! Οι πέτρες του Σαρμουσάκ σμιλεύονται σχετικά εύκολα έχουν μεγάλη αντοχή και το χρώμα τους μωβ ροζ, (αποξηραμένο τριαντάφυλλο - kuru gull το λένε οι τούρκοι) δίνει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεκαετίες τώρα τα λατομεία παραμένουν κλειστά αλλά αποτελούν τόπο έλξης των τουριστών για φωτογράφηση, ιδίως των τμημάτων τους που βρίσκονται κοντά στην παραλία του Μπανταβούτ και έχουν υποστεί την διάβρωση απ το θαλασσινό νερό. Τον περασμένο μήνα προκειμένου να προστατευτούν τα λατομεία αλλά και να αναδειχθούν τουριστικά εκδόθηκε σχετικό κυβερνητικό διάταγμα (όπως τα Π.Δ. σε μας) χαρακτηρίζοντας τα ως ευαίσθητη περιοχή φυσικού κάλλους, που ικανοποίησε τους Αϊβαλιώτες.

Νυχτερινό παζάρι στο Αϊβαλί

Για 10η συνεχή χρονιά ξεκίνησε και φέτος στο Αϊβαλί το νυχτερινό παζάρι όπου κανείς μπορεί να βρει να αγοράσει κυρίως προϊόντα χειροτεχνίας, παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και διάφορα άλλα χρηστικά αντικείμενα και σουβενίρ. Η υπαίθρια αυτή αγορά γίνεται στην διασταύρωση των οδών Ταλάτ Πασά και Μπαρμπαρός, δηλαδή στο σταυροδρόμι των κεντρικών πεζόδρομων της πόλης. Διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου με ωράριο λειτουργίας απ’ τις 21:00 έως τη 01:00 κάθε βράδυ, πλην Πέμπτης. Στόχος των διοργανωτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες, που προσπαθούν να συμπληρώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, είναι να προσελκύσουν τους παραθεριστές, οι οποίοι κατά την διάρκεια της ημέρας βρίσκονται στις παραλίες και σε εκδρομές και τα βράδια βολτάρουν στα Μοσχονήσια.

Η νέα Δημοτική αρχή Περγάμου περιορίζει την διάθεση του αλκοόλ

Με απόφαση του νεοεκλεγέντος (με το ισλαμικό κόμμα) δημάρχου Hakan Koştu απαγορεύτηκε η διάθεση αλκοολούχων ποτών στο δημοτικό συγκρότημα των Λουτρών της Κλεοπάτρας, που περιλαμβάνει σπα, εστιατόρια, καφετέριες και στους υπαίθριους χώρους πικ-νικ στην πόλη της Περγάμου. Το σκεπτικό του δημάρχου είναι να μην διαταράσσεται η ησυχία στην ήρεμη ατμόσφαιρα των λουτρών όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός ανήλικων παιδιών. Βεβαίως ο φορέας «πλατφόρμα για την δημοκρατία» κατήγγειλε ως λανθασμένη και ως αυθαίρετη παρεμβολή την απόφαση αυτή του Δημάρχου.

Φεστιβάλ λεβάντας στην Αδριανούπολη

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και επεκτείνεται στην Τουρκία η καλλιέργεια της λεβάντας ως αρωματικό φυτό βιομηχανικής χρήσης. Κέντρο της εντατικής καλλιέργειας είναι η Ισπάρτα, αλλά και στην γειτονική μας Μπουρχάνια και στην Αδριανούπολη υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με φυτείες λεβάντας. Μάλιστα στην Αδριανούπολη για 2η φορά φέτος πραγματοποιήθηκε και τοπικό φεστιβάλ, όπου οι τουρίστες και λοιποί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφίζουν και να απολαμβάνουν το θέαμα στα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες πριν γίνει η συλλογή και η αποστολή για επεξεργασία στα εργοστάσια.

Η αρχαία Κεβρήνη στην Τρωάδα

H Κεβρήνη ήταν αρχαία πόλη της Τρωάδας που κατοικήθηκε από την αρχαϊκή ως την υστερο-ρωμαϊκή περίοδο και άκμασε ιδίως κατά τον 6ο-4ο αιώνα π.Χ., χάρη στην ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της και τα μεταλλεία αργύρου. Είχε και το δικό της ασημένιο νόμισμα που έφερε στην μία του όψη τον Απόλλωνα και στην άλλη κεφαλή τράγου. Σήμερα ο εκτεταμένος (3,5 χλμ τείχη) αρχαιολογικός χώρος της Κεβρήνης που αποκαλείτο και ως «Αντιόχεια η εν Τρωάδι» βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη του Bayramiç στο οροπέδιο του Καζ νταγ στην τοποθεσία Fuğla Tepe. Το 1882 ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν διενήργησε ανασκαφές και λένε ότι τα ευρήματα της Κεβρήνης τα πήρε μαζί του στην Γερμανία. Το 1970 υπό τον αρχαιολόγο Prof. Dr. Yusuf Boysal, έγιναν και άλλες ανασκαφές χωρίς όμως να έχουν δοθεί έως τώρα σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις. Τα τελευταία χρόνια τα ερείπια της Κεβρήνης έλκουν τους αρχαιοκάπηλους που αναζητούν χρυσό και ασήμι και περιδιαβαίνουν το χωριό ιδίως μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, όποτε το νερό ξεπλύνει το χώμα και έρχονται στο φώς ευρήματα αξίας. Μάλιστα τελευταία πολλοί τυμβωρύχοι χρησιμοποιούν και μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων, γεγονός που εξοργίζει τους κατοίκους και ζητούν επίμονα απ το κράτος να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας.

Μουσείο το παλιό ελληνικό σχολείο στην Τρίγλια

Η Τρίγλια, λιμάνι στη θάλασσα της Προποντίδας και το γειτονικό μας Αϊβαλί ήταν οι μόνοι σημαντικοί οικισμοί στην Οθωμανική αυτοκρατορία με σχεδόν αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Το σχολείο στην Τρίγλια απ’ τα ωραιότερα της εποχής κτίστηκε (1904-11) απ’ τον Χρυσόστομο Καλαφάτη, τον μετέπειτα μητροπολίτη Σμύρνης. Οι Τούρκοι το αποκαλούν Taş Mektep «Πέτρινο Σχολείο», απ το 1924 μέχρι το 1986 λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και το 1989 εγκαταλείφτηκε. Σήμερα αναστηλώθηκε και με φροντίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Προύσας και του Δήμου Μουδανιών, όπου υπάγεται διοικητικά η Τρίγλια, θα λειτουργήσει ως Μουσείο ειρήνης, βιβλιοθήκη, εργαστήριο και εκθεσιακός χώρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey