«Αντάρτες» υποψήφιοι Δήμαρχοι σε Αϊβαλί και Αδραμύτι

26/02/2019 - 11:52

Καθώς έληξε την περασμένη Τρίτη (19-2-19) η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες, αφού δύο σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP -που είχαν διατελέσει Δήμαρχοι ως και πρόσφατα- υπέβαλλαν τις υποψηφιότητές τους. Στο Αδραμύτι ο έως τώρα Δήμαρχος Καμίλ Σάκα με 30 χρόνια επιτυχημένη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν το βάζει κάτω που τον παρέκαμψε το CHP, καθώς δεν του έδωσε το χρίσμα αυτή την φορά και κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Στο Αϊβαλί ο Μεσούτ Εργκίν, έως πριν πέντε χρόνια Δήμαρχος του Κουτσούκκιόϊ (που συνενώθηκε υποχρεωτικά με το Αιβαλί) αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με το μικρό κόμμα DP (πάλαι ποτέ το κόμμα του Ετσεβίτ), όπως είχε πράξει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Αυτήν την φορά ελπίζει ότι θα εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει προς τον σημερινό απερχόμενο δήμαρχο Ραχμί Γκεντσέρ, κυρίως επειδή δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ύδρευση και αποχέτευση της πόλης, καθώς και για ολιγωρία στην καταβολή μισθών σε εργαζόμενους σε έργα και υπηρεσίες του Δήμου. Πάντως παρά τις γκρίνιες στο πρόσωπο του Ραχμί φαίνεται ότι τον προτιμούν οι μεγιστάνες του πλούτου της Τουρκίας (Κοτς, Σαμπαντζι, Μπόϊνερ, Κεντ κ.ά.), οι οποίοι έχοντας περιουσίες και συμφέροντα στο Αϊβαλί, ασφαλώς και θα επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την κοινωνική ζωή της πόλης. Πολλοί στο Αϊβαλί επίσης λένε, έτσι που εξελίσσονται τα δημοτικά, ότι οι ψηφοφόροι απ’ το κόμμα ΙΥΙ, που προήλθε απ την διάσπαση του εθνικιστικού ΜΗΡ, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα αν δηλαδή συνταχθούν με τους κανονικούς υποψήφιους του CHP ή με τους αντάρτες. Ίδωμεν, σε 40 ημέρες!

Σε πτώση η αγορά ακινήτων στην Τουρκία

Μείωση 24,8% σε ετήσια βάση στις συνολικές πωλήσεις κατοικιών παρουσιάζεται στη γειτονική χώρα σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της TurkStat. Η αιτία εντοπίζεται στην αύξηση του πληθωρισμού που κυμαίνεται στο 20,4% και των επιτοκίων, καθώς στην νομισματική κρίση πέρυσι που αποδεκάτισε την αγορά ενυπόθηκων δανείων. Η μείωση των στεγαστικών δανείων έρχεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις κρατικές τράπεζες για να βοηθήσει τους κατασκευαστές να πουλήσουν το υπερβολικό απόθεμα κατοικιών. Όμως οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς σημείωσαν άνοδο 78% πέρσι, με την Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια και Άγκυρα να είναι οι πόλεις όπου οι ξένοι προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα. Οι Ιρακινοί ήσαν αυτοί που αγόρασαν τα περισσότερα σπίτια στην Τουρκία ακολούθησαν οι Ιρανοί και έπονται Ρώσοι, Αφγανοί και Ιορδανοί και απ’ τους Ευρωπαίους Γερμανοί και οι Βρετανοί σε μικρότερους αριθμούς. Η σημαντική άνοδος επήλθε όταν η κυβέρνηση μείωσε τα κριτήρια για να αποκτήσουν οι αλλοδαποί την τουρκική ιθαγένεια. Οι αλλοδαποί που κατέχουν ακίνητα στην Τουρκία αξίας τουλάχιστον 250.000 δολαρίων (αντί 1 εκατ. που ίσχυε μέχρι πρόσφατα) μπορούν πλέον να επωφεληθούν από την τουρκική υπηκοότητα.

Συλλήψεις και μέτρα καταστολής

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν τις συνεχιζόμενες στην Τουρκία συλλήψεις και τα μέτρα καταστολής, με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και την τρομοκρατία. Το τελευταίο δεκαήμερο σχεδόν χίλια άτομα συνελήφθησαν πάλι με συνοπτικές διαδικασίες. Προχθές εισαγγελέας της Πόλης ζήτησε να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 16 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, ο δημοσιογράφος Τσαν Ντουντάρ, που έχει καταφύγει στη Γερμανία, και ο ηθοποιός Μεχμέτ Αλί Αλαμπορά, με την κατηγορία της «προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης». Ο Καβαλά που είναι πολύ γνωστός για τις ανθρωπιστικές και φιλειρηνικές του δραστηριότητες και στο εξωτερικό, βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 15 μήνες! Του αποδίδονται κατηγορίες ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Σόρος και ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις στο Γκεζί Πάρκ της Πόλης το 2013!

Επίσης πριν λίγες μέρες το Εφετείο της Πόλης επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως πέρσι, σε 14 δημοσιογράφους και στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet, με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο μεταξύ επιστολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία γνωστοποιεί ότι η κατάσταση των απεργών πείνας στην Τουρκία έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα απέστειλε ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, φυλακισμένος κι αυτός, πρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος (HDP). Στόχος του να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στο θέμα των κούρδων απεργών πείνας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν. Επίσης αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε έρευνα κατά του Συμπροέδρου του HDP, Σέζαι Τέμελι, για ό,τι είπε πρόσφατα σε κομματική συνέλευση στην επαρχία Van. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για «δημιουργία τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «προσβολή του τουρκικού έθνους, της Τουρκικής Δημοκρατίας και των κρατικών οργάνων και οργανισμών»! Ήδη 12 εκλεγμένοι βουλευτές του HDP βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Είναι ν’ απορεί κανείς, τι φοβάται ο πανίσχυρος και λαοπρόβλητος για πολύ κόσμο πρόεδρος Ερντογάν, για να καταστέλλει τόσο αυθαίρετα κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή!

Το «Αρχαίο χωριό» κοντά στην Τροία

Το Tevfikiye, είναι το πλησιέστερο στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας χωριό που τελευταία το ονομάζουν και Arkeo Köy (σημαίνει: αρχαίο χωριό) και εξωραΐζεται, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο, από την «πίτα» του τουρισμού που βρίσκεται δίπλα του! Ο κοινοτάρχης κατευθύνει τους κατοίκους να βελτιώσουν τις προσόψεις των σπιτιών τους, και να ανοίξουν πανσιόν, καταστήματα με σουβενίρ και ποιοτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή για να προσελκύσουν τους τουρίστες. Προς τούτο επισκευάστηκε, ώστε να προσομοιάζει σε αρχαίο κτίσμα, ένα παλιό τζαμί που είχε κτιστεί το1895, όταν γίνονταν ανασκαφές στην Τροία και μετά χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα τελετών γάμου. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη πλατεία, με θέα την πεδιάδα της Τροίας ενώ περιμετρικά τοποθετήθηκαν οι προτομές των ηρώων του Τρωικού Πολέμου, όπως του Αχιλλέα, Έκτορα, Πάτροκλου Πρίαμου, Πάρη κλπ, αλλά «για να μην ξεχνιόμαστε» και του Σουλτάνου Φατίχ (Πορθητή) όπως και του Κεμάλ Ατατούρκ! Για να δούμε θα «τσιμπήσουν» οι τουρίστες;

Με 2.000 ευρώ, εξαγορά της στρατιωτικής θητείας

Η είδηση ενδιαφέρει ομογενείς μας -τούρκους πολίτες- που βρίσκονται στο εξωτερικό ή έχουν διαμείνει στο εξωτερικό με άδεια παραμονής ή εργασίας για τουλάχιστον 3 χρόνια. Το μέτρο ισχύει απ’ τον περασμένο Δεκέμβρη. Η εξαγορά θα γίνεται σε συνάλλαγμα και αφού έχει προηγηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση του υπόχρεου. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη ρύθμιση εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας επίκειται να ισχύσει και για τούρκους πολίτες με την προϋπόθεση να καταταγούν για βασική εκπαίδευση ενός μόνο μηνός. Ο κρατικός κορβανάς χρειάζεται χρήμα!

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι

Μέσα στην βδομάδα προσέγγισε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο φέτος, που ξεκινά και επιστρέφει στο Λονδίνο, κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε 107 ημέρες. Το πλοίο με 550 επιβάτες και 372 εργαζόμενους-πλήρωμα παρέμεινε όλη την ημέρα στο Κουσάντασι, οι τουρίστες επισκέφθηκαν τις αρχαιότητες σε Έφεσο, Μίλητο και Δίδυμα. Μετά τις τελευταίες κακές χρονιές στον τουρισμό, στο Κουσάντασι φέτος αισιοδοξούν ότι θα ανακάμψει η αγορά, αφού αναμένονται πολλές αφίξεις μεταξύ των οποίων και σούπερ κρουαζιερόπλοιων απ’ την Αμερική.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey