FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Αϊβαλί: Μαζική κινητοποίηση ενάντια σε περιβαλλοντική απειλή

Την Τρίτη που μας πέρασε (16 Οκτ.) η διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μπαλίκεσιρ είχε προγραμματίσει την έλευση στην Αλτίνοβα (νότια του Αϊβαλί) στελεχών τους για να ενημερώσουν τον κόσμο ενόψει της χορήγησης άδειας σε εταιρεία εξόρυξης σιδήρου από τον άμμο της θάλασσας. Εδώ και μήνες εκκρεμεί η υπόθεση αυτή, δηλαδή πλοία της εταιρείας να αντλούν απ’ τον βυθό την άμμο, να την επεξεργάζονται και να απορρίπτουν στην συνέχεια στην θάλασσα όλο το άχρηστο (για αυτούς μη περιέχον μετάλλευμα) υλικό. Οι ιδιώτες ισχυρίζονται ότι δεν θα χρησιμοποιούν καμία χημική επεξεργασία ώστε να μολύνεται η θάλασσα, οι κάτοικοι όμως ανησυχούν γιατί διαταράσσεται η φυσική ισορροπία και καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα της εκτεταμένης θαλάσσιας περιοχής στην οποία προγραμματίζεται να δοθεί η άδεια εξόρυξης. Πλήθος κόσμου απ’ το Αϊβαλί και τις γύρω πόλεις συγκεντρώθηκαν στην Αλτίνοβα και απέτρεψαν την πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκδήλωσης απ’ την Νομαρχία. Κύριο σύνθημά τους ήταν το: «όχι στην λεηλασία (talana hayir)» και «σήμερα ήταν μόνο η αρχή»! Ο δήμαρχος Αϊβαλί Ραχμί Γκεντσέρ, όπως και βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι οικολογικών συλλόγων και οργανώσεων, που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, προέτρεψαν τους πολίτες να συνεχίσουν να αντιδρούν ώσπου να ακυρωθεί η χορήγηση της άδειας εξόρυξης. Ήδη απ’ την πρώτη κιόλας ημέρα των διαμαρτυριών συγκεντρώθηκαν 5 χιλ. υπογραφές πολιτών, που ζητούν να μην δοθεί άδεια εξόρυξης.

Κινητικότητα και απέναντι ενόψει δημοτικών εκλογών

Στις 31 Μαρτίου του ‘19 πρόκειται να διεξαχθούν και στην Τουρκία δημοτικές εκλογές και ήδη εκτός απ’ τις συζητήσεις ξεκίνησαν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες στα πολιτικά κόμματα, τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία έχουν πρωταρχικό ρόλο. Σε ότι αφορά στο CHP στο Κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, στελέχη του οποίου κυριαρχούν στους Δήμους των παραλίων του Αιγαίου, στις 12 Οκτ. έληξε η προθεσμία παραίτησης από προεδρίες νομικών προσώπων, επιτροπών και συμβουλίων, νομαρχιακών και Δημοτικών, αυτών που ενδιαφέρονται να εκθέσουν υποψηφιότητα. Ήδη για τον λόγο αυτό στην ευρύτερη περιοχή του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης παραιτήθηκαν 62 άτομα. Σήμερα εξάλλου λήγει η κατάθεση υποψηφιότητας των ενδιαφερόμενων υποψηφίων (Aday - Adayi) για να πάρουν το χρίσμα του κόμματος (CHP). Μεταξύ αυτών που εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης, είναι και ο Σεφά Τασκίν, συγγραφέας - ερευνητής, φίλος της Λέσβου απ’ τα παλιά, με καταγωγή της οικογένειάς του απ’ τον Πολιχνίτο, που έχει διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος Περγάμου για δύο θητείες (5ετίες) απ’ το ‘89 ως το ‘99. Ο Σεφά Τασκίν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Τουρκία για τους αγώνες του ενάντια στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού και τους περιβαλλοντικούς κίνδυνους με την χρήση κυανίου που επιφέρει στην περιοχή του, όπως και για τις προσπάθειές του να επιστέψουν στην αρχαία Πέργαμο όλες οι μεταφερθείσες αρχαιότητες που εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο του Βερολίνου. Στο Αϊβαλί, παρά τις γκρίνιες μάλλον δεν φαίνεται να απειλείται η εκ νέου υποψηφιότητα του σημερινού δήμαρχου Ραχμί Γκεντσέρ, που εκλέχτηκε με την αντιπολίτευση (CHP). Το ζήτημα είναι αν το κυβερνών ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ και το συνεργαζόμενο με αυτό εθνικιστικό ΜΗΡ θα κατεβάσουν κοινό υποψήφιο ή όχι. Περιμένουν λοιπόν την απονομή του χρίσματος απ’ το CHP για να δουν τι θα πράξουν.

 

Ανοίγουν γραφεία εξυπηρέτησης για χορήγηση υπηκοότητας

Από Δευτέρα, 22 Οκτ. σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ανοίγουν γραφεία, τα οποία, θα ελέγχουν τις συνθήκες, θα στηρίζουν τους επενδυτές και θα παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξένους, που ενδιαφέρονται να τους χορηγηθεί η τουρκική υπηκοότητα ή η μακροχρόνια άδεια διαμονής στην χώρα. Ήδη απ’ τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έχει μειώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για αλλοδαπούς, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. Σήμερα ισχύει ν’ απονέμεται η υπηκοότητα για επένδυση αξίας άνω των 500.000 δολ. ή για αγορά ακίνητων 250.000 δολ. και άνω ή για δημιουργία επενδύσεων που θα εξασφαλίζουν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας. Το σύστημα αυτό που ισχύει και στη χώρα μας για προσέλκυση επενδυτών καθίσταται επίκαιρο με την προχθεσινή δημοσίευση της σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες σε προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας μέσω του οποίου η εθνικότητα έχει πλέον μετατραπεί σε εμπορεύσιμο αγαθό. Εντοπίζονται 21 χώρες τύπου Αντίγκουα και Μπαχάμες (φορολογικοί παράδεισοι) ανάμεσα τους μάλιστα και τρείς ευρωπαϊκές: Μάλτα, Μονακό και Κύπρος.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μοναστήρι Σουμελά

Απ’ την περασμένη Κυριακή ως χθες ο οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Πόντο και ειδικότερα το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των συνεχιζόμενων εργασιών συντήρησης του περίφημου αυτού Χριστιανικού μνημείου, ώστε, «πρώτα ο Θεός» να λειτουργήσει ξανά τον 15αύγουστο του 2019. Επιστρέφοντας από Τραπεζούντα ο Πατριάρχης επισκέφτηκε εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους σε Σαμψούντα, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια και Σινώπη. Το χρειαζόταν ίσως το διάλειμμα αυτό ο Πατριάρχης, ύστερα απ’ την πίεση που υπέστη όλες αυτές τις ημέρες με το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας! Η Μόσχα το «χόντρυνε πολύ το παιχνίδι» σε βάρος του, αφού εκτός απ’ την μη μνημόνευσή του προχθές εκδόθηκε και οδηγία που συνιστά στους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται χριστιανικά μνημεία (εκκλησίες - μοναστήρια) στην Τουρκία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top