FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, η νέα «διπλωματία των πολιτών»

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική με την εκατόμβη των θυμάτων ευαισθητοποίησαν τους γειτόνους μας που τάχθηκαν αλληλέγγυοι στο κακό που μας βρήκε απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή, με όποιον τρόπο θεώρησαν πρόσφορο. Το φαινόμενο αυτό της αβίαστης έκφρασης των συναισθημάτων φανερώνει πως στις δύσκολες ώρες οι πολίτες (σε Ελλάδα και Τουρκία) ξέρουν να αφήνουν κατά μέρος τις προκαταλήψεις και να εκδηλώνουν ο ένας στον άλλον την αλληλεγγύη τους. Το είδαμε και το 1999 στους σεισμούς στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στην Αθήνα. Τώρα εκτός απ’ τις μυριάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο με κεντρικό νόημα το Geçmiş olsun komşu = περαστικά σας γείτονες, εντύπωση προκάλεσε την περασμένη βδομάδα η συγκέντρωση συμπαράστασης έξω απ’ το προξενείο μας στην Σμύρνη με πρωτοβουλία μελών εργατικών συνδικάτων και άλλων κοινωνικών φορέων, οι επισκέψεις κατάθεσης συλλυπητηρίων, ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισε του προέδρου του Επιμελητηρίου Αϊβαλί Mustafa Büyükçıvgın με δώρα τα δενδρύλλια της ελιάς. Αλλά και στο ποδόσφαιρο καταγράφηκαν στιγμές συγκίνησης και συμπαράστασης τόσο στον φιλικό της Γκιόζτεπέ Σμύρνης με τον Ολυμπιακό, όσο και της ΑΕΚ με την Γαλατά Σεράι.

Διεθνής συνάντηση φιλίας μοτοσικλετιστών στη Λέσβο

Η συνάντηση διοργανώνεται από σήμερα ως την Κυριακή με στόχο την συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και στην προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Διοργανωτές: Παλλεσβιακή Οργάνωση Μοτοσυκλέτας και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Κόλπου Αδραμυτίου, τον Ε.Κ.Μ.Ο.Κ. ο Παντουρκικός Σύνδεσμος Μοτοσικλετιστών, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 150 μοτοσικλετιστές από την Τουρκία και περισσότερα από 30 άτομα από διάφορες μοτοσικλετιστικές λέσχες της Ελλάδας. Οι δράσεις της διοργάνωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δύο ψυχαγωγικές βραδιές στο χώρο της πλαζ «Τσαμάκια» και πολλές εκδρομές με τις μοτοσικλέτες στο νησί.

Οι Φιλόζωοι του Αϊβαλιού για τα αδέσποτα ζώα

Το Sokak Hayvanları Festivali διοργανώνεται απ’ τους φιλόζωους κατά το τριήμερο από 3 έως 5 Αυγούστου στην σκεπαστή αγορά - παζάρι του Σαρμουσάκ. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν χρήματα και να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ενίσχυση του κέντρου περίθαλψης αδέσποτων ζώων, που εδώ και χρόνια λειτουργεί στο Αϊβαλί. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συναυλίες και εκθέσεις με ιδιαίτερη σημασία αυτή των κεραμικών που κατασκευάζονται στα ατελιέ του Αϊβαλιού. Οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Δήμαρχου Rahmi Gençer ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε σχετικά: «Πρέπει να ζήσουμε χωρίς να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε μέρος αυτού του κόσμου και ότι τα ζώα δίπλα μας συντελούν στην οικολογική ισορροπία. Συγχαίρω τους φιλόζωους του Αϊβαλιού και θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τα ζώα, τον αέρα, το νερό, την φύση γενικότερα».

Του «Σωτήρος» στη Σμύρνη

Πριν μερικά χρόνια οι αρχαιολόγοι βρήκαν στον πάνω μαχαλά της Σμύρνης υπόγειο τούνελ, που οδηγεί στην πηγή - Αγίασμα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας. Για το Αγίασμα αυτό γίνεται αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή βυζαντινολογίας Γεωργίου Λαμπάκη «Οι Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως» (Αθήνα , 1909). Το τούνελ είναι στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, το οποίο ανακαινίστηκε και στεγάζει τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Konak της Σμύρνης. Από την πηγή, σύμφωνα με παλαιά παράδοση, ανέβλυσε το γάλα της Παναγίας και στα μετέπειτα χρόνια δεν δίψασαν οι κάτοικοι. Φέτος στον εσπερινό της 6ης Αυγ. (Μεταμόρφωσις του Σωτήρος) στον ιερό αυτό χώρο θα λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Όλες οι άλλες ακολουθίες της εβδομάδος και οι παρακλητικοί κανόνες του 15αύγουστου θα τελεστούν στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, όπου μεθαύριο Κυριακή θα τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής.

Αχ αυτή η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης!

Την επικαλούμαστε εμείς όταν δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 8 τούρκοι αξιωματικοί, κατηγορούμενοι για το πραξικόπημα της 16/7/16 και την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν. Την επικαλούνται και οι τούρκοι για τους δύο δικούς μας αξιωματικούς που παραβίασαν από λάθος τα σύνορα στην Ορεστιάδα! Την επικαλούνται οι ΗΠΑ όταν παρά τις πιέσεις της Τουρκίας δεν εκδίδουν τον ιεροκήρυκα της Μασαχουσέτης Φετουλάχ Γκιουλέν. Τελευταία την επικαλείται και ο Ερντογάν για τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για υπόθαλψη τρομοκρατίας. Ο αμερικανός πάστορας, βγήκε μεν απ’ τις φυλακές του Αλίαγα, ύστερα από 21 μήνες κράτηση, αλλά παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό με απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Στις ισχυρότατες πιέσεις (και απ’ τον ίδιο τον Τράμπ) που ασκούνται απ’ τους αμερικανούς με την αξίωση της άμεσης απελευθέρωσης του, απαντά με λεονταρισμούς ο Ερντογάν επισημαίνοντας ότι: «η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ότι είναι μη αποδεκτά τα σχόλια που φανερώνουν «νοοτροπία ευαγγελικών, σιωνιστών» στις ΗΠΑ». Μάλιστα για να είναι πιο πειστικά τα επιχειρήματά του στο εξωτερικό από προχθές όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας προβάλλουν έντονα την από 31/7/18 κοινή ανακοίνωση όλων των προκαθημένων των 18 μη μουσουλμανικών θρησκειών της χώρας με την οποία διευκρινίζουν: «Οι δηλώσεις που ισχυρίζονται και υποδηλώνουν ότι υπάρχει καταπίεση εναντίον μας είναι εντελώς αβάσιμες και ανήθικες»! Ανάμεσά τους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης των Αρμενίων Αράμ Ατεσιάν, ο αρχιραβίνος της τουρκικής Εβραϊκής Κοινότητας Ισαάκ Χαλέβα, κ.α. Συνυπογράφουν ακόμη Συρορθόδοξοι, Χαλδαίοι, Συροκαθολικοί, Αρμένιοι Προτεστάντες και εκπρόσωποι ορισμένων εβραϊκών και αρμένικων κοινοτήτων, που δήλωσαν ότι «αισθάνθηκαν την υποχρέωση να ενημερώνουν το κοινό για την αλήθεια»! Για το πόσο αβίαστα «αισθάνθηκε» το ιερατείο την «υποχρέωση», αν όχι την επιβολή… ο νοών νοείτω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top